Flere udsatte skal have job i byggebranchen: ”Det er en del af løsningen på den manglende arbejdskraft”

Med et nyt udviklingsprojekt vil Enemærke & Petersen sammen med en række samarbejdspartnere skabe en guide, der kan løfte socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet. En indsats, der kan imødekomme byggebranchens store mangel på arbejdskraft i fremtiden.

Entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen har skudt et nyt projekt i gang, der skal gøre det lettere for byggebranchen at få socialt udsatte borgere i arbejde. Formålet er at indfri byggebranchens store potentiale for at skabe social beskæftigelse og få flere bygherrer til at prioritere det sociale ansvar:

– Vores mål er at samle al den vigtige viden, vi har liggende derude, og skabe en form for kogebog, som kan hjælpe entreprenører til at blive endnu bedre til at hjælpe socialt udsatte borgere i arbejde. Det skal være en del af løsningen på den manglende arbejdskraft. Derfor vil vi skabe en letforståelig manual målrettet byggebranchen, siger Anders Sørensen, der er forretningsudvikler og projektansvarlig i Enemærke & Petersen.

Projektet med titlen Social beskæftigelse – byggebranchens guide til at løfte socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet løber halvandet år frem og er et samarbejde med bl.a.  Cabi, Green Building Council Denmark og CFBU. Projektet støttes af foreningen Realdania.

En kogebog med lette instrukser

Manualen skal gå i detaljerne med rollefordeling, ansvar og økonomi, når det kommer til social beskæftigelse. Med andre ord skal manualen være en guide til, hvordan processen skal foregå, hvem der skal gøre hvad og hvornår, så social beskæftigelse bliver lettere at implementere for alt fra jobcentre til bygherrer. På den måde håber Enemærke & Petersen, at man kan skabe en længerevarende, social udvikling i hele byggebranchen:

– Det er ekstremt vigtigt at indfri det kæmpestore potentiale, der er for at skabe arbejdspladser i byggebranchen for borgere, der ikke har en faglig uddannelse endnu. Vi kommer til at mangle 70.000 faglærte i fremtiden, så fokus på social bæredygtighed kan være en del af løsningen, siger Anders Sørensen.

Konkret arbejdsværktøj til byggepladsen

Guiden skal motivere byggebranchen som helhed til at hyre flere udsatte borgere ved at gøre ansættelsesprocessen lettere og mere overskuelig. Derfor vil projektet udvikle tre former for værktøjer, som skal hjælpe byggebranchen på vej mod mere social beskæftigelse:

–  Vi vil udvikle og målrette et beregningsværktøj, der kan hjælpe virksomheden med at sætte tal på det samfundsansvar, virksomheden tager ved indsatsen, så vi kan få endnu flere bygherrer og entreprenører med ombord, siger Anders Sørensen og uddyber:

– Derudover vil vi udvikle et nyt DGNB-kriterie, der giver point for social beskæftigelse under opførsel af byggeriet ved, så flere bygherrer prioriterer social beskæftigelse. Sidst, men ikke mindst, vil vi styrke Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars paradigmer, så netop samfundsansvar bliver en del af udbudsmaterialet og kontraktforhold i byggebranchen.

Byggebranchen skal rykke tættere på borgerne

Den store indsats for at få flere udsatte borgere i arbejde skyldes ifølge Anders Sørensen, at engagement i lokalsamfundet under et byggeri både giver en gevinst for samfund og entreprenør. Han mener, at den tætte kontakt med lokalsamfundet under et byggeprojekt forpligter, og derfor er socialt entreprenørskab også en del af Enemærke & Petersens DNA:

– Det hjælper både samfundet ved, at vi får flere i arbejde, og samtidig oplever vi, at vores projekter bliver mødt med en større accept og tolerance, fordi borgerne føler sig inkluderet. Det betyder mindre hærværk og mere samarbejde på byggepladsen.

Derfor er Enemærke & Petersen også meget taknemmelige for, at Realdania støtter op om projektet. Støtten kan nemlig forhåbentlig få flere til at kigge byggebranchens vej, når de leder efter et job:

– Realdania er med til at bane vejen for projektet, så vi sammen med et stærkt partnerskab af organisationer samt private og almene bygherrer kan hjælpe til med at realisere potentialet for at skabe social beskæftigelse. Det kommer ikke bare til at gavne byggebranchen, men hele samfundet, siger Anders Sørensen.

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

22.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar

16.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil

18.11.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier