Folkekirken vil bidrage til grøn omstilling, men har ingen konkrete bud på løsninger
Danmarks biskopper har truffet en beslutning om at melde Folkekirken ind i klimakampen. De har dog endnu ikke et bud på, hvordan – men dyrt bliver det. Og så er der kritik af kirkens vetoret mod vindmøller.
Danmarks ti biskopper har netop i fællesskab besluttet, at den danske folkekirke skal deltage i klimakampen.
Læs også: Ny klimarapport får ministre og græsrødder til at have fokus på verdenshavene
De ønsker at gøre alt, hvad de kan for at hjælpe regeringen med målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, fortæller Peter Fischer-Møller, der er biskop over Roskilde Stift, til Kristeligt Dagblad.
Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) har tidligere opfordret den danske folkekirke til at bidrage til den grønne omstilling, men beslutningen er truffet på biskoppernes eget initiativ.
Peter Fischer-Møller har dog ikke høje forventninger til folkekirkens evne til at bidrage til omstillingen.
Ingen konkret plan
”Jeg vil ikke garantere, at vi lykkes med det, fordi vi i folkekirken har nogle særlige udfordringer med middelalderlige kirker og andre historisk værdifulde bygninger. Men vi vil gøre, hvad der er muligt, for at bidrage til som samfund at nå målet”, siger han.
I den forbindelse lyder der kritik fra flere sider over den vetoret mod vindmøller, kirken har, og som har gjort kirken til "en hæmsko for den grønne omstilling", som European Energy skriver på Twitter.
Biskopperne har heller ikke endnu nogen konkret plan for, hvordan en 70 procents reduktion skal opnås, ligesom de endnu ikke kan sige, hvordan kirkegængerne kommer til at mærke forandringerne.
Desuden bliver det dyrt, understreger Peter Fischer-Møller.
Læs også: Det handler ikke om penge men om ansvar
Derfor håber de på Kirkeministeriets hjælp og foreslår oprettelsen af en arbejdsgruppe, der skal indsamle og formidle viden om klima- og miljøtiltag i kirkerne.
- SMF