09.06.2015  |  Klima, miljø og energi

Grønne datacentre vokser i Norden

Grønne datacentre vinder frem i Norden båret frem af bedre teknologi. Det bliver også nødvendigt, for datacentre kan i fremtiden komme til at udlede mere CO2 end flybranchen.

Flere og flere virksomheder vælger at placere deres servere i store datacentre med fokus på grøn energi og øget driftsikkerhed.

For eksempel bygger Apple deres kommende datacenter uden for Viborg med fokus på effektivitet og særligt grøn energi, mens EcoDataCenter i Falun, Sverige, vil bygge et datacenter, der vil sætte nye standarder for grønt byggeri og optimeret drift.

”EcoDataCenter er banebrydende, og det viser, at vi her i Skandinavien går nye veje for at få klimaaspektet med helt i front”, siger Jens Løppenthien, salgsdirektør for IT Business i Schneider Electric.

Læs også: Grønne tage oplever hidsig vækst

Schneider Electic leverer materiale til det grønne datacenter, og her er tale om en klimapositiv bygning, der ganske ligesom Apple i Viborg leder overskudsvarme til byens fjernvarmecentral. Det er helt oplagt, forklarer Børge Granli, en af stifterne af EcoDB AB og EcoDataCeter. For med datacentre, der vokser og vokser, stiger CO2-udledningen ligeledes.

”Der er flere end tre millioner datacentre i verden. Ifølge flere rapporter vil datacentre om blot fem år udlede mere CO2 end den samlede flybranche", siger Børge Granli.

Læs også: Grøn energi i hjertet af København

Det vigtigste er dog fortsat, at centrene er stabile, og tendensen skal ses i lyset af, at det i dag er muligt at få både grøn energi og et stabilt datacenter, vurderer Jens Løppenthien fra Schneider Electric.

”På den teknologiske side er der sket meget. Servere, som tidligere skulle stå i rum med en temperatur på 10-15 grader kan nu tåle at stå i 40-45 grader, og det betyder langt mindre behov for køling. Hertil kommer nye muligheder for at styre luftstrømmene i datacentrene langt mere effektivt end tidligere”, siger han.

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere