Globalt: Topledere er overbevist men investerer ikke

Ny Cap Gemini-undersøgelse viser, at selvom bæredygtighed nu anerkendes som forretningskritisk, så er følelsen endnu ikke omsat til nok konkrete indsatser og pengestrømme.

Foto: 123rf.com

03.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Andelen af topledere, der sætter lighedstegn mellem bæredygtighed og forretningsmæssig vækst er steget eksplosivt det seneste år - fra 21 procent i 2022 til 63 procent i 2023. Samtidig er andelen af ledere, der ser bæredygtighedsinitiativer som en økonomisk byrde faldet markant fra 53 procent til 22 procent. Men investeringsniveauet følger endnu ikke med den stigende anerkendelse af bæredygtighed som en god businesscase.

Det viser en ny international analyse, A World in Balance 2023, fra Capgemini Research Institute, der omfatter flere end 2000 topledere i virksomheder i 13 lande, herunder virksomheder i Norge og Sverige. 

Vores nye rapport er et tydeligt bevis på, at det ikke kun er i Danmark, at klima- og bæredygtighedsagendaen er rykket helt op på bestyrelses- og ledelsesgangen. Det sker nu i alle lande omkring os og på flere kontinenter. Det er naturligvis positivt, at bæredygtighed i stigende grad er på toplederagendaen, og at markant flere nu direkte ser en businesscase i bæredygtighed – men der skal langt mere fokus på handling,” siger adm. direktør hos Capgemini Danmark Claus Rydkjær.

Udviklingen i topledernes overbevisning har nemlig endnu ikke resulteret i øgede investeringer. De ligger i gennemsnit på lige under en procent af omsætningen, et tal som ikke har flyttet sig fra 2022 til 2023. Til sammenligning investerer f.eks. amerikanske virksomheder knap 10 procent af omsætningen i marketingaktiviteter. 

Capgeminis rapport konkluderer også, at virksomheder fortsat kommer til kort med hensyn til rapportering på klimabelastningen. Især med hensyn til Scope 3-emissioner. For mens andelen af top​​ledere, der mener, at deres organisation har evnen til at måle og indsamle data om Scope 1 og 2 emissioner er uændret sammenlignet med sidste år, så er der sket et fald fra 60procent til 51procent, når det gælder Scope 3-emissioner.

Flere har sat konkrete mål

Capgeminis undersøgelse viser også, at virksomhederne har gjort fremskridt med at definere konkrete køreplaner for nye bæredygtighedsinitiativer de seneste 12 måneder. 

61 procent af erhvervslederne siger, at deres virksomhed har defineret en prioriteret liste over bæredygtighedsinitiativer, der skal implementeres over de næste tre år (op fra 49 procent i 2022), og 57 procent af toplederne svarede, at de er i gang med at redesigne deres forretnings- og driftsmodeller til at være mere bæredygtige (op fra 37procent i 2022).

”Det, vi virkelig har brug for at se i de kommende år, er, at virksomheder investerer i fremtidssikre bæredygtighedsinitiativer og gentænker deres forretningsmodeller i forhold til at skabe mere bæredygtige produkter og tjenester. Dem, der går forrest og investerer i at sætte bæredygtighed i centrum for deres strategi, vil også være i stand til at høste fordelene langt hurtigere,” forklarer Claus Rydkjær.

Frontrunners har bedre business

Påstanden om at det giver fordele at komme hurtigt med på bæredygtighedsvognen, er baseret på data fra årets undersøgelse. Den viser, at opdelt i tre grupper, frontrunners, experimenters og beginners, så har frontrunners 12 procent højere omsætning pr medarbejder og fem procent højere overskudsgrad end gennemsnittet målt i 2021-2022, mens beginners præsterer 12 procent lavere på omsætning og syv procent lavere på overskudsgrad end gennemsnittet. 

Samlet er der over de seneste to år omkring 10, 60 og 30 procent i henholdsvis frontrunnergruppen, experimenters og begginers-grupperne. Placeringen i en gruppe afhænger af virksomhedens udviklingsstadie inden for tre kategorier: value chain, enablers (interne strukturer og processer) og teknologi. 

Undervurderer forbrugerskepsis

Undersøgelsen har yderligere et datasæt, der indikerer, at toplederne nok overvurderer, hvor godt deres virksomhed er med. Der er således kun 17 procent, der tror, at forbrugere opfatter deres bæredygtighedsinitiativer som greenwashing. Det tal dækker over store forskelle – fra seks procent i Japan til 35 procent i USA. 

Et forbrugersurvey gennemført samtidig med ledersurveyet viser dog at samlet mener 34 procent, at virksomhederne greenwasher, mens tallet for de 18-24-årige er 50 procent. Ser man udelukkende på tilliden til kommunikation om miljøforhold, så er det næsten halvdelen af alle forbrugere, der aldrig, sjældent eller kun nogle gange tror på det, virksomhederne fortæller – og for 18-24-årige er det tal 65 procent. 

Om undersøgelsen: Capgemini Research Institutes undersøgelse bygger på interview med 2.151 topledere fra 718 virksomheder i 13 lande. Alle virksomheder, der har en årlig omsætning på min. 1 mia. USD. Undersøgelsen omfatter Sverige, Norge, Holland, Spanien, Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, USA, Australien, Canada, Indien, Japan.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online