Fremgang for Carlsbergs bæredygtighedsmål

Carlsberg har netop offentliggjort sin Sustainability Report for 2015, og den viser at den danske bryggerigigant er på rette spor, selvom nogle af sidste års mål ikke blev nået fuldt ud. Topchef opfordrer til åben dialog for at styrke indsatsen fremover.

Det går (lidt langsomt) fremad for Carlsbergs bæredygtighedsmålsætninger. Foto: Carlsberg Group.

25.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Danmarks største bryggeri gør gode fremskridt i forhold til at nå sine mål om bæredygtighed i produktion, udvikling og generel forretningsgang. Sådan konkluderer Carlsberg Group (CG) i sin netop udgivne Sustainability Report for 2015.

I rapporten samler Carlsberg op på sine målsætninger fra sidste år og gør status dels i forhold til, hvad der rent faktisk er sket, og dels i relation til målsætningen for 2017. Sammenlagt har det resulteret i både nogle overordnede højdepunkter, men også nogle enkeltmål, der ikke er opnået.

Læs også: Grøn forretningsrapport: det går fremad

På miljøområdet var fremskridtene til stede, om end beskedne. Set over den samlede produktion opnåede man begrænsede forbedringer i forhold til energi (et fald på 1,4 procent fra sidste år), CO2 (4,1 procents forbedring) og vandforbrug (samme niveau som i 2014, men stadig 8 procent bedre end i 2009), på trods af stigende mængder i en række mindre effektive bryggerier i Asien.

Bæredygtig innovation kastede et highlight af sig i form af partnerskabet med EcoXpac, der har til formål at udvikle en biologisk nedbrydelig flaske, den såkaldte Green Fiber Bottle. EcoXpac er en del af Carlsbergs Circular Community, der pt. tæller otte samarbejdspartnere med et mål om at nå 17 i løbet 2017.

Endnu flere skal drikke ansvarligt
Også selve Carlsbergs hovedprodukt – øl – skal være mere bæredygtigt. Derfor søsatte man sidste år crowdsourcingkonkurrencen Cheers to Green Ideas i samarbejde med den danske tænketank Sustania. Kampagnen tiltrak 162 idéer fra 35 lande og vinderne blev annonceret i december.

2015 var også året, hvor Carlsberg første gang afholdt Global Beer Responsibility Day (GBRD) i samarbejde med to af verdens andre bryggerigiganter, amerikanske Anheuser-Busch InBev, der står bag bl.a. Budweiser, og hollandske Heineken. På dagen, der blev afholdt den 18. september, nåede Carlsberg ifølge rapporten ud til 1,5 mio. forbrugere i 10 lande med en besked om at drikke ansvarligt. Dette års mål hedder 5 mio. alene på GBRD og 15 mio. i alt, bl.a. via en massiv indsats under sommerens EM i fodbold i Frankrig, hvor Carlsberg er blandt topsponsorerne.

Endelig gik det også fremad på arbejdsfronten. Således fik man forbedret ulykkesraten med 16 procent og antallet af sygedage med 8 procent sammenlignet med 2014. I produktionen reducerede man mængden af tabt tid i forbindelse med uheld med 32 procent og raten af tabte arbejdsdage med 19 procent.

Det langsigtede mål om nul ulykker er dog stadig et stykke væk; fem ansatte (heraf to hos underleverandører) blev dræbt i trafikulykker, hvilket har ført til nye sikkerhedsforanstaltninger på transportområdet. Generelt oplevede man også en stigning på ca. 10 procent i raten af tabte arbejdsdage i logistikken.

De uopnåede mål
Som nævnt er der også andre delpunkter, med hvilke Carlsberg ikke nåede i mål, og som man derfor vil arbejde videre med i det kommende år.

På det cirkulære område hed målsætningen fire nye partnere, men man lykkedes kun med at få to nye ombord på grund af ”øget arbejdsmængde med de eksisterende partnere”. Man ville også opnå en yderligere Cradle-to-Cradle-certificering, hvilket mislykkedes pga. ”organisatoriske ændringer og forsinkelser i processen”. Man regner dog med at opnå certificeringen i år.

Selvom samarbejdet med EcoXpac blev sat i gang i 2015, så nåede man ikke at lancere et bæredygtigt emballageprodukt i løbet af året, hvilket ellers var målet, men det er udskudt til i år, igen med ”organisatoriske ændringer” som årsag.

Carlsberg Group CEO, Cees ’t Hart, er moderat tilfreds med virksomhedens fremskridt på bæredygtighedsområdet, men anerkender også manglerne. Foto: Carlsberg Group.

Man måtte også revidere sin strategi i forhold til virksomhedsetik. Det indebar bl.a. en nedlægning af det såkaldte compliance management system (COMS), der som et redskab til styrke etisk forretningsførelse internt i CG skulle have været udbredt til endnu flere medarbejdere på tværs af organisationen. Det kun to år gamle juridiske værktøj levede imidlertid ikke op til forventningerne og vil derfor blive erstatter af ”en mere fleksibel in-house læringsplatform”, der kan integreres i CG.

Slutteligt bemærker rapporten, at CG også har haft udfordringer i forhold til monitorering og bedømmelser af samarbejdspartnere. Endnu engang er ”organisatoriske ændringer” således årsagen til, at man ikke har kunnet følge op på og stoppe samarbejdet med de leverandører etc., der ikke har levet op til standarderne. På baggrund af sin nye strategi vil man dog fortsætte arbejdet med ansvarlig sourcing i 2016

Moderat tilfredshed og åben dialog
Alt i alt er der derfor moderat tilfredshed fra Carlsberg Groups hollandske CEO, Cees ’t Hart, der overtog chefstolen på Valby Bakke i juni sidste år, og siden da ”… allerede har set væsentlige fremskridt i de projekter, der bidrager aktivt til de lokalsamfund, vi opererer i”, som han siger i rapportens forord. Han noterer sig dog også, at man har sagt farvel til ca. 1.700 medarbejdere (ud af små 50.000) på grund af ”udfordrende markedsforhold”, og at man ikke opnåede alt det man satte sig for ved årets start.

Læs også: Carlsberg vil udvikle selvnedbrydende flasker

Alligevel er Cees ’t Hart sikker på, at ”… de forandringer vi har lavet, vil skabe et stærkere fundament for fremtiden og understøtte vores bæredygtighedsindsats på langt sigt”, og afslutningsvis opfordrer han både ”… medarbejdere, forbrugere og andre læsere til at fortælle os, hvordan I synes, vi klarer os. Jeg er meget overbevist om, at en åben dialog er essentiel for at styrke værdien af vores bæredygtighedstiltag.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Strategisk ESG-kommunikation

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online