ESG: Give Steel har udviklet gratis værktøj til at måle den sociale bundlinje
Give Steel har udviklet Den Sociale Bæredygtighedsberegner, der viser den samfundsøkonomiske gevinst ved at hyre lærlinge eller personer fra kanten af arbejdsmarkedet, eksempelvis tidligere kriminelle. Nu skal flere virksomheder med.
Ingen ønsker at gøre det dårligere end naboen. Den bevidsthed er en af adm. direktør Torben Larsens drivkræfter bag stålvirksomheden Give Steels nye værktøj, der sætter helt konkrete tal på effekten af virksomhedens sociale indsats, så det kan sammenlignes med andres præstationer.
Give Steel har udviklet en Social Bæredygtighedsberegner, der på virksomhedens hjemmeside viser den samfundsøkonomiske gevinst ved at hyre lærlinge eller personer fra kanten af arbejdsmarkedet, eksempelvis tidligere kriminelle. Nu skal flere virksomheder med.
- I Give Steel har vi altid gået op i at ansætte mennesker med vidt forskellige baggrunde, fordi alle kan bidrage positivt. Og det vil jeg jo gerne have flere virksomheder med til, fortæller han.
Han overvejede først, at kæmpe for at få ændret lovgivningen, så virksomheder bliver tvunget til at være mere socialt ansvarlige. Men Torben Larsen fandt en anden løsning:
- Jeg tror i stedet på, at vi kan motivere bedre ved at tænde op under virksomhedernes konkurrenceinstinkt. For ingen ønsker jo at klare sig dårligere end naboen. Derfor handler det om at sætte helt konkrete og sammenlignelige tal på en virksomheds sociale præstation.
Beregneren kan hentes gratis her: https://socialbaeredygtighedsberegner.dk/
Social bundlinje på 12,3 mio. kr.
I Give Steels tilfælde blev samfundsværdien helt præcist 12,3 mio. kr. i 2022. Værdien er baseret på økonomiske beregninger fra statens databaser: Skat, SØM og STAR. Statistikkerne kombineres med virksomhedens antal af ansatte fra de særlige grupper af medarbejdere.
Andre virksomheder er begyndt at bruge beregneren. Det drejer sig blandt andet om TDC NET og Hydraflex A/S, der på den vis får data til ESG-rapportering.
- For os er der ingen tvivl om at fremtidens kunder vil have en forventning om at vi ikke kun er med på den grønne omstilling, men også at vi gør noget på ”S’et” i ESG og at vi kan dokumentere det – det kan vi nu, siger Hydraflex’s adm. direktør Niels Rahbek.
På den vis estimerer beregneren en minimumsgevinst for samfundsøkonomien, når der ansættes elever, lærlinge og personer fra kanten af arbejdsmarkedet. Hver social ansættelse bidrager til skatteindtægter og besparelser af offentlige ydelser. Beregneren benchmarker samtidig virksomhedernes indsats i forhold til hinanden.
Nu har vi værktøjet til at vise virksomhedernes sociale bundlinje og med data understrege, at social bæredygtighed strækker sig langt udover filantropi. Berivan Duman, Chefkonsulent
DI: Værktøjet er også god forretning
DI ser et stort potentiale i beregneren fra Give Steel:
- Nu har vi værktøjet til at vise virksomhedernes sociale bundlinje og med data understrege, at social bæredygtighed strækker sig langt udover filantropi – det er rent faktisk god forretning, siger Berivan Duman, chefkonsulent i branchefællesskabet DI Service.
Hun peger på, at netop servicebranchen rekrutterer medarbejdere med vidt forskellige baggrunde. Alene i 2022 gik hver syvende medarbejder i branchen fra offentlig ydelse til et job.
Læs resten af artiklen her: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2023/12/give-steel-satter-tal-pa-den-sociale-bundlinje--nu-skal-flere-med/