Forsvaret igen på kant med egne standarder for indkøb

Det danske forsvar har købt pistoler for 25 millioner kroner af et firma, der i Tyskland er tiltalt for illegal våbeneksport. Nu bliver sagen taget op i Folketinget.

I april fik de danske soldater P320 X-Carry pistoler som deres nye håndvåben, men det viser sig, at pistol-producenten har en tung sag om illegal handel over hovedet. Arkivfoto.

07.08.2018

CSR.dk

Forsvaret har købt nye pistoler til de danske soldater for 25 millioner kroner af den tyske våbenproducent Sig Sauer.

Men i Tyskland er fem af firmaets ledende medarbejdere, heriblandt flere fra den øverste ledelse, anklaget for at have fusket med officielle dokumenter og undgået tyske bestemmelser om, at eksport af våben til konfliktzoner er ulovligt, skriver Politiken.dk.

Mere end 36.000 pistoler fra Sig Sauer havnede i årene 2009-2012 illegalt hos politiet i Colombia, som var midt i borgerkrig.

Læs også: Vesten importerer varer produceret af 'moderne slaver'

Ifølge professor Andreas Rasche fra Center for Virksomheders Samfundsansvar under Copenhagen Business School, burde Forsvaret have vidst, at Sig Sauer har haft en sag om lovovertrædelser kørende siden afsløringen i 2014.

”Offentlige instanser skal sikre sig, at de samarbejder med virksomheder, der opretholder grundlæggende menneskerettigheder. Og det er rimeligt, at de beder kontraktpartnere om at forholde sig til sådanne kriterier, før de indgår kontraktlige aftaler”, siger professoren til Politiken.dk.

Ifølge EU's strategi for offentlige indkøb skal sociale kriterier overvejes i beslutninger om offentlige indkøb.

Sagen tages op i Folketinget
På baggrund af Politikens oplysninger vil forsvarsordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, stille spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

”Hvis ikke Sig Sauers problemer er blevet undersøgt aktivt i Forsvaret, er det meget alvorligt, for vi ved, at politifolk og militær i Colombia har været stærkt involveret i drab og tortur”, siger hun.

Og når man køber ind for skatteborgernes penge, skal man være sikker på, at man gennem købet ikke bidrager til krænkelser af menneskerettigheder, påpeger forsvarsordføreren. 

Forsvaret kendte ikke til sagen
Ifølge brigadegeneral og vicedirektør i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse Anders Mærkedahl Pedersen, kendte Forsvaret ikke til anklagen af Sig Sauers salg af pistoler til Colombia, og pointerer, at der ikke er faldet dom i sagen.

Efter Politikens henvendelse har Forsvaret anmodet om en redegørelse fra leverandøren af de mange P320 X-Carry-pistoler, CT Solutions, der er salgsagent for Sig Sauer. Og Forsvarets aftale med agenten har bestemmelser med om etiske og sociale standarder, fortæller Politiken, der gør det muligt at skride ind over for leverandøren. 

Tilbagevendende problem
Det er ikke første gang, at Forsvaret har problemer, når det kommer til ansvarlige indkøb.

I 2017 krævede flere partier en redegørelse fra Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen, efter en DR2 Dokumentar havde afsløret slavelignende forhold i produktionen af søværnets nyeste skib Lauge Koch.

Og i januar 2018 indeholdt forsvarsforliget et signal til Forsvarsministeren om, at ministeriet skal stramme op i forbindelse med indkøb af nyt krigsmateriel.

Ifølge en forskningsrapport fra Institut for Militære Studier har Forsvarets kontrakter fra 2012 indeholdt et generelt krav om, at leverandører skal overholde menneskerettighederne, skriver Politiken.dk, og i april 2018 meldte Forsvarsministeriet sig ind i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Forsvaret har dog ikke gjort menneskerettigheder direkte til ”et selvstændigt parameter” ved valg af leverandører, står der i rapporten.

Læs også: Dansk brand producerer tøj i thailandsk kvindefængsel

Men i april blev Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse medlem af organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). Og det skete blandt andet, fordi styrelsen havde en ambition om ”at tilrettelægge materielanskaffelse, så indkøb og produktion sker ansvarligt og ved efterlevelse af internationale principper for samfundsansvar”. 

”I DIEH er det oplevelsen, at når virksomheder, kommuner og andre aktører melder sig ind, er det med engagement og en hensigt om, at man vil arbejde seriøst og systematisk for at fremme ansvarlige indkøb”, skriver direktøren for DIEH, Mikkel Stenbæk Hansen, i en mail til Politiken.

Den etiske organisation stiller ikke krav til, hvilke firmaer medlemmerne kan handle med, men medlemmerne forpligter sig til at arbejde for at fremme etisk handel, siger han.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online