Glæde hos Plastindustrien: Nyt affaldsforslag øger muligheden for at genanvende plast
Plastindustrien har længe efterlyst en strømlining af de mange forskellige måder at indsamle affald på i Danmark. Derfor ser foreningens miljøpolitiske chef Christina Busk positivt på regeringens forslag om at ensarte de kommunale affaldsindsamlinger.
Mindre CO2-udledning og nye grønne danske arbejdspladser er nogle af gevinsterne ved øget plastgenanvendelse i Danmark.
Derfor vækker det også glæde hos brancheforeningen Plastindustrien, når miljøminister Lea Wermelin (S) nu foreslår, at danskerne skal sortere mere affald på en ensartet måde.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, udtaler:
– Vi har meget længe efterlyst en politisk strømlining af indsamlingerne. Derfor er jeg rigtig begejstret for miljøministerens forslag. Det er simpelthen en barriere for øget genanvendelse, når landets mange kommuner har vidt forskellige måder at indrette affaldsindsamlingen på. Det medfører, at affaldsmængderne bliver for forskellige, for små og i for dårlig kvalitet, hvilket går ud over genanvendelsespotentialet.
Hun uddyber:
– Vores branche har et mål om, at en emballage fra husholdningsaffaldet skal kunne blive til en ny emballage, der igen lander på supermarkedernes hylder. Det kræver både en ambitiøs indsamling, sortering og genanvendelse af plasten, og regeringens forslag trækker i den helt rigtige retning.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:
– Med en ensartet affaldsindsamling på tværs af kommunegrænserne bliver det også muligt for detailhandlen og brand owners at vise på emballagen, hvordan produktet skal sorteres. Det gør sorteringen nemmere for forbrugerne, hvilket markant styrker mulighederne for øget genanvendelse i Danmark.
Forleden offentliggjorde Miljøstyrelsen også en anbefaling om, at 22 danske kommuner bør ophøre med at sammenblande indsamlingen af metal-, glas- og plastaffald fra danske husholdninger.
Nye undersøgelser pegede nemlig på, at det øger genanvendeligheden, hvis glas og plast bliver sorteret særskilt.