Fra forbrænding til genanvendelse: Danmark står overfor en historisk ændring på affaldsområdet
I løbet af de næste 10 år vil der ske store ændringer på affaldsområdet, vurderer ekspert.
I løbet af de næste 10 år vil der ske store ændringer på affaldsområdet. I takt med at danskerne sorterer mere og mere affald vil genanvendelsesindustrien vokse.
Det skriver Danske Kommuner.
På konferencen Loop Forum, der løber af stablen i København 27.-28. april, vil Niels Bukholt, sekretariatsleder i ARI – Affalds- og Ressourceindustrien være en af oplægsholderne.
Ifølge ham står vi overfor en historisk ændring på affaldsområdet.
"Først og fremmest er sektoren i gang med et stort skift, der er på niveau med, da vi gik fra deponering til forbrænding. Nu går vi fra forbrænding til genanvendelse. Det, der vil ske de kommende år, er, at ansvaret for at genanvende rykker nærmere produktionsvirksomhederne. Kommunerne vil stå for indsamling, men det er virksomhederne, der skal bruge affaldet som ressource i produktionen af nye varer," fortæller han.
Læs også: 140 millioner flasker og dåser bliver ikke returneret
Materialer som glas og metal har i dag en høj genanvendelsesgrad, hvilket også vil komme til at udfolde sig indenfor andre affaldstyper, der i dag ikke genanvendes. Det gælder eksempel klinisk risikoaffald fra hospitaler, madrasser og bleer.
Niels Bukholt understreger dog, at vi også om 10 år vil have en affaldsspand til restaffald i hjemmene. Men mængderne vil svinde betydeligt ind i takt med at vi sorterer mere og mere.
"Der vil være en rest, men den bliver mindre og mindre både af praktiske og teknologiske grunde. Jeg tror, det kommer til at vare ret mange år, før man kan genanvende en klud, der er fyldt med malingrester. Den brænder vi af i dag, og sådan vil det nok også være de næste mange år," afslutter han.
- MTN