EU vil have grøn vækst efter corona
Bæredygtighed og den grønne omstilling skal være i centrum, når Europas lande skal til at rejse sig igen efter coronavirussen er kommet under kontrol. Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra EU’s ledere, der også taler om ’investeringer uden sidestykke’ på den anden side af krisen.
Coronakrisen kradser, og selvom CO2-udledningerne midlertidigt falder rundt om i verden, så er konsekvenserne hårde og bæredygtigheden under pres. Men på et tidspunkt vil det gå fremad igen – statsminister Mette Frederiksen talte om en gradvis genåbning af Danmark efter påske, hvis udviklingen tillader det – og det skal håndteres ordentligt.
Det mener i hvert fald EU’s 27 stats- og regeringschefer, der i en fælles udtalelse oven på en videokonference i slutningen af sidste uge opfordrer Europa-Kommissionen til at forberede en genrejsningsplan, der tager grønne aspekter i betragtning, skriver Euractiv.
Indledningsvis understreger medlemmerne af Europa-Rådet, som er afsender på brevet, at covid-19-pandemien er en historisk udfordring for Europa og resten af verden, som kræver øjeblikkelige og vidtrækkende tiltag på alle niveauer. Men det længere perspektiv skal ikke glemmes.
”Vi skal ikke desto mindre starte på at forberede de nødvendige foranstaltninger, der kan føre vores samfund og økonomier tilbage til normalen, og til bæredygtig vækst, der integrerer bl.a. den grønne omstilling og den digitale transformation, og trækker på al erfaring fra krisen”, lyder det i slutningen af brevet.
Efter at Polen og Tjekkiet for nylig har plæderet for at droppe den europæiske Green Deal for at fokusere på sundhedskrisen, ser mange miljøforkæmpere det som en sejr at den grønne dagsorden er med i udmeldingen fra EU-rådet.
”Folkesundheden hænger på lagt sigt uløseligt sammen med vores miljø og klimas velbefindende. En virkelig ambitiøs og menneskefokuseret European Green Deal skal være en del af svaret og vil ruste Europa bedre til at håndtere de igangværende nødsituationer omkring klimaet og biodiversitet”, siger Ester Asin, der er direktør for WWF Verdensnaturfondens European Policy Office ifølge Euractiv.
Fremtidssikret strategi
I udmeldingen påpeger rådsmedlemmerne videre, at vejen til at få EU-landene på fode igen efter krisen bl.a. går via ’en koordineret exitstrategi, en omfattende genrejsningsplan og investeringer uden sidestykke’. Sammen med andre institutioner, herunder den europæiske centralbank (ECB), opfordrer brevet EU’s øverste ledere til at starte arbejdet med en roadmap og en handlingsplan på området.
Europa-Kommissionen reagerede hurtigt ved at understrege at man ’øjeblikkeligt’ vil gå i gang med at udforme en plan, men at det stadig er for tidligt at sige noget om, hvornår planen er klar eller hvordan specifikke elementer vil komme til at se ud.
I et åbent brev sendt til EU’s topchefer, med Kommissionsformand Ursula von der Leyen i spidsen, opfordrer WWF og syv andre miljøorganisationer til at genrejsningsplanen skal være fremtidssikret og transparent.
Læs også: Hvad betyder Europas “Green New Deal” for virksomheder?
Den besked ser ud til at møde opbakning fra kommissionens næstformand Frans Timmermans, der står i spidsen for den grønne pagt. På twitter giver han i hvert fald udtryk for, at man kan håndtere både de kort- og langsigtede udfordringer, man står over for.
”Når de bedre tider kommer – og det gør de – vil vi være mere fokuserede end nogensinde på at beskytte vores mennesker og vores planet og nyde naturen omkring os”, skriver han.
-AK
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: coronakrisen
Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her.