Fonde vil sagsøge ministerium efter vindmøllestrid
To almennyttige fonde vil lægge sag an mod Klima- og Energiministeriet, da de mener, at ministeriet forvrider forholdene for, hvem der kan byde ind på ejerskabet af nye havvindmølleparker.
Klima- og Energiministeriet kan se frem til et sagsanlæg fra to almennyttige fonde, der mener, at statens regler for, hvem der kan byde ind på ejerskabet af nye havvindmølleparker, er konkurrenceforvridende. Det skriver b.dk.
Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje og Wind People har begge budt ind på ejerskabet af nye havvindmølleparker ud for den danske kyst. Men ifølge de to fonde er de blevet forhindret i at deltage i udbudsrunden, da staten har sat som kriterie, at man som minimum skal have en årlig omsætning på fire milliarder kroner, hvis man vil byde ind på ejerskabet.
Selvom de to fonde er gået sammen om det folkeligt ejede projekt Vind & Velfærd, kan de ikke leve op til statens kriterie, og det er uretfærdigt, mener Lea Vangstrup, der er direktør i Wind People.
Vi har fået at vide, at vi ikke får lov til at gå videre med vores bud. Derfor vil vi anlægge en sag mod Energiministeriet, fordi vi mener, at udbudsreglerne er konkurrenceforvridende og strider imod EUs udbudsdirektiv. Det er simpelthen uacceptabelt, at et folkeligt bud bliver sat ud af spillet, siger Lea Vangstrup til b.dk.
Ny Dong-sag
Hun frygter samtidig, at statens kriterie vil udelukke mange danske virksomheder og fonde fra at byde ind på ejerskabet af havvindmøllerne, som derfor kan ende med at blive ejet af store, multinationale selskaber.
Det vil kun være en lille, eksklusiv klub af meget store selskaber, der vil blive tilgodeset. Der er simpelthen tale om en ny Dong-sag, siger Lea Vangstrup med henvisning til salget af dele af energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.
Læs også: Vindmølleparken DanTysk har installeret sin sidste mølle
De to fonde venter stadig på et skriftligt afslag fra Energistyrelsen. Når det kommer, vil de indgive en klagesag til Klagenævnet for Udbud.
Energistyrelsen og Klima- og Energiministeriet kan på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen, skriver b.dk.
-SSM