26.01.2023  |  Supply chain

Fairtrade lancerer nyt interaktivt risiko-kort: At ignorere risici i forsyningskæden får dem ikke til at forsvinde

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fairtrades nye risikokort sætter fokus på de største risici i forhold til menneskerettigheder og miljø i de områder, Fairtrade arbejder. Kortet viser, hvordan risikovurdering og samarbejde med lokale producenter er afgørende i ansvarlige forsyningskæder.

På verdensplan lever hver femte arbejder i fattigdom, landbrugsproduktion står for 70 procent af verdens ferskvandsforbrug, og omfanget af børnearbejde stiger. Alt sammen er tilfælde, der understreger, at krænkelser af menneskerettigheder og udnyttelse af miljøet er store udfordringer i globale forsyningskæder.

For at komme udfordringerne til livs har Fairtrade nu udarbejdet et interaktivt risikokort, som identificerer og visualiserer de største menneskerettigheds- og miljørisici, der findes i de sektorer, hvor Fairtrade arbejder. Kortet er blandt andet baseret på råvarekategorier og geografi. Kortet hjælper også med at forstå, hvordan de enkelte risici er forbundet med overordnede hovedårsager til krænkelserne såsom fattigdom, social ulighed og udnyttelse.

Hjemmesiden med det interaktive risikokort viser også de risici, der er fundet i de enkelte råvarekategorier. Det drejer sig for eksempel om børnearbejde, ligestilling, leveindkomst, miljørisici relateret til klimaforandringer, vandforbrug og biodiversitet.

Hvem skal bruge kortet?
Kortet kan bruges af alle aktører i globale værdikæder – fra producenter til detailhandel – i deres risikovurdering. På grund af EU-direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) er særligt europæiske virksomheder forpligtet til jævnligt at offentliggøre rapporter om deres sociale og miljøindsatser. Det kræver, at virksomhederne udfører risikovurderinger til at forebygge, mindske og afhjælpe de største risici i deres forsyningskæder.

Fairtrades risikokort giver detaljeret information, som kan skabe løsninger og samarbejde mellem alle aktører i en forsyningskæde. Det giver virksomheder en værdifuld indsigt i, hvor de kan sætte ind med deres bæredygtighedsaktiviteter.

Fairtrade har stor erfaring med at arbejde med menneskerettigheds- og miljøproblemer i globale forsyningskæder og arbejder på at løse dem. Fairtrade har valgt at arbejde i områder og regioner, hvor disse risici er værst, fordi det er her, der er størst behov for Fairtrades indsats. Baseret på mange års erfaringer kan Fairtrade støtte virksomheder i hvert trin i implementeringen af deres due diligence-ansvar. Det gælder både i forhold til identifikation, forebyggelse og afbødning af skader og risici.

"I flere end 30 år har Fairtrade været en pioner i at fremme menneskerettigheder i produktionen af råvarer. Due diligence må ikke kun handle om interne processer og krav til forretningspartnere. Det skal ikke være et papir i en skuffe, men være en driver for dialog, samarbejde med hele din forsyningskæde og ændring af din egen praksis for at forbedre menneskers liv og beskytte miljøet,” siger Camilla Erika Lerberg, som er direktør for Fairtrade-mærket Danmark.

Risici ved at omtale risici
Dog kan ingen organisation eller mærkningsordning garantere, at en forsyningskæde er fri for menneskerettigheds- og klimakrænkelser. Mange risici er dybt forankret i fattigdom, social ulighed og udnyttelse, og det kræver en kollektiv indsats fra virksomheder, lokale producenter, regeringer og civilsamfundet for at håndtere dem effektivt i det lange løb. Derfor bør brugen af certificering aldrig være den eneste foranstaltning, en virksomhed tager for at forebygge, mindske og afhjælpe de største risici i deres forsyningskæder.

At være transparente om systemiske, menneskelige og miljømæssige udfordringer kan være risikabelt for selv de lokale producenter. Hvis virksomheder ikke er klar til at påtage sig deres del af ansvaret, kan de vælge helt at stoppe med at handle i særlige områder – altså vælge alene at source råvarer fra lande med lav risiko frem for at gennemgå processen med at forebygge, afbøde og afhjælpe risici sammen med de lokale producenter i højrisikolande.

At ignorere risici har dog aldrig fået dem til at forsvinde – derfor opfordrer Fairtrade alle virksomheder til at bruge det nye risikokort som en mulighed for at indlede en dialog med de lokale producenter og tage konkrete skridt til at gøre globale forsyningskæder mere ansvarlige.

”Fairtrade er til stede der, hvor de største udfordringer er. Vores mission er at gøre den størst mulige forskel, hvor behovet er størst. For eksempel i kakaoproduktionen i Vestafrika, hvor der, på grund af massiv fattigdom, er store udfordringer med børnearbejde. Vi kunne godt vælge at sige, at det er for risikofyldt at arbejde med kakao i Vestafrika og kun være til stede i Mellemamerika, hvor risikoen for børnearbejde er langt mindre. Men så skaber vi jo ingen forandring, der hvor skoen trykker mest. Derfor er det risikoen værd. Vi må ikke lade verdens mest udsatte lande og deres befolkninger i stikken,” siger Camilla Erika Lerberg.

Hvis man vil tackle risici, er første skridt at identificere dem. Det skal Fairtrades nye interaktive risikokort hjælpe med. Kortet omfatter i øjeblikket kaffe, kakao, bananer, vindruer og honning, og flere produktkategorier bliver løbende tilføjet. Se kortet her: Fairtrade Risk Map

Mere fra Fairtrade Mærket

Fairtrade Mærket

http://fairtrade-maerket.dk/

Hver dag presses millioner af udsatte lokale producenter på prisen på deres råvarer. Samtidig rammes de hårdest af klimaforandringerne. Det truer deres levebrød og fastholder dem i fattigdom. Det er ikke fair. Derfor kæmper Fairtrade for højere priser på verdens råvarer og mere retfærdig global handel til gavn for mennesker, milj…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere