15.07.2020 | Klima, miljø og energi
Ny rapport: CO2-neutralitet kan ikke opnås uden større energiinnovation
En ny rapport fra The International Energy Agency viser, at innovationen inden for grøn energi går alt for langsomt, hvis vi skal nå klimamålene.
En af årsagerne til, at innovationen går for langsomt, er, at coronakrisen har bremset forskningen. Arkivfoto.
Hvis vi skal nå klimamålene fra blandt andet Paris-aftalen, skal der bruges langt mere energi på innovation og forskning, end der bruges i dag.
Læs også: Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip
Det tydeliggør en ny rapport fra The International Energy Agency, IEA, skriver Børsen.
“På et tidspunkt, hvor hurtig innovation er hårdt nødvendigt, har covid-19 givet et stort tilbageslag”, skriver IEA.
Rapporten viser, at store dele af den nuværende CO2-udledning ikke kan fjernes ved hjælp af allerede eksisterende teknologi.
Derfor skal der udvikles helt nye metoder, hvis områder som for eksempel skibsfart og lastbil- og luftfartstransport skal være CO2-neutrale.
Alt for langsomt
”En ”afkarbonisering” af disse sektorer vil kræve udvikling af nye teknologier, der endnu ikke er i brug. Og mange af de nuværende rene energiteknologier har behov for mere udvikling for at bringe omkostningerne ned og accelerere implementeringen af dem”, lyder det i rapporten.
Troels Ranis, branchedirektør for energi og klimapolitik hos DI, mener, at rapporten rammer plet:
”IEA slår hovedet på sømmet. Mener man Parisaftalen seriøst, så er det nuværende tempo alt for langsomt,” siger han til Børsen.
En af årsagerne til, at innovationen går for langsomt, er, at coronakrisen har bremset forskningen.
Læs også: Novo Nordisk Fonden afsætter 750 mio. kr. til forskning i grøn bioteknologi
”Mange af landes forskningsbevillinger er knyttet til deres bruttonationalprodukt, og når det falder, så falder forskningsbevillingerne på grund af coronakrisens indhug i økonomien. Så hvis vi ikke passer på, falder bevillingerne automatisk, og det er netop forskningen, der skal hjælpe os med at nå klimamålene”, siger Connie Hedegaard, EU’s første klimakommissær, til Børsen.
- SMF
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.