EU lancerer ny plan for cirkulær økonomi

Initiativerne i EU's nye plan skaber ens rammevilkår og gavner danske virksomheder

EU-Kommissionen har lanceret sin længe ventede plan for cirkulær økonomi. .

07.12.2015

CSR.dk

EU-Kommissionen har lanceret en ny plan med initiativer, der arbejder mod at fremme den cirkulære økonomi i EU, skriver Licitationen.

Og hvad betyder det så? Cirkulær økonomi handler modsat lineær økonomi om at bevare og genbruge materialer i et cirkulært kredsløb. Det handler om at bruge ressourcerne fornuftigt og helt fra starten bygge og producere med henblik på genanvendelse senere hen.

Cirkulær økonomi

- Cirkulær økonomi er en måde at tænke produktion og forbrug på, som er miljømæssig og kommerciel bæredygtig. 

- Tankegangen adskiller sig fra lineær økonomi, hvor man forbruger og derefter smider ud. 

- Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb, hvor intet går til spilde. Affald er ikke affald, men i stedet en råvare man kan sælge. 

- For at bidrage til den cirkulære økonomi designes produkter, så de er lette at genbruge. 

Kilde: Licitationen og rethinkbusiness.dk

Og det er netop hvad EU's nye plan har fokus på. Initiativerne omhandler blandt andet produktdesign, affaldshåndtering og produktion, og har til formål at bidrage til øget vækst, jobskabelse, forsyningssikkerhed og miljøgevinster i Europa gennem resultater som reduceret affaldsdannelse, øget genanvendelse og ressourceeffektivitet.

Læs også: Flere virksomheder ser lyset i den cirkulære økonomi

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser frem til, at pakken kan gøre det nemmere for virksomheder at arbejde med genanvendelige materialer. Hun forklarer at "sådanne materialer skal ses som en vare, virksomheder kan sælge på markedet frem for et affaldsproblem, man betaler for at slippe af med"”.

Godt nyt for danske virksomheder
"Kommissionens forslag bør være godt nyt for danske virksomheder. Målet om at fremme den cirkulære økonomi skal nemlig nås ved at sætte nye rammer for genanvendelse og deponering -– og det er et felt, hvor danske virksomheder, står stærkt", mener Eva Kjer Hansen.

Initiativerne skaber dermed gode muligheder for, at danske virksomheder kan øge eksporten af hardware og ekspertise. Eva Kjer Hansen ser meget positivt på de ens rammevilkår:

”Fælles ambitiøse, men realistiske, mål for genanvendelse og et fælles EU mål for deponering kan for eksempel både medføre, at vi får større værdi ud af affaldet og mere fair konkurrence i EU”, siger ministeren.

Læs også: FN: Virksomhederne skal også bidrage til udvikling

Simon Stig-Gylling, miljøkonsulent i Dansk Byggeri, lægger også vægt på, at danske byggevirksomheder allerede er godt i gang, når det gælder cirkulær økonomi. Lige nu genanvender bygge- og anlægsbranchen 84 procent af det affald, der opstår. Simon Stig-Gylling mener dog samtidig, at det tal kunne komme endnu højere op:

”"Det kan det ved, at man bliver bedre til at designe og bygge med henblik på genanvendelse, så man eksempelvis støber, så man efterfølgende kan adskille byggeriet igen”", siger han.

Læs også: Byggebranchen er vild med Cradle to Cradle

Simon Stig-Gylling vurderer, at det især er nedriverne i Danmark, der vil få øgede eksportmuligheder når EU’s initiativer træder i kraft. Det bygger han på nedbrydernes stærke kompetencer inden for selektion af byggeaffaldet og fjernelse af farlige stoffer.

"”Der er de ikke helt så langt fremme i landene omkring os, der ikke altid har forståelse for, at stoffer som asbest, bly og PCB skal behandles særligt i nedrivningsfasen”."

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online