EU-klimaplan risikerer forsinkelse
Efter en dramatisk afstemning i EU-Parlamentet onsdag kan klimaplanen, de skal reducere CO2-udledningen med 55 procent inden 2030 risikere at blive forsinket.
Med 340 stemmer mod og 265 stemmer for, er forslaget om en reform af EU’s kvotehandelssystem, ETS, ikke længere en realitet. Forslaget, der er et af de vigtigste punkter i Unionens klimaplanen, skal derfor til genforhandling og det presser den samlede tidsplan for at nå klimamålene.
Det skriver Politiken.
Læs også: Klimarådet: Regeringens klimaplaner skal være mere konkrete
Grundlæggende handler uenigheden om, hvor hurtigt, man kan udfase brugen af gratis klimakvoter – forslaget var 2034, men det mener flertallet, som hovedsageligt består af rød-grønne medlemmer, at for længe. I stedet blev 2030 eller sågar 2032 foreslået.
”Vi er nødt til at være mere ambitiøse, hvis vi skal nå i mål, for vi er i alvorlig krise for ikke at nå klimamålene, og derfor skal de gratis kvoter ud, så det bliver dyrere at forurene. Det er så skuffende, at vi kan lægge fine klimamål frem, men når vi så skal til at levere på det, så vil man ikke alligevel”, siger den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose til Politiken.
Læs også: Klimaplan: Regeringen vil bygge verdens første energi-øer
Det lykkedes derimod at vedtaget en fælles holdning til andre punkter i klimaplanen, der blandt andet omhandler fordelingen af, hvor meget CO2, hvert land skal reducere, afhængigt af BNP – her ligger Danmark i toppen af listen.
Et 100 procent produktionstop af biler, der kører på fossile brændsler i 2035, blev også vedtaget, og at alle EU-landene som helhed skal være CO2-neutrale i 2030.
- HCL