05.05.2021  |  Klima, miljø og energi

Første officielle vurdering af Danmarks globale klimaaftryk

Regeringen præsenterer nu den første officielle vurdering af, hvordan danske forbrugere, erhvervsliv og myndigheder på forskellig vis påvirker de globale udledninger.

Danmarks målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 følger FN’s opgørelsesmetode, men den tager ikke højde for hverken den klimabelastning, Danmark har ved import af varer eller de reduktioner, Danmark bidrager til med grønne løsninger ude i verden.

Så hvis eksempelvis en vare produceres i udlandet og importeres til Danmark, vil hele klimaaftrykket fra varen ikke tælle med i regnestykket. Det gør den til gengæld i den opgørelse, som ministeriet netop har udsendt.

I forbindelse med klimaloven er det nemlig blevet besluttet, at der en gang om året skal udgives en Global Afrapportering, som skal give en status på, hvad Danmarks globale klimaaftryk er. Afrapportering indeholder både en vurdering af Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk og et overblik over Danmarks internationale indsats på klimaområdet.

”Rapporten bliver et vigtigt redskab i vores videre arbejde med den grønne omstilling – både herhjemme og ude i verden. Den viser, hvordan vi som land påvirker klimaet på godt og ondt. På den ene side gør vi meget godt, der påvirker positivt mange steder i verden. Samtidigt må man også ærligt sige, at vi som et rigt land med et højt forbrug jo har et højt klimaaftryk per indbygger”, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Læs også: Ngo'er kritiserer regeringen for manglende handling på klimafronten

Rapporten viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er på 61 millioner ton CO2, hvilket svarer til, at hver enkelt dansker udleder 11 ton CO2.

Det forbrugsbaserede klimaaftryk er udtryk for den udledning, forbruget af varer og tjenesteydelser i Danmark medfører. 60 procent af det samlede aftryk stammer fra privatforbrug som f.eks indkøb af udenlandske fødevarer eller den årlige charterferie.

Rapporten viser også Danmarks internationale klimaindsatser, herunder blandt andet, at den danske eksport af grønne klimaløsninger, er steget med over 50 procent siden 2010. Løsningerne består blandt andet af salg af vindmøller og udstyr til fjernvarme eller rådgivning i energieffektivisering.

Samlet set er der et fald i CO2-udledninger forårsaget af danskproducerede varer. Det skyldes, at de danskproducerede varer og tjenester, som privatpersoner og virksomheder køber, i dag udleder meget mindre end tidligere. Til gengæld er de samlede udledninger fra importvarer og -tjenester fortsat stigende.

Ifølge Dan Jørgensen handler det om at få forbrugerne med og i højere grad rådgive dem til mere bæredygtigt forbrugsmønstre.

”Vi gør jo rigtig mange ting i Danmark, som vi kan beslutte fra Christiansborg. Omlægge vores energisystem, så det bliver grønt. Omlægge vores landbrug, så det bliver mere grønt. Incitamenter til at vi skal køre i flere grønne biler. Det er nogle store løsninger, som måske er rygraden i Danmarks klimaindsats. Men hvis vi skal være foregangsland og igennem den grønne omstilling, så skal alle være med. Så kræver det også, at vi alle sammen som individer gør en indsats. Derfor kommer regeringen på et tidspunkt med et såkaldt adfærdsudspil”, afslutter han.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere