EU lancerer ny plan for cirkulær økonomi

Initiativerne i EU's nye plan skaber ens rammevilkår og gavner danske virksomheder

EU-Kommissionen har lanceret sin længe ventede plan for cirkulær økonomi. .

07.12.2015

CSR.dk

EU-Kommissionen har lanceret en ny plan med initiativer, der arbejder mod at fremme den cirkulære økonomi i EU, skriver Licitationen.

Og hvad betyder det så? Cirkulær økonomi handler modsat lineær økonomi om at bevare og genbruge materialer i et cirkulært kredsløb. Det handler om at bruge ressourcerne fornuftigt og helt fra starten bygge og producere med henblik på genanvendelse senere hen.

Cirkulær økonomi

- Cirkulær økonomi er en måde at tænke produktion og forbrug på, som er miljømæssig og kommerciel bæredygtig. 

- Tankegangen adskiller sig fra lineær økonomi, hvor man forbruger og derefter smider ud. 

- Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb, hvor intet går til spilde. Affald er ikke affald, men i stedet en råvare man kan sælge. 

- For at bidrage til den cirkulære økonomi designes produkter, så de er lette at genbruge. 

Kilde: Licitationen og rethinkbusiness.dk

Og det er netop hvad EU's nye plan har fokus på. Initiativerne omhandler blandt andet produktdesign, affaldshåndtering og produktion, og har til formål at bidrage til øget vækst, jobskabelse, forsyningssikkerhed og miljøgevinster i Europa gennem resultater som reduceret affaldsdannelse, øget genanvendelse og ressourceeffektivitet.

Læs også: Flere virksomheder ser lyset i den cirkulære økonomi

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser frem til, at pakken kan gøre det nemmere for virksomheder at arbejde med genanvendelige materialer. Hun forklarer at "sådanne materialer skal ses som en vare, virksomheder kan sælge på markedet frem for et affaldsproblem, man betaler for at slippe af med"”.

Godt nyt for danske virksomheder
"Kommissionens forslag bør være godt nyt for danske virksomheder. Målet om at fremme den cirkulære økonomi skal nemlig nås ved at sætte nye rammer for genanvendelse og deponering -– og det er et felt, hvor danske virksomheder, står stærkt", mener Eva Kjer Hansen.

Initiativerne skaber dermed gode muligheder for, at danske virksomheder kan øge eksporten af hardware og ekspertise. Eva Kjer Hansen ser meget positivt på de ens rammevilkår:

”Fælles ambitiøse, men realistiske, mål for genanvendelse og et fælles EU mål for deponering kan for eksempel både medføre, at vi får større værdi ud af affaldet og mere fair konkurrence i EU”, siger ministeren.

Læs også: FN: Virksomhederne skal også bidrage til udvikling

Simon Stig-Gylling, miljøkonsulent i Dansk Byggeri, lægger også vægt på, at danske byggevirksomheder allerede er godt i gang, når det gælder cirkulær økonomi. Lige nu genanvender bygge- og anlægsbranchen 84 procent af det affald, der opstår. Simon Stig-Gylling mener dog samtidig, at det tal kunne komme endnu højere op:

”"Det kan det ved, at man bliver bedre til at designe og bygge med henblik på genanvendelse, så man eksempelvis støber, så man efterfølgende kan adskille byggeriet igen”", siger han.

Læs også: Byggebranchen er vild med Cradle to Cradle

Simon Stig-Gylling vurderer, at det især er nedriverne i Danmark, der vil få øgede eksportmuligheder når EU’s initiativer træder i kraft. Det bygger han på nedbrydernes stærke kompetencer inden for selektion af byggeaffaldet og fjernelse af farlige stoffer.

"”Der er de ikke helt så langt fremme i landene omkring os, der ikke altid har forståelse for, at stoffer som asbest, bly og PCB skal behandles særligt i nedrivningsfasen”."

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V