Fødevareaffald kan blive en guldgrube

Ny rapport peger på stort potentiale for upcycling af spild i fødevaresektoren. Det kan give nye måder at få protein og mineraler i kosten, skabe nye virksomheder og gøre fødevareproduktionen mindre klimatung. Men det kræver samarbejde på flere fronter.

Skallerne fra æg i den danske fødevareproduktion kunne alene dække to millioner menneskers årlige behov for calcium.. Foto: 123rf.com

30.10.2024

CSR.dk

Tænketanken ONE\THIRD kalder upcycling i fødevaresektoren for en potentiel vækstgenerator, en mulig vej til mere bæredygtige fødevareløsninger og en vej til mindre madspild og fødevaretab. 

Det tyder på, at de kunne have ret. En markedsrapport fra 2023 har således vurderet markedet for upcyclede fødevarer til at vokse til 97 milliarder dollar i 2031.

For at få bedre forståelse for potentialet i sidestrømme, som er affald fra fødevareproduktionen, har tænketanken ONE\THIRD fået udarbejdet en rapport om upcycling i Danmark

Om spild af fødevarer

  • Hvis fødevarer var et land, ville det være verdens tredje største udleder af CO2. 
  • En tredjedel af al mad produceret til at blive spist af mennesker går tabt eller spildt. Danmark alene taber 1,2 millioner tons mad årligt. 
  • At omdanne madspild til fødevarer kan hjælpe os til at brødføde alle de10 milliarder mennesker, vi forventes at være 2050.

"Fødevaresidestrømme har potentiale. Upcycling kan ændre rester eller sidestrømme til værdifulde produkter. Upcycling kan mindske omkostninger til affaldshåndtering. Og upcycling kan mindske vores madspild og fødevaretab,” siger Louise Gade, formand for ONE\THIRD.

“Affald fra fødevareindustriens primærproduktion, forarbejdnings- og produktionsfase udgør 27 procent af al madaffald inkl. madspild i EU. Der er ingen tvivl – vi skal i gang, finde relevante sidestrømme og vi skal være innovative. Der kan være et godt forretningspotentiale for ambitiøse virksomheder i at se på sidestrømme,” fortsætter hun.

Fugl, fisk og frasorterede korndele 

Kost Studio, der har udarbejdet rapporten for tænketanken, udpeger 13 danske sidestrømme, og estimerer potentialet for hver af dem. 
 
Ifølge rapporten kunne op til 48 procent af den danske befolkning få dækket deres daglige proteinindtag gennem upcycling af fiskeriets sidestrømme. Upcycling af æggeskaller fra den danske produktion kunne levere calcium til over 2 millioner mennesker årligt, og upcycling af dansk hvedeklid kunne årligt levere fibre til at dække behovet hos 93 procent af befolkningen.

Dertil kan mange sidestrømme upcycles til ingredienser som kollagen eller til produkter med fx antimikrobielle og antioxidative egenskaber.

Det kræver dog en indsats for at få de nye produkter i gang, for der er tydelige barrierer. ONE\THIRD-rapporten peger på seks konkrete barrierer, herunder at upcyclede produkter ofte vil kræve test af fødevaresikkerhed og godkendelse, som er en langvarig og bekostelig proces; at der endnu ikke er forudsigelige forsyning med de enkelte sidestrømme; og at forbrugernes opfattelse af fødevarer, der tidligere har være klassificeret som affald kan komme til at stå i vejen. 

Louise Gade påpeger, at forudsætningen for at udnytte potentialet i sidestrømme er, at myndigheder, producenter og forhandlere samarbejder om dels at fjerne barriererne for at udnytte sidestrømmene og om at skabe større nysgerrighed i befolkningen omkring produkter baseret på sidestrømme. 

Rapporten er publiceret på ONE\THIRD’s hjemmeside under ’Publications’ (link: www.onethird.dk/publications/)

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online