Grøn fjernvarme til flere i Lyngby
Lige om lidt bliver varmeforsyningen i Lyngby-Taarbæk endnu mere klimavenlig. Kommunalbestyrelsen har netop godkendt den næste store fjernvarmeudvidelse fra Vestforbrænding. Denne gang i Virum-Sorgenfri.
Planlægningsarbejdet med den næste etape af fjernvarmeudvidesen starter for alvor i løbet af efteråret og omfatter 133 nye storkunder og 266 småkunder i Virum-Sorgenfri - primært boligselskaber. Med den nye udvidelse, kaldet C1, skal Vestforbrænding levere yderligere 58.000 MWh fjernvarme, og det svarer til forbruget i omkring 3.200 parcelhuse. Samtidig giver udvidelsen kommunen en samlet CO2-reduktion på 12.000 ton om året.
Den nye etape skal efter planen være afsluttet i slutningen af 2025, og der bliver allerede arbejdet på projektforslag til flere etaper. Det er en ændring i reglerne, der nu har givet mulighed for at flere nu kan få fjernvarme, fortæller Søren Løgstrup, distributionschef for fjernvarme i Vestforbrænding.
”Fra 1. januar 2021 blev reglerne ændret, så fjernvarme ikke længere skal kunne betale sig målt op mod fossile brændsler. Det har tidligere sat en stopper for at skifte fra naturgas til fjernvarme i nogle områder. Nu sammenligner vi i stedet med andre miljøvenlige alternativer, f.eks. varmepumper. Og det har gjort, at vi nu kan udvide i nye områder – og på sigt også til langt flere parcelhuse end hidtil”.
I første omgang er det dog primært boligselskaber, der bliver tilbudt fjernvarme, og det er der en god grund til:
”Som navnet C1 indikerer, så er det én af flere udvidelser. Vi starter med de store kunder, for dem er der bedst økonomi i. Når fjernvarmerørene så er lagt i området, giver det bedre mening – også økonomisk - at tilbyde fjernvarme på parcelhusveje”, siger Søren Løgstrup.
Gravearbejdet til den nye etape starter til foråret, og fjernvarmerørene kommer til at følge kongevejen fra Lyngby centrum til Virum-Sorgenfri. På mange måder er det en helt traditionel udvidelse, og varmen bliver baseret på affaldsvarme. Til kolde perioder bliver der etableret et spidslastcentral baseret på gas. Den bliver placeret i boligområdet Sorgenfrivang, hvor energien fra solcellerne på taget også blive udnyttet i et integreret energisystem.