Global Compact vil have fat i de unge
To nye initiativer skal få de yngre generationer på banen i arbejdet med at udvikle nye bæredygtige strategier og forretningsmodeller, og udbrede de 17 Verdensmål. FN’s Global Compact og Tuborgfondet starter indsatsen i Danmark og vil over de næste tre år udvide til andre lande over hele kloden.
Over 400 mennesker havde fundet vej til et af FN Byens konferencelokaler fredag d. 1. februar, hvor dagens vært i samarbejde med Tuborgfondet præsenterede to initiativer, der med udgangspunkt i Verdensmålene (SDG’erne) skal få de unge generationer i erhvervslivet til at udvikle nye bæredygtige strategier og forretningsmodeller.
Mere præcist er det FN’s erhvervsorganisation UN Global Compact, der vil have de unge iværksættere og erhvervsfolk på banen, da man mener, at erhvervslivet spiller en afgørende rolle i at sikre, at verden udvikler sig i en mere bæredygtig retning.
Her er de 17 Verdensmål en central målsætning, som – påpeger UNGC – kun bliver til virkelighed ’hvis især etablerede virksomheder, men også nye start-ups og iværksættere udvikler nye løsninger, strategier og forretningsmodeller, der kan være med til at løse globale problemer som vandmangel, forurening, fattigdom og ulighed.’
”Vi har brug for inspiration fra de unge under 35 år i arbejdet med at tage hånd om de mange udfordringer, Verdensmålene omfatter. Det handler ikke om, vi på ’de gamles side’ vil fralægge os ansvaret og skubbe det over på de unge, men derimod at give de yngre generationer en stærkere stemme og muligheden for at være med til at designe fremtidens bæredygtige virksomheder”, sagde CEO og Executive Director for UNGC, Lise Kingo, til forsamlingen.
”Tuborgfondet ønsker at bidrage til udviklingen af fremtidens erhvervsliv. Derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte FNs arbejde med at udbrede Verdensmålene blandt unge i erhvervslivet, ikke kun i Danmark men også internationalt. Som medlem af Carlsbergfamilien, ligger det i vores DNA at tage et samfundsmæssigt ansvar og bidrage til en bæredygtig fremtid”, supplerede direktør i Tuborgfondet, Anne-Marie Skov.
Minister: ”Håber flere smv’er vil være med”
Efter indlæg fra Grundfos-topchef Mads Nipper, der i øvrigt hellere ville introduceres som chief sustainability officer, og Vice President for Global Corporate Affairs & Sustainability i Carlsberg Group, Anders Bering, gik minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) på talerstolen.
De to initiativer
Young SDG Innovators Programme - fokuserer på at samle unge talenter (under 35 år), der arbejder med strategi, innovation og forretningsudvikling i Global Compact virksomheder og tilbyde dem et særligt forløb. Gennem sparring og feedback fra eksperter og undervisere på førende universiteter får de unge hjælp til at udvikle konkrete initiativer målrettet deres egen virksomhed og dens forretningsmodel.
SDG Pioneer kampagne - er en global kampagne målrettet unge medarbejdere i Global Compact virksomheder, som allerede bidrager til Verdensmålene i deres arbejde og som har gjort en ekstraordinær indsats. Som en del af kampagnen vil UNGC anerkende mindst fem unge professionelle som ambassadører, for dermed at inspirere andre i deres arbejde med Verdensmålene.
Søgningen startede officielt i Danmark den 1. februar og vil fortsætte i Bangladesh, Brasilien, Canada, Kina, Kroatien, Egypten, Georgien, Kenya, Libanon, Holland, Sydafrika, Sri Lanka, Storbritannien og USA i de kommende uger. En ny runde i maj er også planlagt.
Pionererne kåres ved FN’s generalforsamling i New York i september 2019.
”At gøre en meningsfuld indsats omkring Verdensmålene handler ikke om at plukke de lavthængende frugter, men som virksomhed om at spørge sig selv, hvor man kan gøre den største forskel. Derfor håber jeg også, at endnu flere smv’er, som udgør rygraden af verdensøkonomien, vil vise modet og viljen til at tage SDG’erne ind i deres drift”, lød opfordringen fra ministeren.
De to initiativer i samarbejdet er dels Young SDG Innovators Programme, der er startet af Global Compact Network Denmark, og som i løbet af de kommende tre år skal udbredes til mindst 10 lande verden over i både Europa, Asien, Afrika og Amerika.
Læs også: Iværksættere og unge i gang med Verdensmålene
Programmet skal blandt andet omfatte konkrete workshops om SDG’erne og på den måde blive ”en unik platform, hvor de unge virksomhedsledere kan fremme målene og bidrage til at designe fremtidens bæredygtige virksomheder”, som Lise Kingo sagde.
Den anden del af samarbejdet er en global kampagne for at finde SDG-pionerer, UN Global Compact SDG Pioneers, som i år vil fokusere på unge under 35 år, der arbejder i UNGC’s medlemsvirksomheder.