03.12.2020  |  Klima, miljø og energi

Forskerhold peger på effektiv løsning på verdens klimaudfordringer

Ændringer i den måde hvorpå vi behandler landbrugsjord vil kunne spille en vigtig rolle i nedbringelsen af CO2 i atmosfæren, mener forskergruppe.

Ifølge forskere er jord i stand til at binde store mængder CO2 og kan derfor komme til at spille en vigtig rolle i nedbringelse af CO2 i atmosfæren globalt.

Det skriver Maskinbladet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan blandt andet gøres ved at øge plantevæksten. Eksperter vurderer at metoden vil kunne reducere stigningen af CO2 i atmosfæren med en tredjedel.

På klimatopmødet i Paris i 2015 opstod begrebet ”fire promille”, skriver Aarhus Universitet. Konceptet 4 per 1000 går ud på, at hvis verdens jorde kan lagre yderligere fire promille kulstof (C) om året, så er det tilstrækkeligt til at standse den årlige globale stigning i udledning af drivhusgassen kuldioxid (CO2) til atmosfæren. De tiltag, konceptet foreslår, er reduceret jordbearbejdning, øget plantedække, flere mellemafgrøder, mere skov, bedre management af græsarealer, længere græsningsperioder og forbedring af udpinte jorde.

Læs også: Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug

Flere eksperter er i dag sikre på, at denne strategi kan bremse klimaændringerne betydeligt.

”0,4 procent ekstra kulstoflagring er dog lidt for optimistisk”, forklarer professor Wulf Amelung, der leder divisionen for jordvidenskab ved universitetet i Bonn.

”Men en tredjedel af dette er sandsynligvis opnåeligt”, lyder det fra ham.

Gennemførelsen af planen virker imidlertid noget kompliceret. Wulf Amelung peger på udfordringen forbundet med de lokale jordforhold. En rismark i Asien kræver en helt anden behandling end en kornmark i det nordlige Europa.

Den største effekt opnås i områder med meget udpint jord, og det vil derfor give bedst mening at starte i sådanne områder.

Desværre varierer viden om jordens tilstand meget. Forskerne anbefaler derfor oprettelse af databaser, der registrerer jordens tilstand rundt om i verden på lokalt plan.

Kilde: Aarhus Universitet

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere