Det danske Global Compact-netværk er en realitet

Ved et arrangement hos Dansk Industri i sidste uge blev det danske netværk under UN Global Compact officielt stiftet med en mission om at få bæredygtighed ind i de danske virksomheders kerneforretning.

Bestyrelsen for Global Compact Netværk Danmark blev valgt ved netværkets stiftende generalforsamling hos DI d. 24. oktober. Foto: Dansk Industri.

03.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Lise Kingo understregede behovet for forandring i sin tale. Foto: Anders Kampmann.

Organisationens direktør gennem de sidste godt to år, danske Lise Kingo, var dagens første taler, og hun lagde vægt på den udvikling Global Compact har været igennem siden stiftelsen for 17 år siden. Netværket omfatter i dag næsten 10.000 virksomheder og over 3000 organisationer, og den styrke skal udnyttes.

”Med SDG’erne i baghånden giver Global Compacts os en mulighed for at skabe en bevægelse af virksomheder med bæredygtighed i kernen. Her er en styrkelse af de lokale netværk, sådan det sker i dag, noget der vil være med til at styrke den agenda på verdensplan og gøre bæredygtighed til et strategisk forretningsområde for selskaberne”, sagde hun.

Lise Kingo adresserede også de forandringer, verden gennemgår og de deraf følgende ”svære valg”, der ligger forud for både stater, virksomheder, organisationer osv. i forhold til at ”genopfinde forretningsmodellerne” og bevæge sig i retning af ”business as unusual”. Og som hun understregede: ”De virksomheder, der kommer med de gode løsninger, vinder”.

Gode vinderchancer for de danske virksomheder
Seniorchefkonsulent i DI, Sara Krüger Falk, er med i Global Compact Danmarks styregruppe, og i sin præsentation af visionen for det danske netværk pegede hun på, hvordan de mange udfordringer i form af fx klimaforandringer, ressourceknaphed, forurening og øget befolkningstilvækst kan være forretningsmuligheder for hjemmemarkedet.

”De danske virksomheder kan bidrage på mange forskellige måder, og de har rigtig gode muligheder for at vinde”, som hun sagde med henvisning til Lise Kingos pointe.

Global Compact Netværk Danmark - Bestyrelsen

Virksomheder

Valgt for 2 år:

  • Annemarie Meisling, Director for Sustainability, Chr. Hansen Holding A/S
  • Flemming Lynge Nielsen, Director of Energy Efficiency & Sustainability, Danfoss A/S
  • Rasmus Skov, Head of Group Sustainability, DONG Energy/Ørsted
  • Claus Stig Pedersen, Head of Corporate Sustainability & Public Affairs, EMEA, Novozymes
  • Emilie Juel-Helwig, Head of CEO’s office, PensionDanmark

Valgt for 1 år:

  • Tina Larsen, CFO, Kromann Reumert
  • Neel Strøbæk, Senior Group Director, Sustainability & CR, Rambøll Gruppen A/S

Organisationer

Valgt for 2 år:

  • Thomas Bustrup, Direktør, Dansk Industri – DI
  • Cathrine Bloch Veiberg, Programleder, Corporate Management, Institut for Menneskerettigheder – IMR

Valgt for 1 år:

  • Andreas Brogaard Buhl, Head of Sustainability & Corporate Governance, Investeringsfonden for Udviklingslande – IFU 

Også finansminister Kristian Jensen (V) var på talerstolen i Industriens Hus. I sin tid som udenrigsminister blev FN’s udviklingsmål et af hans store fokusområder, og dem har med møje og besvær, som han formulerede det, slæbt med sig over i finansministeriet.

SDG’erne som eksportkatalog
Det skal ses som en måde at udbrede ejerskabet af dem, påpegede han, og netop på det punkt havde han en klar besked til de mange tilhørere i salen.

”SDG’erne skal være alles ansvar i alle ministerier. Det skal ikke bare være FN’s udviklingsmål, det skal være mine, dine og vores mål. Vi skal alle sammen arbejde for at gøre dem konkrete, nærværende og brugbare, og her er det danske Global Compact-netværk det ideelle middel til at gøre eksemplerne på det tilgængelige. På den måde kan SDG’erne blive verdens største eksportkatalog for danske virksomheder”, sagde han.

Som netop en konkretisering af en af finansministerens pointer – at filantropi ikke længere nok; SDG’erne skal være forretning – lancerer Global Compact Netværk Danmark et nyt projekt, der skal ”omsætte udviklingsmålene til forretning og nye markeder”, som det hedder.

Læs også: Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

Der er tale om et toårigt forløb i samarbejde med Industriens Fond og Dansk Industri, hvor de 20 deltagende virksomheder kommer til at udvikle specifikke strategier og projekter med udgangspunkt i udvalgte verdensmål.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J