20.04.2022  |  Klima, miljø og energi

Energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark vil tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030

Visionen om at sætte skub i produktionen af grøn strøm modtages positivt, men eksperter tvivler på, at der er behov for så store mængder, og om det er muligt at rykke så hurtigt

Som ny administrerende direktør for energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark lover Kristian Jensen at mere end tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030.

Løftet om at øge produktionen af grøn strøm markant modtages positivt, men eksperter tvivler dog på, at der er behov for så store mængder.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Visionen er, at den ekstra mængde grønne strøm skal bidrage til at håndtere klimakrisen og gøre os og resten af EU uafhængige af import af naturgas fra Rusland.

Green Power Denmark vil udbygge den samlede danske produktion af grøn strøm til 104 terawatt-timer i 2030, hvoraf ti af dem skal gå til eksport til resten af Europa. Det vil kræve 700 nye havvindmøller, 1.050 nye landvindmøller og 30 millioner solcellepaneler. Der vil skulle investeres helt op mod 200 milliarder kroner for at gennemføre disse planer.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er positivt stemt overfor de ambitiøse planer, men også skeptisk. Han understreger, at det godt kan lade sig gøre, men at det bliver enormt dyrt. Og så er der lige det med mængderne - er behovet så stort? Det afhænger af flere ting, hvis man spørger Brian Vad Mathiesen.

"Jeg kan ikke se en så stor stigning i elbehovet, at det kan følge med. Det er rigtigt, at vi skal have gradvist mere strøm, men en tredobling er ret store mængder," siger han.

Det kræver, at industrien eller bilmarkedet udvikler sig hurtigt nok i den grønne retning, og at planerne om Power-to-X til noget. Men selv en tredobling kræver større mængder Power to-X end det, der er på tegnebrættet, fortæller Brian Vad Mathiesen.

Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr

Hos Ørsted hilser man ambitionsniveauet velkomment, men sætter spørgsmålstegn ved, om det vil kunne lade sig gøre i praksis.

"Det er den form for ambitionsniveau, der skal til, men det bliver en udfordring at få udbud og tilladelser på plads hurtigt nok og at få den grønne strøm integreret ind i transmissionsnettet og ført den frem til kunderne. Løsningen kan blandt andet ligge i så hurtigt som muligt at lave mange udbud på én gang og overdrage noget af ansvaret med miljøgodkendelser og nettilslutning til udviklerne," siger Ulrik Stridbæk, der er chef for energiøkonomi hos Ørsted.

En tredobling af produktionen af grøn strøm kræver en stor udvidelse af elnettet. Her bliver det essentielt, at man går væk fra at transportere al strøm over lange afstande, og i stedet udnytter de fluktuationer i strømforbruget, der er lokalt, fortæller Brian Vad Mathiesen.

Politisk ser det ud til, at der er opbakning til Kristian Jensens vision: I mandags præsenterede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) nemlig et forslag om at firdoble den danske produktion af grøn strøm på land.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere