Fødevareaffald kan blive en guldgrube

Ny rapport peger på stort potentiale for upcycling af spild i fødevaresektoren. Det kan give nye måder at få protein og mineraler i kosten, skabe nye virksomheder og gøre fødevareproduktionen mindre klimatung. Men det kræver samarbejde på flere fronter.

Skallerne fra æg i den danske fødevareproduktion kunne alene dække to millioner menneskers årlige behov for calcium.. Foto: 123rf.com

30.10.2024

CSR.dk

Tænketanken ONE\THIRD kalder upcycling i fødevaresektoren for en potentiel vækstgenerator, en mulig vej til mere bæredygtige fødevareløsninger og en vej til mindre madspild og fødevaretab. 

Det tyder på, at de kunne have ret. En markedsrapport fra 2023 har således vurderet markedet for upcyclede fødevarer til at vokse til 97 milliarder dollar i 2031.

For at få bedre forståelse for potentialet i sidestrømme, som er affald fra fødevareproduktionen, har tænketanken ONE\THIRD fået udarbejdet en rapport om upcycling i Danmark

Om spild af fødevarer

  • Hvis fødevarer var et land, ville det være verdens tredje største udleder af CO2. 
  • En tredjedel af al mad produceret til at blive spist af mennesker går tabt eller spildt. Danmark alene taber 1,2 millioner tons mad årligt. 
  • At omdanne madspild til fødevarer kan hjælpe os til at brødføde alle de10 milliarder mennesker, vi forventes at være 2050.

"Fødevaresidestrømme har potentiale. Upcycling kan ændre rester eller sidestrømme til værdifulde produkter. Upcycling kan mindske omkostninger til affaldshåndtering. Og upcycling kan mindske vores madspild og fødevaretab,” siger Louise Gade, formand for ONE\THIRD.

“Affald fra fødevareindustriens primærproduktion, forarbejdnings- og produktionsfase udgør 27 procent af al madaffald inkl. madspild i EU. Der er ingen tvivl – vi skal i gang, finde relevante sidestrømme og vi skal være innovative. Der kan være et godt forretningspotentiale for ambitiøse virksomheder i at se på sidestrømme,” fortsætter hun.

Fugl, fisk og frasorterede korndele 

Kost Studio, der har udarbejdet rapporten for tænketanken, udpeger 13 danske sidestrømme, og estimerer potentialet for hver af dem. 
 
Ifølge rapporten kunne op til 48 procent af den danske befolkning få dækket deres daglige proteinindtag gennem upcycling af fiskeriets sidestrømme. Upcycling af æggeskaller fra den danske produktion kunne levere calcium til over 2 millioner mennesker årligt, og upcycling af dansk hvedeklid kunne årligt levere fibre til at dække behovet hos 93 procent af befolkningen.

Dertil kan mange sidestrømme upcycles til ingredienser som kollagen eller til produkter med fx antimikrobielle og antioxidative egenskaber.

Det kræver dog en indsats for at få de nye produkter i gang, for der er tydelige barrierer. ONE\THIRD-rapporten peger på seks konkrete barrierer, herunder at upcyclede produkter ofte vil kræve test af fødevaresikkerhed og godkendelse, som er en langvarig og bekostelig proces; at der endnu ikke er forudsigelige forsyning med de enkelte sidestrømme; og at forbrugernes opfattelse af fødevarer, der tidligere har være klassificeret som affald kan komme til at stå i vejen. 

Louise Gade påpeger, at forudsætningen for at udnytte potentialet i sidestrømme er, at myndigheder, producenter og forhandlere samarbejder om dels at fjerne barriererne for at udnytte sidestrømmene og om at skabe større nysgerrighed i befolkningen omkring produkter baseret på sidestrømme. 

Rapporten er publiceret på ONE\THIRD’s hjemmeside under ’Publications’ (link: www.onethird.dk/publications/)

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

SustainImpact ApS
Webinar
Sådan scorer du i DMA

Hvor svært kan det være? Det er jo bare en karakter fra 1-5 på de forskellige områder. Men CSRD foreskriver at du skal kunne sikre en konsistent scoring år efter år og man skal kunne følge argumentationen, så hvordan gør vi det effektivt. Hvordan laver vi scoringsnøgler og dokumenterer selve scoringen.

Dato

22.01.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus