Global Compact vil have fat i de unge

To nye initiativer skal få de yngre generationer på banen i arbejdet med at udvikle nye bæredygtige strategier og forretningsmodeller, og udbrede de 17 Verdensmål. FN’s Global Compact og Tuborgfondet starter indsatsen i Danmark og vil over de næste tre år udvide til andre lande over hele kloden.

UNGC's Lise Kingo og direktør i Tuborgfondet, Anne-Marie Skov, på scenen i FN Byen. Foto: Anders Kampmann.

07.02.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Over 400 mennesker havde fundet vej til et af FN Byens konferencelokaler fredag d. 1. februar, hvor dagens vært i samarbejde med Tuborgfondet præsenterede to initiativer, der med udgangspunkt i Verdensmålene (SDG’erne) skal få de unge generationer i erhvervslivet til at udvikle nye bæredygtige strategier og forretningsmodeller.

Læs også: Sådan skal du rapportere på Verdensmålene

Mere præcist er det FN’s erhvervsorganisation UN Global Compact, der vil have de unge iværksættere og erhvervsfolk på banen, da man mener, at erhvervslivet spiller en afgørende rolle i at sikre, at verden udvikler sig i en mere bæredygtig retning.

Her er de 17 Verdensmål en central målsætning, som – påpeger UNGC – kun bliver til virkelighed ’hvis især etablerede virksomheder, men også nye start-ups og iværksættere udvikler nye løsninger, strategier og forretningsmodeller, der kan være med til at løse globale problemer som vandmangel, forurening, fattigdom og ulighed.’

”Vi har brug for inspiration fra de unge under 35 år i arbejdet med at tage hånd om de mange udfordringer, Verdensmålene omfatter. Det handler ikke om, vi på ’de gamles side’ vil fralægge os ansvaret og skubbe det over på de unge, men derimod at give de yngre generationer en stærkere stemme og muligheden for at være med til at designe fremtidens bæredygtige virksomheder”, sagde CEO og Executive Director for UNGC, Lise Kingo, til forsamlingen.

”Tuborgfondet ønsker at bidrage til udviklingen af fremtidens erhvervsliv. Derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte FNs arbejde med at udbrede Verdensmålene blandt unge i erhvervslivet, ikke kun i Danmark men også internationalt. Som medlem af Carlsbergfamilien, ligger det i vores DNA at tage et samfundsmæssigt ansvar og bidrage til en bæredygtig fremtid”, supplerede direktør i Tuborgfondet, Anne-Marie Skov.

Minister: ”Håber flere smv’er vil være med”
Efter indlæg fra Grundfos-topchef Mads Nipper, der i øvrigt hellere ville introduceres som chief sustainability officer, og Vice President for Global Corporate Affairs & Sustainability i Carlsberg Group, Anders Bering, gik minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) på talerstolen.

De to initiativer

Young SDG Innovators Programme - fokuserer på at samle unge talenter (under 35 år), der arbejder med strategi, innovation og forretningsudvikling i Global Compact virksomheder og tilbyde dem et særligt forløb. Gennem sparring og feedback fra eksperter og undervisere på førende universiteter får de unge hjælp til at udvikle konkrete initiativer målrettet deres egen virksomhed og dens forretningsmodel.

SDG Pioneer kampagne - er en global kampagne målrettet unge medarbejdere i Global Compact virksomheder, som allerede bidrager til Verdensmålene i deres arbejde og som har gjort en ekstraordinær indsats. Som en del af kampagnen vil UNGC anerkende mindst fem unge professionelle som ambassadører, for dermed at inspirere andre i deres arbejde med Verdensmålene.

Søgningen startede officielt i Danmark den 1. februar og vil fortsætte i Bangladesh, Brasilien, Canada, Kina, Kroatien, Egypten, Georgien, Kenya, Libanon, Holland, Sydafrika, Sri Lanka, Storbritannien og USA i de kommende uger. En ny runde i maj er også planlagt.

Pionererne kåres ved FN’s generalforsamling i New York i september 2019.

”At gøre en meningsfuld indsats omkring Verdensmålene handler ikke om at plukke de lavthængende frugter, men som virksomhed om at spørge sig selv, hvor man kan gøre den største forskel. Derfor håber jeg også, at endnu flere smv’er, som udgør rygraden af verdensøkonomien, vil vise modet og viljen til at tage SDG’erne ind i deres drift”, lød opfordringen fra ministeren.

De to initiativer i samarbejdet er dels Young SDG Innovators Programme, der er startet af Global Compact Network Denmark, og som i løbet af de kommende tre år skal udbredes til mindst 10 lande verden over i både Europa, Asien, Afrika og Amerika.

Læs også: Iværksættere og unge i gang med Verdensmålene

Programmet skal blandt andet omfatte konkrete workshops om SDG’erne og på den måde blive ”en unik platform, hvor de unge virksomhedsledere kan fremme målene og bidrage til at designe fremtidens bæredygtige virksomheder”, som Lise Kingo sagde.

Den anden del af samarbejdet er en global kampagne for at finde SDG-pionerer, UN Global Compact SDG Pioneers, som i år vil fokusere på unge under 35 år, der arbejder i UNGC’s medlemsvirksomheder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online