Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr

Den såkaldte power-to-x teknologi, hvor grøn strøm omdannes til brint, rummer et gigantisk potentiale. Men der mangler en konkret plan for, hvordan vi kommer i gang, mener eksperter.

16.03.2022

CSR.dk

I tirsdags landede en dansk strategi for power-to-x (ptx). Det skriver Børsen.

Når strøm fra vindmøller og solceller omdannes til grøn brint gennem elektrolyse, kaldes det power-to-x. Grøn brint kan direkte eller forædlet bruges til at reducere CO2-udledningen i sektorer, som er svære at elektrificere. Brint kan f.eks. anvendes direkte til biler, tung vejtransport eller i produktionen af stål og cement. Brinten kan også gennem syntese omdannes til flydende grønne brændsler som e-ammoniak og e-metanol, der potentielt kan bruges som brændstof til f.eks. skibe og fly.

Power-to-x har potentialet til at blive et gigantisk eksporteventyr. Hvis Danmark kan opnå en elektrolysekapacitet på 4-6 gigawatt i 2030 venter en produktionsværdi på et tocifret milliardbeløb. Tyskland har allerede meldt sig som storimportør af grøn brint i fremtiden, hvor den blandt andet skal bruges til at gøre kemiske processer og stålproduktion grønnere.

Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

I aftalen er der afsat en støttepulje på 1,25 mia. kr., som udviklerne kan få del i gennem et udbud. Det skal statsstøttegodkendes i EU og ventes tidligst at blive afholdt i 2023.

“Det er rigtigt positivt. Ingen tvivl om det. Når det er sagt, håber vi stadig, at det kan lade sig gøre at få det implementeret i starten af 2023 i stedet for hen mod slutningen,” siger Emil Vikjær-Andresen, chef for ptx hos European Energy.

Han er enig med Anders Nordstrøm, vicedirektør for ptx hos Ørsted, i, at teknologien rummer store muligheder, og at det er rigtig positivt, at planen er landet. De mener dog også, at der stadig mangler konkrete handlingsplaner for hvordan f.eks. udbygningen af havvind, landvind og solenergi kan accelereres. Samtidig er det vigtigt med strategier for at få sat gang i efterspørgslen blandt potentielle kunder til de grønne brændsler.

“Der er lagt op til yderligere aftaler på disse områder i ptx-strategien, hvilket vi finder rigtig positivt,” afslutter Anders Nordstrøm.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V