20.04.2022 | Klima, miljø og energi
Energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark vil tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030
Visionen om at sætte skub i produktionen af grøn strøm modtages positivt, men eksperter tvivler på, at der er behov for så store mængder, og om det er muligt at rykke så hurtigt
Som ny administrerende direktør for energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark lover Kristian Jensen at mere end tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030.
Løftet om at øge produktionen af grøn strøm markant modtages positivt, men eksperter tvivler dog på, at der er behov for så store mængder.
Visionen er, at den ekstra mængde grønne strøm skal bidrage til at håndtere klimakrisen og gøre os og resten af EU uafhængige af import af naturgas fra Rusland.
Green Power Denmark vil udbygge den samlede danske produktion af grøn strøm til 104 terawatt-timer i 2030, hvoraf ti af dem skal gå til eksport til resten af Europa. Det vil kræve 700 nye havvindmøller, 1.050 nye landvindmøller og 30 millioner solcellepaneler. Der vil skulle investeres helt op mod 200 milliarder kroner for at gennemføre disse planer.
Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er positivt stemt overfor de ambitiøse planer, men også skeptisk. Han understreger, at det godt kan lade sig gøre, men at det bliver enormt dyrt. Og så er der lige det med mængderne - er behovet så stort? Det afhænger af flere ting, hvis man spørger Brian Vad Mathiesen.
"Jeg kan ikke se en så stor stigning i elbehovet, at det kan følge med. Det er rigtigt, at vi skal have gradvist mere strøm, men en tredobling er ret store mængder," siger han.
Det kræver, at industrien eller bilmarkedet udvikler sig hurtigt nok i den grønne retning, og at planerne om Power-to-X til noget. Men selv en tredobling kræver større mængder Power to-X end det, der er på tegnebrættet, fortæller Brian Vad Mathiesen.
Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr
Hos Ørsted hilser man ambitionsniveauet velkomment, men sætter spørgsmålstegn ved, om det vil kunne lade sig gøre i praksis.
"Det er den form for ambitionsniveau, der skal til, men det bliver en udfordring at få udbud og tilladelser på plads hurtigt nok og at få den grønne strøm integreret ind i transmissionsnettet og ført den frem til kunderne. Løsningen kan blandt andet ligge i så hurtigt som muligt at lave mange udbud på én gang og overdrage noget af ansvaret med miljøgodkendelser og nettilslutning til udviklerne," siger Ulrik Stridbæk, der er chef for energiøkonomi hos Ørsted.
En tredobling af produktionen af grøn strøm kræver en stor udvidelse af elnettet. Her bliver det essentielt, at man går væk fra at transportere al strøm over lange afstande, og i stedet udnytter de fluktuationer i strømforbruget, der er lokalt, fortæller Brian Vad Mathiesen.
Politisk ser det ud til, at der er opbakning til Kristian Jensens vision: I mandags præsenterede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) nemlig et forslag om at firdoble den danske produktion af grøn strøm på land.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Stigende inflation sætter skub i indsatsen mod madspild
De stigende fødevarepriser har vækket danskernes interesse for at reducere madspild, bekræfter Too Good To Go.
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.
Klima, miljø og energi

Konference giver overblik over bureauers arbejde med bæredygtighed
Kravet om bæredygtighed er allestedsværende. Ved en halvdagskonference var en række bureauer samlet for at tale om, hvordan de håndterer og tilgår området.