Forskere: Ny, farlig klimaskepsis breder sig

En ny, skjult form for klimaskepsis breder sig, og den er farlig, fordi den fremsættes af eksperter og politikere, mener forskerne Jens Friis Lund og Stefan Gaarsmand Jacobsen.

Nordhaus’ resultater står i skarp kontrast til advarslerne fra FN’s klimapanel om risici for ukontrollerbare og potentielt irreversible forandringer ved en global temperaturstigning på mere end to grader. Arkivfoto..

24.07.2020

CSR.dk

Hvor skepsissen tidligere bestod i at benægte, at klimaforandringerne er menneskeskabte, består den nu i en systematisk nedvurdering af omfanget af klimakrisen og en indsnævring af den tid og det mulighedsrum, vi har for at afbøde den.

Det skriver Jens Friis Lund, professor i Politisk Økologi, Københavns Universitet og Stefan Gaarsmand Jacobsen, lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet, på Videnskab.dk.

Fordi den nye form for klimaskepsis, Klimaskepsis 2.0, ikke direkte benægter, at global opvarmning findes, eller at den er menneskeskabt, er den svær at genkende og derfor problematisk.

De politikere og debattører, der er klimaskeptiske, vil for eksempel fremføre argumenter for, at de tiltag, der er nødvendige for at afbøde opvarmningen er urealistiske, eller at det ikke er Danmark, der skal være forgangsland, når det kommer til klimatiltag, fordi det ikke nytter i det store billede.

De nye klimaskeptikere, der blandt andet inkluderer Bjørn Lomborg og den liberale tænketank Cepos, bruger ofte økonomen William Nordhaus’ modeller for at understrege deres pointer.

Undervurderer risici groft
”Modellerne anvendes til at identificere en 'optimal klimapolitik', det vil sige en afvejning af omkostningerne ved at begrænse opvarmningen op mod en forventet velstandsstigning forbundet med forurenende aktiviteter”, skriver Jens Friis Lund og Stefan Gaardsmand Jacobsen.

Nordhaus argumenterer blandt andet for, at en global opvarmning på 3,5 grader ved udgangen af dette århundrede er ”optimalt”. Desuden mener han, at fremtidens generationer vil være bedre end de nutidige til at bekæmpe global opvarmning.

Men Nordhaus’ resultater står i skarp kontrast til advarslerne fra FN’s klimapanel om risici for ukontrollerbare og potentielt irreversible forandringer ved en global temperaturstigning på mere end to grader.

Nordhaus’ model bliver ofte brugt i klimadebatten, og det er problematisk, mener Jens Friis Lund og Stefan Gaardsmand Jacobsen:

”Denne tendentiøse anvendelse af resultater fra økonomiske modeller, der groft undervurderer risici og omkostninger ved klimaforandringerne, er et tydeligt eksempel på klimaskepsis 2.0.
Når Cepos og andre har held til at påvirke debatten i den retning, forskubbes hele den danske debat væk fra klimaforandringernes reelle risikobillede, og der skabes tvivl om, hvor hurtige og omfattende handlinger, der egentlig kræves”.

Læs også: 1 milliard euro på vej til grønne projekter i 2020

Klimaskepsis 2.0 er et alvorligt fænomen, fordi den fremføres af eksperter, der foregiver at være bekymrede for den globale opvarmning, men deres løsninger er blændværk og helt utilstrækkelige.

- SMF

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn