03.12.2020 | Klima, miljø og energi
Forskerhold peger på effektiv løsning på verdens klimaudfordringer
Ændringer i den måde hvorpå vi behandler landbrugsjord vil kunne spille en vigtig rolle i nedbringelsen af CO2 i atmosfæren, mener forskergruppe.
Ifølge forskere er jord i stand til at binde store mængder CO2 og kan derfor komme til at spille en vigtig rolle i nedbringelse af CO2 i atmosfæren globalt.
Det skriver Maskinbladet.
Det kan blandt andet gøres ved at øge plantevæksten. Eksperter vurderer at metoden vil kunne reducere stigningen af CO2 i atmosfæren med en tredjedel.
På klimatopmødet i Paris i 2015 opstod begrebet ”fire promille”, skriver Aarhus Universitet. Konceptet 4 per 1000 går ud på, at hvis verdens jorde kan lagre yderligere fire promille kulstof (C) om året, så er det tilstrækkeligt til at standse den årlige globale stigning i udledning af drivhusgassen kuldioxid (CO2) til atmosfæren. De tiltag, konceptet foreslår, er reduceret jordbearbejdning, øget plantedække, flere mellemafgrøder, mere skov, bedre management af græsarealer, længere græsningsperioder og forbedring af udpinte jorde.
Læs også: Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug
Flere eksperter er i dag sikre på, at denne strategi kan bremse klimaændringerne betydeligt.
”0,4 procent ekstra kulstoflagring er dog lidt for optimistisk”, forklarer professor Wulf Amelung, der leder divisionen for jordvidenskab ved universitetet i Bonn.
”Men en tredjedel af dette er sandsynligvis opnåeligt”, lyder det fra ham.
Gennemførelsen af planen virker imidlertid noget kompliceret. Wulf Amelung peger på udfordringen forbundet med de lokale jordforhold. En rismark i Asien kræver en helt anden behandling end en kornmark i det nordlige Europa.
Den største effekt opnås i områder med meget udpint jord, og det vil derfor give bedst mening at starte i sådanne områder.
Desværre varierer viden om jordens tilstand meget. Forskerne anbefaler derfor oprettelse af databaser, der registrerer jordens tilstand rundt om i verden på lokalt plan.
Kilde: Aarhus Universitet
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Strategi & ledelse

First-mover i en branche uden bæredygtighedsfokus
Lubech Living laver mere bæredygtig brugskunst og interiør i en branche, hvor opmærksomheden på det emne er forsvindende lille. CSR.dk tegner et portræt.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.
Samfund

Lynlad din elbil mens du køber ind
Dem med elbil kan se frem til nye lademuligheder når de handler i Meny eller Spar.
Samfund

Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.