Det danske Global Compact-netværk er en realitet

Ved et arrangement hos Dansk Industri i sidste uge blev det danske netværk under UN Global Compact officielt stiftet med en mission om at få bæredygtighed ind i de danske virksomheders kerneforretning.

Bestyrelsen for Global Compact Netværk Danmark blev valgt ved netværkets stiftende generalforsamling hos DI d. 24. oktober. Foto: Dansk Industri.

03.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Lise Kingo understregede behovet for forandring i sin tale. Foto: Anders Kampmann.

Organisationens direktør gennem de sidste godt to år, danske Lise Kingo, var dagens første taler, og hun lagde vægt på den udvikling Global Compact har været igennem siden stiftelsen for 17 år siden. Netværket omfatter i dag næsten 10.000 virksomheder og over 3000 organisationer, og den styrke skal udnyttes.

”Med SDG’erne i baghånden giver Global Compacts os en mulighed for at skabe en bevægelse af virksomheder med bæredygtighed i kernen. Her er en styrkelse af de lokale netværk, sådan det sker i dag, noget der vil være med til at styrke den agenda på verdensplan og gøre bæredygtighed til et strategisk forretningsområde for selskaberne”, sagde hun.

Lise Kingo adresserede også de forandringer, verden gennemgår og de deraf følgende ”svære valg”, der ligger forud for både stater, virksomheder, organisationer osv. i forhold til at ”genopfinde forretningsmodellerne” og bevæge sig i retning af ”business as unusual”. Og som hun understregede: ”De virksomheder, der kommer med de gode løsninger, vinder”.

Gode vinderchancer for de danske virksomheder
Seniorchefkonsulent i DI, Sara Krüger Falk, er med i Global Compact Danmarks styregruppe, og i sin præsentation af visionen for det danske netværk pegede hun på, hvordan de mange udfordringer i form af fx klimaforandringer, ressourceknaphed, forurening og øget befolkningstilvækst kan være forretningsmuligheder for hjemmemarkedet.

”De danske virksomheder kan bidrage på mange forskellige måder, og de har rigtig gode muligheder for at vinde”, som hun sagde med henvisning til Lise Kingos pointe.

Global Compact Netværk Danmark - Bestyrelsen

Virksomheder

Valgt for 2 år:

  • Annemarie Meisling, Director for Sustainability, Chr. Hansen Holding A/S
  • Flemming Lynge Nielsen, Director of Energy Efficiency & Sustainability, Danfoss A/S
  • Rasmus Skov, Head of Group Sustainability, DONG Energy/Ørsted
  • Claus Stig Pedersen, Head of Corporate Sustainability & Public Affairs, EMEA, Novozymes
  • Emilie Juel-Helwig, Head of CEO’s office, PensionDanmark

Valgt for 1 år:

  • Tina Larsen, CFO, Kromann Reumert
  • Neel Strøbæk, Senior Group Director, Sustainability & CR, Rambøll Gruppen A/S

Organisationer

Valgt for 2 år:

  • Thomas Bustrup, Direktør, Dansk Industri – DI
  • Cathrine Bloch Veiberg, Programleder, Corporate Management, Institut for Menneskerettigheder – IMR

Valgt for 1 år:

  • Andreas Brogaard Buhl, Head of Sustainability & Corporate Governance, Investeringsfonden for Udviklingslande – IFU 

Også finansminister Kristian Jensen (V) var på talerstolen i Industriens Hus. I sin tid som udenrigsminister blev FN’s udviklingsmål et af hans store fokusområder, og dem har med møje og besvær, som han formulerede det, slæbt med sig over i finansministeriet.

SDG’erne som eksportkatalog
Det skal ses som en måde at udbrede ejerskabet af dem, påpegede han, og netop på det punkt havde han en klar besked til de mange tilhørere i salen.

”SDG’erne skal være alles ansvar i alle ministerier. Det skal ikke bare være FN’s udviklingsmål, det skal være mine, dine og vores mål. Vi skal alle sammen arbejde for at gøre dem konkrete, nærværende og brugbare, og her er det danske Global Compact-netværk det ideelle middel til at gøre eksemplerne på det tilgængelige. På den måde kan SDG’erne blive verdens største eksportkatalog for danske virksomheder”, sagde han.

Som netop en konkretisering af en af finansministerens pointer – at filantropi ikke længere nok; SDG’erne skal være forretning – lancerer Global Compact Netværk Danmark et nyt projekt, der skal ”omsætte udviklingsmålene til forretning og nye markeder”, som det hedder.

Læs også: Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

Der er tale om et toårigt forløb i samarbejde med Industriens Fond og Dansk Industri, hvor de 20 deltagende virksomheder kommer til at udvikle specifikke strategier og projekter med udgangspunkt i udvalgte verdensmål.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart