Kæmpekoncerner indgår alliance i kamp for grøn shipping

70 internationale koncerner har etableret "Getting to Zero Coalition" og lanceret samarbejdet under FN's klimatopmøde d. 23. september 2019. Tiltaget er et led i planen om at halvere den maritime sektors CO2-udslip i 2050.

Flere i branchen mener, at koalitionen er nødvendig, hvis skibsfartens CO2-målsætning skal nås. Derfor er både finanshuse og rederier gået med i Getting to Zero Coalition. .

24.09.2019

CSR.dk

Inden 2050 skal alle verdens rederier som minimum have halveret deres CO2-aftryk sammenlignet med udslippet i 2008. Det er det mål, FN's internationale søfartsorganisation har sat. Nu har 70 koncerner indgået et samarbejde for at finde løsninger, der kan realisere den grønne omstilling inden for skibsfart og få CO2-neutrale skibe i vandet senest 2030.

Koalitionen hedder Getting to Zero Coalition, og flere i branchen mener, at dette samarbejde er nødvendig, hvis målsætningen skal nås. Det kan Børsen berette.

Læs også: Norden foretager den første testrejse på CO2-neutralt biobrændstof

"Det kræver nye teknologier og brændstoffer, og vi kommer ikke i mål alene. Det kræver et bredt samarbejde på tværs af industrien, så jeg ser det som et rygstød i den rigtige retning," siger Jan Rindbo, adm. direktør i rederiet Norden.

Også hos A.P. Møller-Mærsk er man enige i at lanceringen af koalitionen er et vigtigt skridt mod halveringen af klima-aftrykket. Mærsk har stærke ambitioner for den grønne omstilling, da man her har et mål om at være helt CO2-neutral om tre årtier. Den administrerende direktør Søren Skou skriver i et skriftligt svar til Børsen:

"For at tage det næste store skridt mod dekarbonisering i shipping er det nødvendigt med enten nye fremdriftsteknologier eller et skift over til rent brændstof, hvilket kræver et bredt samarbejde fra alle parter”.

Koalition afgørende for grøn omstilling
Det nye samarbejde hører hjemme hos multistakeholder-organisationen "Global Maritime Forum", som på deres årlige topmøde i slutningen af oktober også vil diskutere CO2-udfordringen. Global Maritime Forum anslår som de flest andre, at shippingindustrien alene står for 2-3 pct. af verdens samlede CO2-udslip. 

Mærsk har over de seneste ti år nedsat sit CO2-udslip med 41 procent og rederiet Torm har i samme periode reduceret sit energiforbrug med 35 pct. på selskabets MR-skibe.

"Vi er nået et godt stykke vej, men det kræver et bredt samarbejde for at tage det næste skridt," siger Jacob Meldgaard, adm. direktør i Torm, og uddyber:

"Shippingindustrien er meget fragmenteret med mange spillere på tværs af de forskellige segmenter. Generelt er det svært at nå frem til fælles løsninger, og derfor er dette initiativ rigtig vigtigt, så vi sammen kan arbejde hen mod målet i 2050."

CEO fra norske Wallenius Wilhelmsen, Craig Jasienski, siger i en pressemeddelelse at grøn omstilling er et must:

”Klimaforandringerne kræver nødvendig handling fra alle industrier, og vi er ivrige efter at være en del af løsningen. Vores Lean:Green bæredygtighedsstrategi bygger på opfattelsen af, at stræbe efter hvad der er både økonomisk indbringende og bæredygtigt vil bidrage til de bedste resultater for vores planet, vores befolkning og vores virksomhed”.

Fokus på nuludledning
Målsætningen kræver investeringer og derfor er flere finanshuse også med i samarbejdet. Sammen med ti andre internationale banker er Danske Bank medlem af sammenslutningen Poseidon Principles, der kun vil låne penge til rederier, som aktivt arbejder hen mod 2050-målet.

"En del af vores strategiske prioritering er at sætte fart på den grønne omstilling. Vores rolle i dette initiativ bliver at bidrage til at finde kapital, der kan finansiere udviklingen af CO2-neutrale fartøjer," siger Øivind Haraldsen, chef for shipping i Danske Bank, og fortsætter:

"Der er sket et paradigmeskifte inden for de seneste år, hvor fokus er skiftet fra snak til handling. Kunderne er blevet meget mere fokuserede på klimaet, og derfor ser vi også, at flere og flere virksomheder begynder at gøre noget ved det".

Læs også: Mærsk tilbyder shipping på CO2-neutralt brændstof

Flere rederier arbejder med tiltag og forsøg, der skal gøre skibe i stand til at sejle CO2-neutralt.

Mærsk har lanceret et pilotprojekt, der tilbyder fragt at varer på skibe, der sejler på CO2-neutralt biobrændstof. I juni kunne Mærsk Line meddele, at H&M som selskabets første kunde har takket ja til tilbuddet om at anvende skibe, der sejler på biobrændstof.

Hos Norden har man to gange testet sejlads på 100 pct. CO2-neutralt biobrændstof, og ifølge Jan Rindbo fortsætter man med at teste de forskellige muligheder.


- MGC

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V