Er møbler bæredygtige bare fordi de indgår i en cirkulær model?

Cirkulær økonomi har for alvor skabt momentum i samfundet, virksomheder og organisationer med henblik på miljøet, mennesker og mangel på ressourcer. Dét og forståelsen af at den lineære ”udvind-producér-køb-smid-ud” tankegang ikke er holdbar. Derfor bliver den lineære model i stigende grad erstattet med den cirkulære, der holder materialer i værdikæden for at mindske CO2-emissioner, forurening og ressourcespild. Et udbredt fokus er bl.a. affaldssortering, genanvendelse og genbrug af eksisterende materialer, der ellers kan blive til affald.

Men er det bæredygtigt bare fordi det er cirkulært?

Det spørgsmål beskæftiger møbelproducenten Kinnarps sig med i design, produktion og løsninger. ’Circles of Change’ er et koncept, der sætter nye ord på en del af virksomhedens DNA: at sætte krav til, handling bag og blive ved med at videreudvikle på, hvad der gør et produkt så langtidsholdbart som muligt.

Hvorfor lige lang holdbarhed?

Det er ét af nøgleordene til en cirkulær og bæredygtig model for Kinnarps – og har været det siden virksomheden så dagens lys i 1942. Som Helle Blædel, Assortment & Sustainability Manager, Kinnarps A/S, påpeger: “Cirkularitet er et vigtigt skridt i retning af bæredygtige løsninger og bedre anvendelse af planetens ressourcer for at undgå overforbrug. Men hvis vi ikke bevidst vælger at producere møbler, der er designet til lang levetid, holdbarhed såvel som udskiftning, reparation og opgradering, kan vi blive ved med at producere affald, smide ud, for så at købe nyt.”

Det handler altså om at undgå affald i hele værdikæden. Det vil sige fra idé til design, materialer, produktion og slutprodukt. Det prioriterer Kinnarps højt. Derfor bliver 96% af overskudsmateriale ført tilbage i produktionen som enten energi eller genanvendt materiale. Affald burde ikke være et naturligt, uundgåeligt resultat af produktion, men er derimod et resultat af ubevidste designvalg. Bevidste valg om at producere af kvalitet, lang holdbarhed og med mulighed for reparation er derfor rygraden af Kinnarps ambition om bæredygtig cirkularitet - ’Circles of Change’.

Capella er et af de nyere eksempler på virksomhedens ambition. En kontorstol, der er designet til at forlænge levetiden ved at udskifte sæde, ryglæn, nakkestøtte eller armlæn – så den kan bruges igen og igen. Et design, der gør det muligt at forny stoffet og reparere mekanismen i stedet for at smide ud og købe nyt. Fleksibilitet i justering af sædedybde, rygvinkel såvel som lændestøtte og formen skabt til forskellige kropstyper, gør desuden Capella funktionel over længere tid. Ligesom Kinnarps 6000/8000 klassikeren lanceret i 1994, men som stadig efter mere end 25 års brug ses på kontorer, arbejdspladser og institutioner. Den kontorstol lever længe, fordi den er skruet sammen og støbt til reparation, udskiftning og opgradering. Det er kvalitetsdesign, der virker og derfor videreføres i nye produkter herunder Capella.

Men Kinnarps’ videreudvikling af cirkulære og bæredygtige løsninger stopper ikke selvom en af nøglerne til holdbart design blev fundet i 1994. Derfor er der eksempelvis brugt 100% genvundet magnesium i dele af Capella fremfor stål, og 90% af kontorstolens materiale kan genanvendes. For at garantere miljøhensyn og bæredygtigt design, sørger Kinnarps for at alle produktkategorier certificeres til Möbelfakta og andre Type 1 godkendte miljøcertificeringer. Derudover lancerer virksomheden kun produkter, der som minimum er testet til europæiske standarder for kvalitet og holdbarhed.

Det handler om bevidst at designe til holdbarhed, kvalitet samt udskiftning, opgradering og reparation – og aldrig stoppe ambitionen om mere, flere og bedre bæredygtige løsninger.

For Kinnarps er det ’Circles of Change’ – og det er bæredygtig cirkularitet.


Læs mere om ’Circles of Change’ her:

17.03.2023Kinnarps A/S

Sponseret

Er møbler bæredygtige bare fordi de indgår i en cirkulær model?

31.10.2022Kinnarps A/S

Sponseret

Miljøchef hos møbelvirksomhed: Bæredygtighed er meget mere end CO2

20.10.2022Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps bæredygtighedsrapport 2021

09.03.2022Kinnarps A/S

Sponseret

5 spørgsmål du bør stille din leverandør om bæredygtighed

05.10.2021Kinnarps A/S

Sponseret

Fra snorlige græsplæne til hjemsted for biologisk diversitet

17.03.2020Kinnarps A/S

Sponseret

KINNARPS præsenterer undersøgelse om arbejdsmiljø i klasseværelser