03.12.2020 | Klima, miljø og energi
Forskerhold peger på effektiv løsning på verdens klimaudfordringer
Ændringer i den måde hvorpå vi behandler landbrugsjord vil kunne spille en vigtig rolle i nedbringelsen af CO2 i atmosfæren, mener forskergruppe.
Ifølge forskere er jord i stand til at binde store mængder CO2 og kan derfor komme til at spille en vigtig rolle i nedbringelse af CO2 i atmosfæren globalt.
Det skriver Maskinbladet.
Det kan blandt andet gøres ved at øge plantevæksten. Eksperter vurderer at metoden vil kunne reducere stigningen af CO2 i atmosfæren med en tredjedel.
På klimatopmødet i Paris i 2015 opstod begrebet ”fire promille”, skriver Aarhus Universitet. Konceptet 4 per 1000 går ud på, at hvis verdens jorde kan lagre yderligere fire promille kulstof (C) om året, så er det tilstrækkeligt til at standse den årlige globale stigning i udledning af drivhusgassen kuldioxid (CO2) til atmosfæren. De tiltag, konceptet foreslår, er reduceret jordbearbejdning, øget plantedække, flere mellemafgrøder, mere skov, bedre management af græsarealer, længere græsningsperioder og forbedring af udpinte jorde.
Læs også: Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug
Flere eksperter er i dag sikre på, at denne strategi kan bremse klimaændringerne betydeligt.
”0,4 procent ekstra kulstoflagring er dog lidt for optimistisk”, forklarer professor Wulf Amelung, der leder divisionen for jordvidenskab ved universitetet i Bonn.
”Men en tredjedel af dette er sandsynligvis opnåeligt”, lyder det fra ham.
Gennemførelsen af planen virker imidlertid noget kompliceret. Wulf Amelung peger på udfordringen forbundet med de lokale jordforhold. En rismark i Asien kræver en helt anden behandling end en kornmark i det nordlige Europa.
Den største effekt opnås i områder med meget udpint jord, og det vil derfor give bedst mening at starte i sådanne områder.
Desværre varierer viden om jordens tilstand meget. Forskerne anbefaler derfor oprettelse af databaser, der registrerer jordens tilstand rundt om i verden på lokalt plan.
Kilde: Aarhus Universitet
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Kommunikation

En stærk bæredygtighedsrapport skal ikke blot publiceres, den skal også kommunikeres, lyder det fra to eksperter
Der bør kobles en kommunikationsplan på en bæredygtighedsrapport for at udnytte rapportens fulde potentiale.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Medarbejder

Stor interesse for lederkursus i håndtering af seksuelle krænkelser
Flere end 3.000 ledere har allerede tilmeldt sig Ledernes uddannelse indenfor håndtering og forebyggelse af sexisme på arbejdspladsen.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.