Grøn handling og globalt sammenhold - Interview med Henrik Andersen, adm. direktør i Vestas

Hvordan kan Danmark bevare sin styrkeposition i den grønne omstilling?

Vi skal sætte handling bag ordene, og vi skal fjerne de politiske benspænd, lyder det fra Henrik Andersen, adm. direktør i Vestas. Under coronakrisen har han glædet sig over at se et øget grønt fokus. Men han oplever også en bekymrende mangel på globalt samarbejde.

Høje ambitioner og gode intentioner er vigtige. Men der er også brug for konkrete handlinger, hvis Danmark skal være verdens bedste land at drive grøn virksomhed i.

Det er budskabet fra Henrik Andersen, der står i spidsen for Vestas; verdens største vindmølleproducent og et af symbolerne på, at grøn energi er en dansk styrkeposition. Siden han var barn i en ”meget lille jysk landsby” har han været vant til, at hvis du siger, du vil gøre noget, skal du også gøre det.

Den indstilling har han taget med sig i alle aspekter af sit liv – både når han leder omkring 30.000 medarbejdere i Vestas, og når han forholder sig til, hvad Danmark skal gøre for at tage den grønne førertrøje.

”Vi skal i gang med at tage den ledende rolle. På nogle områder bruger vi mere tid på at diskutere intentionerne end på at illustrere, hvad vi kan gøre,” siger han.

For vi kan ikke løse klimakrisen med en vaccine. Og vi kan ikke spole udviklingen tilbage. De uddøde arter kan ikke genoplives, og den smeltede is kan ikke genskabes.

”Vi siger, vi gør en masse, men i virkeligheden er vores hastighed ikke steget, den er fastholdt på et lavt niveau,” siger han.

Henrik Andersen forklarer som eksempel, at der i 2019 i Danmark blev opstillet 17 megawatt i landvind, hvilket svarer til ca. fire vindmøller. Selvom tallet steg til 156 megawatt i 2020, fastslår han, at der er tale om ”fortvivlende få nye vindmølleparker.”

Samtidig med at der ikke installeres nok grøn energi til at kunne levere på ambitiøse politiske målsætninger, følger investeringerne heller ikke de politiske udmeldinger. I juli måned kom det således frem, at blot to procent af genopretningspakkerne for COVID-19 på globalt plan er målrettet grøn energi, viser en opgørelse fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
 

Blå bog: Henrik Andersen

  • Henrik Andersen blev adm. direktør i Vestas i august 2019. Han har siddet i virksomhedens bestyrelse siden 2013.
  • Han er bankuddannet og cand.jur. i 1997.
  • Han har tidligere arbejdet i Jyske Bank, ISS og Hempel.
  • Henrik Andersen bor i Søllerød. Han har en hustru og to døtre på 19 og 22 år.

Global konkurrence stiger
For at sparke mere gang i den grønne omstilling i Danmark og styrke vores internationale konkurrenceevne peger Henrik Andersen på, at der rent politisk skal skabes bedre rammer for forskning og grøn innovation for danske virksomheder.

”En af udfordringerne i Danmark er at have nok testpladser med de rette forhold til at teste den nyeste grønne teknologi. Udvikling og test er nemlig tæt forbundet til produktionen i Danmark,” siger Henrik Andersen. Og så er der med de nuværende rammer stor usikkerhed, om de pladser der er til rådighed, går til test af dansk, grøn verdensledende teknologi.
 

Vestas

  • Vestas (VEstjysk STaalteknik A/S) blev stiftet i 1945 af Peder Hansen og er i dag verdens største producent af vindmøller.
  • Virksomheden designer, producerer, installerer og servicerer vindmøller over hele verden.
  • Vestas har ca. 30.000 ansatte og kunder i 85 lande.
  • 99 procent af selskabets salg stammer fra andre lande end Danmark.

Danske vindmøller er en kommerciel succes og en af de vigtigste klimateknologier. Men selvom Danmark har årtiers erfaring, er danske virksomheder under stigende globalt konkurrencepres. Flere lande har fået øjnene op for værdien af at satse på vedvarende energi og at tilbyde attraktive rammer for R&D i jagten på at tiltrække virksomheder og arbejdspladser - for ikke at tale om milliardstore eksport- og skatteindtægter.

At Vestas er eftertragtet på andre markeder, mærker direktøren også.

”Der er mange lande ude i verden, der gerne vil have, at vindmølleindustri og Vestas flytter dertil,” siger han.

Udover at den grønne forskning er essentiel, er det også vigtigt for Vestas, at vi i det danske landskab kan få øje på de nyeste møller og den nyeste teknologi: For det sender et signal. Vindmøllerne bliver stadig højere, så hvis vi ikke selv vil stille dem op i Danmark, hvordan skal vi så overbevise resten af verden om at købe dem?

”Når vi i Vestas inviterer kunder til Danmark, kommer de med en forventning om, at de kan se teknologien i brug. De vil se vores medarbejdere bruge den teknologi, vi har i udvikling,” siger han.

Han understreger, at vi derfor er nødt til at se på verden som større end Danmark, hvis Danmark skal være det mest attraktive land for grønne virksomheder at etablere sig og drive forretning i.

”Vi skal skabe de rigtige betingelser for forskning og udvikling,” siger han og tilføjer, at også et permanent F&U-fradrag på 130 procent vil være et stærkt politisk skridt i den grønne retning.

Ladestandere i Nakskov
Henrik Andersen har ikke et problem med selv at gå forrest og lede med eksemplets kraft.

Hvis du arbejder i Vestas og skal have en bil i Vestas-regi, skal den derfor kunne lades.

”Det betyder også, at vi opsætter ladestandere på vores lokationer,” fortæller han og uddyber, at han alt for ofte hører fra venner og familie, at tiden endnu ikke er til at have en elektrisk bil, fordi der ikke er ladestandere nok. Dén hønen-eller-ægget diskussion gider han ikke.

Da han for nylig var på fabriksbesøg i Nakskov og erfarede, at han ikke kunne lade sin bil op, tog han derfor konsekvensen: ”Jeg sagde til medarbejderne i Nakskov, at ’jeg kommer ikke tilbage og besøger jer, før jeg kan lade min bil. Så må I selv bestemme, hvornår jeg skal besøge jer igen’.”… ( Fortsætter)

Læs resten af artiklen gratis i seneste udgave af Dansk Erhverv Magasinet 


Tilmeld dig også CSRdag2021 d. 26. oktober – hvor Vestas også er repræsenteret i programmet. Her kan du i samtalesalonen ’Blandt iværksættere og veteraner’ møde Morten Dyrholm, Group Senior Vice President i Vestas, der sammen med Thomas Heltborg Juul, CEO for GreenMobility og Caroline Søeborg Ahlefeldt, CEO & Founder hos TOMORROW skal drøfte, hvad der bliver det næste danske vindeventyr.

Det sker traditionen tro når Dansk Erhverv,  Erhvervsstyrelsen og FSR – danske revisorer igen sætter virksomheder, politikere og organisationer i stævne i den gamle Børssal til debat om bæredygtig acceleration, grønne styrkepositioner, nye rapporteringskrav og hvilke ’must-wins’ der er afgørende for, at danske virksomheder er blandt verdens bedste til bæredygtighed m.m.  

Læs mere om programmet og tilmeld dig CSRdag2021 her

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

16.08.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nye kurser: Sådan bliver dine medarbejdere til bæredygtighedseksperter

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering