25.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip

Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.

Med en andel på omkring tre procent af de globale CO2-udledninger har skibsfarten en solid udfordring med at få reduceret sit udslip frem mod 2050, hvor IMO har som mål, at hele industrien skal være carbonneutral.

Læs også: Analyse: Shippingsektorens CO2-mål vil koste op mod 10 billioner kroner

Det mål vil A.P. Møller Fonden gerne bidrage til, og derfor donerer den nu 400 mio. kr. til etableringen af forskningscenteret Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, der – som navnet antyder – skal fremme netop den agenda.

Det uafhængige forskningscenter, der får base i København og status som nonprofitorganisation, vil med et højt specialiseret tværfagligt team arbejde globalt på tværs af hele shippingsektoren – med industrien, universiteter og myndigheder.

Parterne bag centeret er ABS, A.P. Møller – Mærsk (der selv udledte 36 millioner ton CO2 i 2018, men dog arbejder på sagen), Cargill, MAN Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, NYK Lines og Siemens Energy.

Samarbejdet skal ’skabe overblik over, hvordan skibsfarten effektivt kan formindske sit CO2-udslip, fremskynde udviklingen af udvalgte energiformer og teknologier samt støtte etableringen af det lovgivningsmæssige, finansielle og kommercielle grundlag for at muliggøre og drive transformationen’, som det hedder.

Unik mulighed for at udfolde potential
A.P. Møller - Mærsks topchef Søren Skou bliver en del af den bestyrelse, der skal udstikke den strategiske retning for centerets arbejde. Han ser frem til at få sat yderligere skub i udviklingen af de rigtige løsninger til at hjælpe en CO2-tung sektor fremad.

”Stifterne og A.P. Møller Fonden deler en langsigtet ambition om at dekarbonisere shippingindustrien. Etableringen af dette center er et kvantespring i retning af at realisere den ambition. Det fælles initiativ vil accelerere modningen af løsninger og styrke beslutningsgrundlaget for industriens aktører og lovgivere, og på den måde løfte investeringer og implementeringen af nye teknologier”, siger han.

Centerets direktør bliver Bo Cerup-Simonsen, der i dag er teknisk rådgiver i Mærsk, og som er Ph.d. fra DTU i Mechanical Engineering, Naval Architecture og desuden har omfattende erfaring med ledelse af store industriprojekter i den maritime sektor.

”Vi er i den første fase af en krævende og nødvendig omstilling af en hel industri. Takket være A.P. Møller Fonden og støtten fra industriførende partnere har vi en unik mulighed for at udfolde potentialet i et sektorbredt samarbejde i retning af en total dekarbonisering”, siger Bo Cerup-Simonsen.

”Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping skaber en solid platform, hvor et helt økosystem kan mødes, fremvise nye løsninger og identificere de næste skridt”, tilføjer han.

Læs også: Kæmpekoncerner indgår alliance i kamp for grøn shipping

De stiftende partnere bag centeret donerer selv testplatforme og sammenlagt omkring en tredjedel af de ca. 100 ansatte, der skal rekrutteres over de næste to-tre år. Det omfatter udover ledelse og administration eksperter inden for energi, brændstoffer og skibsteknologi, lovgivning og finansiering. Centeret forventer desuden at tiltrække adskillige nye partnere i fremtiden.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere