Fødevareaffald kan blive en guldgrube

Ny rapport peger på stort potentiale for upcycling af spild i fødevaresektoren. Det kan give nye måder at få protein og mineraler i kosten, skabe nye virksomheder og gøre fødevareproduktionen mindre klimatung. Men det kræver samarbejde på flere fronter.

Skallerne fra æg i den danske fødevareproduktion kunne alene dække to millioner menneskers årlige behov for calcium.. Foto: 123rf.com

30.10.2024

CSR.dk

Tænketanken ONE\THIRD kalder upcycling i fødevaresektoren for en potentiel vækstgenerator, en mulig vej til mere bæredygtige fødevareløsninger og en vej til mindre madspild og fødevaretab. 

Det tyder på, at de kunne have ret. En markedsrapport fra 2023 har således vurderet markedet for upcyclede fødevarer til at vokse til 97 milliarder dollar i 2031.

For at få bedre forståelse for potentialet i sidestrømme, som er affald fra fødevareproduktionen, har tænketanken ONE\THIRD fået udarbejdet en rapport om upcycling i Danmark

Om spild af fødevarer

  • Hvis fødevarer var et land, ville det være verdens tredje største udleder af CO2. 
  • En tredjedel af al mad produceret til at blive spist af mennesker går tabt eller spildt. Danmark alene taber 1,2 millioner tons mad årligt. 
  • At omdanne madspild til fødevarer kan hjælpe os til at brødføde alle de10 milliarder mennesker, vi forventes at være 2050.

"Fødevaresidestrømme har potentiale. Upcycling kan ændre rester eller sidestrømme til værdifulde produkter. Upcycling kan mindske omkostninger til affaldshåndtering. Og upcycling kan mindske vores madspild og fødevaretab,” siger Louise Gade, formand for ONE\THIRD.

“Affald fra fødevareindustriens primærproduktion, forarbejdnings- og produktionsfase udgør 27 procent af al madaffald inkl. madspild i EU. Der er ingen tvivl – vi skal i gang, finde relevante sidestrømme og vi skal være innovative. Der kan være et godt forretningspotentiale for ambitiøse virksomheder i at se på sidestrømme,” fortsætter hun.

Fugl, fisk og frasorterede korndele 

Kost Studio, der har udarbejdet rapporten for tænketanken, udpeger 13 danske sidestrømme, og estimerer potentialet for hver af dem. 
 
Ifølge rapporten kunne op til 48 procent af den danske befolkning få dækket deres daglige proteinindtag gennem upcycling af fiskeriets sidestrømme. Upcycling af æggeskaller fra den danske produktion kunne levere calcium til over 2 millioner mennesker årligt, og upcycling af dansk hvedeklid kunne årligt levere fibre til at dække behovet hos 93 procent af befolkningen.

Dertil kan mange sidestrømme upcycles til ingredienser som kollagen eller til produkter med fx antimikrobielle og antioxidative egenskaber.

Det kræver dog en indsats for at få de nye produkter i gang, for der er tydelige barrierer. ONE\THIRD-rapporten peger på seks konkrete barrierer, herunder at upcyclede produkter ofte vil kræve test af fødevaresikkerhed og godkendelse, som er en langvarig og bekostelig proces; at der endnu ikke er forudsigelige forsyning med de enkelte sidestrømme; og at forbrugernes opfattelse af fødevarer, der tidligere har være klassificeret som affald kan komme til at stå i vejen. 

Louise Gade påpeger, at forudsætningen for at udnytte potentialet i sidestrømme er, at myndigheder, producenter og forhandlere samarbejder om dels at fjerne barriererne for at udnytte sidestrømmene og om at skabe større nysgerrighed i befolkningen omkring produkter baseret på sidestrømme. 

Rapporten er publiceret på ONE\THIRD’s hjemmeside under ’Publications’ (link: www.onethird.dk/publications/)

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V