02.11.2015  |  Klima, miljø og energi

Forsigtig klimaoptimisme i FN

Ny rapport præsenterer klimaudmeldingerne fra 146 lande verden over. Det samlede billede giver ifølge FN grund til styrket tro på, at den globale opvarmning kan holdes under smertegrænsen på 2° celsius.

Berlin var i fredags rammen om offentliggørelsen af en ny rapport fra FNs klimapanel UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), der samler de officielt udmeldte klimaambitioner fra i alt 146 lande på verdensplan.

Læs også: Grønt panel: Danmark skal fastholde sine klimaambitioner

Og det kombinerede billede af de mange landes planer – de såkaldte Intended Nationally Determined Contribution" (INDC) – giver grobund for forsigtig optimisme i forhold til målet om at begrænse den globale opvarmning til de 2° celsius i år 2100, G7-landene selv fastlagde som målet ved et møde i juni i år.

UNFCCCs bedømmelse af bidragene indikerer således, at landenes samlede indsats kan sænke det globale udslip af drivhusgasser (primært CO2) dramatisk, og føre til et fald i udledningen pr. person over de kommende 15 år.

"INDC’erne repræsenterer et klart og fokuseret skridt i retning mod en ny æra inden for klimaambitioner fra det globale samfund af nationer. Regeringer fra alle verdens hjørner har gennem deres INDC’er signaleret, at de vil bidrage med deres del andel ud fra deres nationale forhold og omstændigheder", sagde Executive Secretary for UNFCCC, Christiana Figueres, ved offentliggørelsen af rapporten.

2,7 grader – indtil videre
"Når de er fuldt implementerede, vil de her mange planer begynde at gøre en betydelig forskel i væksten af drivhusgasudledninger; de vil udgøre fundamentet, hvorpå der kan bygges endnu højere ambitioner. Jeg er sikker på, at de her INDC’er ikke er det sidste tegn på, hvad de her lande er villige til at gøre og opnå den kommende tid – rejsen mod en fremtid med et sikrere klima er i gang, og den aftale, der skal underskrives i Paris (til COP21, red.) kan både bekræfte og styrke det fremskridt", tilføjede hun.

Som det ser ud lige nu, så vil den samlede effekt af de indleverede INDC’er, der dækker omkring 86 procent af verdens udslip af drivhusgasser, kunne begrænse den globale opvarming til 2,7° celsius i år 2100, "… ikke nok, men betydelig bedre end de fire, fem grader eller endnu højere, som mange forudså tidligere", som Christiana Figueres kommenterede.

Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21

FNs tro på, at målet om de to grader er inden for rækkevidde er i høj grad bundet op decembers klimatopmøde i Paris. Den rigtige aftale her kan understøtte de mange INDC’er og være med til at opdyrke de ekstra ambitioner, der er nødvendige i denne sammenhæng.

Derudover pointerer UNFCCC, at målene i INDC’erne ikke er fastlåste, og at mange nationer vil overgå disse, alene baseret på, hvad der er muligt i dag.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere