30.04.2012  |  Supply chain

FSC Danmark langer ud efter offentlige indkøbere

Offentlige indkøbere halter fortsat langt efter de private, når det handler om at købe bæredygtigt ind, lyder det fra FSC Danmark. Forum for Bæredygtige indkøb pointerer, at EU's udbudsregler besværliggør den grønne indsats for kommunerne.

Fra begge sider i folketingssalen er det ofte blevet italesat, at offentlige indkøbere skal gå forrest, når det handler om at bruge indkøbsbudgettet på bæredygtige produkter. Men hos FSC Danmark, som står bag træ-certificeringsordningen FSC-mærket, mener man, at de offentlige indkøbere stadig halter langt efter deres kolleger i private virksomheder.

”Når en offentlig indkøber sidder og kigger på eksempelvis noget havnetømmer, så ender han eller hun alt for ofte med at købe et ikke-certificeret produkt, fordi der ikke eksisterer noget krav om, at træet skal være FSC-certificeret eller alternativt lever op til kriterier for bæredygtighed,” siger Morten Brodde, der er konstitueret sekretariatsleder i FSC Danmark

”Der eksisterer en anbefaling på området, men det er ikke nok, for med mange slunkne pengekasser rundt om i kommunerne, bliver den billigst mulige løsning altså foretrukket alt for ofte, understreger han.”

Om FSC

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.

I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Læs også: Kommunale klimastrategier er mangelfulde

Kritikken kommer efter, at FSC Danmark i en undersøgelse har spurgt 100 forhandlere med FSC-certificerede produkter i sortimentet, hvor stor efterspørgselen er på bæredygtige produkter fra henholdsvis private og offentlige indkøbere. 80 procent af de adspurgte danske virksomheder har, ifølge undersøgelsen, oplevet efterspørgsel fra private indkøbere, mens kun 47,9 har oplevet efterspørgsel fra offentlige indkøbere.

Ikke entydigt billede
Rikke Dreyer, der er formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, som både har offentlige og private indkøbere blandt medlemmerne, sluger ikke kritikken fra FSC Danmark råt.

”Jeg synes, det er svært at tolke noget entydigt om det offentliges efterspørgsel efter bæredygtigt træ på baggrund af undersøgelsen. Men vi ved fra en undersøgelse, som EU Kommissionen offentliggjorde i februar i år, at Danmark ligger i top 4 i EU, når det handler om grønne indkøb generelt,” siger Rikke Dreyer.

Hun peger dog på, at EU's udbudsregler gør det svært at stille krav stille specifikke krav til kommunerne, og at reglerne i nogen grad besværliggør arbejdet med at købe grønt for de kommunale indkøbere.

Læs også: EU spænder ben for grønne indkøb

”Man må gerne efterspørge bæredygtigt træ, men man må ikke stille krav om, at træet har specifikke bæredygtighedsmærker. Det betyder, at offentlige indkøbere skal acceptere alle former for relevant dokumentation for træets bæredygtighed, og det kan være svært for en indkøber at gennemskue hvilke typer af dokumentation, der er relevant,” siger Rikke Dreyer.

Bæredygtigt er ikke dyrt
Morten Brodde og Rikke Dreyer er dog enige om, at de offentlige indkøbere skal være bedre til at vurdere, hvad det reelt koster, at købe bæredygtige produkter.

”Vi hører fra de virksomheder, der sælger FSC-produkter, at de offentlige indkøbere per definition har en opfattelse af, at FSC-mærkede produkter er 40 procent dyrere end ikke-certificerede produkter. Sådan er det altså ikke. Virkeligheden er det lidt mere avanceret,” siger Morten Brodde.

Læs også: Virksomheder lægger grønne varer i indkøbskurven

Kunsten for indkøberne er, ifølge Rikke Dreyer, at vurdere en investering i bæredygtige produkter ud fra et langsigtet perspektiv.

”Indkøbere skal blive bedre til at se på de samlede omkostninger, der er forbundet med produkterne. Hvis man kun ser på anskaffelsespris, kan det bæredygtige alternativ fremstå dyrt, selv om det måske er det billigste i det lange løb,” siger Rikke Dreyer.

Tags: FSC

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere