Fleksible og sikre huse til Afrika
Nu lanceres ny dansk version af low cost housing, som opfylder alle 17 verdensmål: Fleksibelt, flytbart og sikkert hus til afrikanske vækstmarkeder
Globe Housing Aps lancerer i marts 2022 prototypen på fremtidens innovative, bæredygtige og sikre en- eller tofamilies semi-permanente boliger. Den fleksible og flytbare bygning skal bidrage til et bedre liv for udfordrede mennesker i hele verden. Prototypen på huset rejses hos virksomhedens producent Magnus Holm A/S i Auning på Djursland i marts. Det er billigt og brandsikkert og kræver næsten ingen vedligehold.
Globe Housings byggekoncept bidrager til at opfylde alle FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Bygningen ligner en stor iglo, men er støbt i moduler i fiberbeton, der kan genbruges og holde i mange år. Det semi-permanente hus er isoleret og stabilt i alle slags vejr og kan skilles ad og sættes op igen og igen. Det har en naturlig ventilation via toppen af huset, som kan løftes og en isolering, som sikrer et godt indeklima, i både varmt eller koldt klima.
Globe Housing Aps har udviklet huset først og fremmest til Afrika, hvor der er akut mangel på low cost housing og affordable housing. Billige, stabile boliger og solide rammer til skoler, sundhedsklinikker, hospitaler og termo-lagre til eks. medicin og fødevarer, som både kræver stabile temperaturer og luftfugtighed. Visionen fra husets skaber er, at der om fem år står mindst 5000 af husene i klynger og solo rundt i, først og fremmest Østfrika og senere gerne også i resten af verden.
Bag Globe Housing står Allan Borgstrøm samt associeret partner BSc Marine and Power Plant Engineer og civiløkonom Anders Langhorn, der har arbejdet i Afrika i 25 år med at bygge bl.a. kraftværker. Husets runde form, den selvbærende konstruktion og materialet var afgjort på forhånd, så fiberbetonspecialisten Magnus Holm A/S, der nu er en del af Confac A/S, har produceret prototypen. Den er nu styrketestet af DTU, som inden længe færdiggør deres forsøgsrapport.
Projektet er støttet af såkaldte PIVØ-midler under Den Europæiske Regionalfond. PIVØ står for ”Partnerskabsdrevet Innovation til Vækstmarkederne i Østafrika.”
Et rundt og varigt leverum
”Det runde hus er skabt ud fra den afrikanske byggetradition, hvor mange bor i hytter. Den runde form gør både huset vejrbestandigt, materialebesparende og ikke mindst sikkert og indbydende at bo i eller at arbejde i. For det er netop fleksible semi-permanente leverum, vi har ønsket at skabe. Ikke en midlertidig og kortvarig løsning og slet ikke en bygning skabt i billedet af vores firkantede byggetradition i vesten, som er sårbart overfor de skiftende vejrforhold i Afrika” forklarer Lone Borgstrøm, også associeret partner i Globe Housing.
Globe Housings huse kan tages ned og sættes op på et par dage. Ud over beboelse, skoler, hospitaler, sundhedsklinikker og lagre, kan de derfor også bruges af virksomheder, der skal huse arbejdskraft på skiftende lokationer, fx ved opbygning af jernbaner og på camps med minedrift.
Når det første hus er færdigtestet og lanceret i Danmark, sendes det til Kenya og bliver stillet op som demomodel på en attraktiv og central placering hos en samarbejdspartner i Nairobi, hvor det bliver præsenteret for målgruppen. Interessen forventes at være stor fra både myndigheder, virksomheder og entreprenører, som kan skabe hele kvarterer med klynger af low cost housing og affordable housing. Husene kan sælges til den voksende afrikanske middel- og lavindkomstklasse.
Skaber jobs i både Afrika og Danmark
Produktion og service af bygningerne skal foregå i Afrika på en licensaftale. Modulerne støbes og opsættes af lokale fagfolk, som bliver uddannet af Globe Housing Aps og Magnus Holm A/S. Begge virksomheder står desuden for kvalitetssikring og videreudvikling af bygningerne. På den måde skaber projektet ikke kun stabile, billige bygninger til Afrika og jobs i Danmark, men også arbejdspladser i Afrika.
Imens, er Globe Housing Aps ved at afsøge mulighederne for skalering af virksomheden. Hele første fase, som startede i 2015, har været selvfinansieret, bortset fra midlerne fra PIVØ:
”Det her projekt kunne ikke være lykkedes uden støtte fra Access2innovation. De gav os muligheden for at deltage i PIVØ-projektet, som kræver deltagelse af en vidensinstitution og en producerende virksomhed. Vores samarbejdspartnere er DTU, der kan teste huset for os, og Magnus Holm A/S, som skal producere huset for os efter vores tegninger. PIVØ-midler gav os den økonomiske mulighed for at færdiggøre pilotprojektet. Så vi er meget taknemmelige for, at Access2innovation har givet os denne mulighed og hjulpet os med at realisere visionen så langt,” slutter Lone Borgstrøm.
Fakta om Globe Housings huse
Huset er 37 kvadratmeter og 53 kvm, hvis der installeres hems i bygningen – nok til to afrikanske familier, hvis der sættes skillevæg op. De enkelte huse kan kobles sammen med lige så mange huse, man ønsker, hvis man fx vil opbygge en skole med flere rum eller et hospital med flere afdelinger.
Huset leveres med vinduer og døre, men kan også leveres som en Turn Key løsning. Det kan således tilpasses individuelt med tilkøb af bl.a. køkken, bad, hemse, solceller, møbler og sammenkoblingselement til andre huse. Skal huset stå i fx en flygtningelejr med høj kriminalitet, kan huset leveres med en sikkerhedsdør og vinduer monteret højere oppe i huset, så indbrud og indkig vanskeliggøres.
Fuld gang i PIVØ-projekterne
Access2innovation har lige nu over 20 aktive PIVØ-projekter, hvor vi har mulighed for at støtte danske SMV’er med op til 500.000 kroner og ekspertbistand til konceptudvikling, prototypeudvikling og test af nye løsninger til de afrikanske vækstmarkeder. Projekterne spænder vidt og handler for eksempel om: energi, vand, medicare, udstyr til fødevareproduktion, optimering af processer, genbrug, håndhygiejne, digitale platforme, etc.
Baggrunden for PIVØ-programmet er blandt andet at danske virksomheder er underrepræsenterede på vækstmarkeder i Afrika. F.eks. ligger Danmark på en 12. plads i EU målt på eksport per indbygger. Det er på trods af, at Danmark besidder stærke kompetencer, som efterspørges i området, bl.a. bæredygtige energiløsninger, agro-business, sundhed, vand og sanitet samt boligbyggeri.