04.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Furesø er Danmarks første officielt giftfri kommune

Indhold fra partner Hvad er dette?

Gode nyheder for natur og grundvand i Furesø: Kommunen har - som den første kommune - tilmeldt sig Giftfri Have. ”Vi kan ikke sikre det rene drikkevand i Danmark alene, men vi kan gøre vores del”.

Hele otte millioner kvadratmeter er netop blevet officielt giftfrie i Danmark.

Furesø Kommune har nemlig som den første kommune tilmeldt deres egne arealer til Giftfri Have. Giftfri Have er Danmarks Naturfredningsforenings og Landsforeningen Praktisk Økologis fælles initiativ for at fremme vild natur og god biodiversitet i folks haver samt beskytte grundvandet.

Lene Munch-Petersen, der er formand for Udvalget for Natur, Miljø og Grøn Omstilling i Furesø Kommune, mener, at den grønne omstilling er vigtigere end nogensinde.

- Vi er ikke naive, og vi ved godt, at vi ikke alene kan sikre det rene drikkevand i Danmark. Men vi vil gøre vores del. Med vores deltagelse i kampagnen kan vi forhåbentlig inspirere andre til også at blive giftfri – andre kommuner, såvel som virksomheder og private haveejere. Det er et fælles ansvar, siger Lene Munch-Petersen.

Giftfri Have

Initiativet Giftfri Have er startet af Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi med det formål at motivere haveejere til at droppe giften i haven.

Det Giftfri Have-fællesskab har rundet 15.700 medlemmer, der dækker alt fra parcelhushaver og kolonihaver til haver på landet og ved sommerhuset. Derudover har flere vandforsyninger, virksomheder og nu også Furesø Kommune registreret deres arealer som giftfrie.

Tilsammen dækker Giftfri Have et areal på næsten 48 millioner kvadratmeter på danmarkskortet. Det svarer til 8,3 kvadratmeter per dansker.

Tilmeld din have på www.giftfri-have.dk

Sprøjtegifte forurener grundvandet

Når man bruger sprøjtegifte på marker, haver og andre arealer, forsvinder giftene ikke. De kan sive ned i jorden og risikerer at ende i grundvandet. Det grundvand, vi drikker.

En ny opgørelse fra det geologiske datacenter GEUS viser for eksempel, at en udbredt svampegift er fundet i hver tredje drikkevandsboring.

Samtidig er giftene skadelige for insekter og dermed biodiversiteten. Derfor er Maria Reumert-Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, glad for Furesøs Kommunes beslutning om at blive giftfri.

- I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi målrettet for et rent miljø. Det er derfor overordentligt glædeligt, at Furesø kommune nu, som den første kommune i landet, tilmelder sine mere end 8 millioner kommunale kvadratmeter til Giftfri Have, siger hun og fortsætter:

- Det er et stærkt signal til landets øvrige kommuner og til kommunens borgere om at lægge giftsprøjten på hylden - til gavn for vores grundvand, vores biodiversitet og os selv, siger hun.

Bliv medlem og støt op om et sprøjtefrit Danmark her


 

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere