Flere eksperter klar i mælet: Byggebranchen skal effektiviseres nu
Energieffektiviseringen i byggebranchen er stagneret de seneste år, og de initiativer der er nu, rækker ikke til at vende skuden, lyder det fra flere eksperter.
Danmark skal lede resten af verden med den grønne omstilling - sådan har budskabet været i lang tid. Men nu har piben fået en anden lyd, idet flere eksperter revser byggebranchens enorme kulstofudledning. Det skriver Ingeniøren.
Læs også: Beton- og byggebranchen vil have politikerne op ad stolen med nye klimaudspil
”Det er tankevækkende, at vi hele tiden støder på ideen om, at vi er super grønne og førende på området. Men faktum er, at det er vi bare ikke. Danmark har rigtignok en grøn førertrøje på, men hvis vi ser hvor udviklingen bærer henad, så ligger vi altså nede i midten af feltet”, siger Katrine Bjerre, direktør i interesseorganisationen Synergi, til Ingeniøren og tilføjer:
”Ambitionerne, virkemidlerne og initiativerne er dalende fremadrettet. Vi har simpelthen ikke lavet nok på området de seneste år”.
Der mangler bindende tiltag
Det store problem er, at der ikke er nogle tiltag, der binder målene i byggebranchen, mener Katrine Bjerre.
”Vi har jo allerede mål på vedvarende energi, og det er super godt. Det skal vi fastholde. Men vi har ingen mål for energieffektivisering. Der er et mål i EU, der ligger på 32,5 procent – men det er ikke bindende. Og faktisk viser en rapport fra Coalition of Energy Savings, der har gennemgået klimaplanerne fra samtlige medlemslande, at hverken EU som helhed eller Danmark lever op til målet” siger hun til Ingeniøren.
Indsatsen går ikke hurtig nok
Byggesektoren er blevet bedre i forhold til energieffektivitet per kvadratmeter, hvis man kigger på tal over en årrække fra Energistyrelsen. Men udviklingen viser også, at det samlede energiforbrug sinde 1990’erne til opvarmning er steget.
”Der tegner sig et billede af, at den positive udvikling, der har været siden 1970’erne, hvor vi samlet set bruger mindre energi til opvarmning pr kvadratmeter, er stagneret. Der findes nogle gode initiativer rundt om i landet, men overordnet set går det bare ikke hurtigt nok”, fortæller Brian Vad Mathiesen, professor ved Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, til Ingeniøren.
DGNB-certificering er ikke nok
Anden forskning viser, at selv bæredygtighedscertificeringen af bygninger, den såkaldte DGNB-certificering, ikke kan sikre 100 procent bæredygtige bygninger. Det er Morten Birkved, professor ved institut for Kemi-, Bio-, og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet, der står bag konklusionen.
”Lad os antage, at vi har en jordklode, hvor vi kan forurene op til en vis mængde hvert år uden at den tager nævneværdig skade. Hvis vi ser på størrelsen af den konvolut, så må vi konkludere, at DGNB-certificeringen ikke leverer noget, der kan holde sig indenfor denne konvolut, uanset hvordan man vender og drejer den”, fortæller Morten Birkved til Ingeniøren og fortsætter:
”Vi kan måske godt levere en bygning, der ligger indenfor skiven – men så er der ikke noget rum tilbage til at drive den efterfølgende. Og som vi alle sammen ved, så kommer den overvejende miljøbelastning fra en bygning fra driften”.
Læs også: Byggebranchen skal gå forrest i grøn omstilling
Han fremhæver, at han ikke ytrer kritik overfor certificeringen, men blot at det ikke er nok i sig selv.
- SDN