H&M får sin første kvindelige CEO – endda med CSR-baggrund

Helena Helmersson er ny topchef for modegiganten H&M. Ikke alene er hun den første kvinde på posten, hun har også fem år i spidsen for selskabets bæredygtighedsarbejde med i bagagen, hvilket også vil påvirke hendes arbejde fremover.

H&M har nye topchef på hovedkontoret i Stockholm, hvor man naturligvis har solpaneler på taget. Foto: H&M.

05.02.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Den svenske modemastodont H&M rokerer i topledelsen, hvor den nu tidligere CEO Karl-Johan Persson inden længe overtager rollen som bestyrelsesformand fra sin far, Stefan Persson, der forlader posten efter over 20 år på formandsstolen. Inden da var han selv adm. direktør i godt 16 år.

Læs også: “Du er nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet”

Karl-Johan Persson, der er tredje generation i familien efter Erling Persson, som startede forretningen i 1947, nåede dermed omkring 10 år som topchef. Han overlader nu positionen til 47-årige Helena Helmersson, der har været i koncernen siden 1997 og bliver selskabets første kvindelige CEO, med effekt fra 30. januar.

”Jeg er meget tryg ved at overdrage CEO-rollen til Helena, som er en dygtig og erfaren leder, som indkapsler vores værdier. Helena vil fortsætte arbejdet med den plan, vi har lagt for 2020 og videre frem”, siger Karl-Johan Persson.

Helena Helmersson indtog direktørstolen d. 30. januar 2020. Foto: H&M.

Helena Helmersson, som CSR.dk mødte under Copenhagen Fashion Summit i maj 2019, startede som økonom i H&M’s indkøbsafdeling og har siden været vidt omkring i forretningen, senest som driftschef (COO), og før det ansvarlig for produktionen med base i Hong Kong.

Vil være med til at transformere industrien
Og så var hun – ikke mindst – i fem år fra 2010 til 2015 chef for bæredygtighedsprogrammet, hvilket er noget hun kommer til at trække på i sin nye rolle.

”Jeg er meget forsigtig, når jeg træffer mine valg baseret på min vision, og tænker altid på, hvad det egentlig er, jeg gerne vil bidrage med, og det er helt sikkert at transformere industrien. Så eksempelvis da jeg blev spurgt om at flytte til Hong Kong, så jeg det som en fantastisk mulighed for at gå fra at arbejde med strategiske mål og integrere bæredygtighed i forretningen – hvilket jeg er meget passioneret omkring – til at komme ud og være med til at gøre de ting i praksis. Det holdt jeg rigtig meget af; at kunne skabe forandring”, har hun tidligere sagt til CSR.dk.

I de senere år har H&M kæmpet lidt med forretningen og tabt penge på bl.a. opkøbet af Cheap Monday, som man måtte lukke ved udgangen af 2018, ligesom satsningen på brugskunst og småmøbler til hjemmet viste sig ganske svær, på samme måde som det i starten var tilfældet for onlinesalget, skriver Fortune.

Timingen i ledelsesrokeringen kunne imidlertid antyde, spekulerer mediet, at det værste er overstået for selskabet, der i dag har omkring 171.000 ansatte og cirka 4.745 butikker i 69 lande, heraf godt 200 i Danmark.

Læs også: H&M på vej mod udelukkende brug af bæredygtige materialer

I løbet af 2019 førte færre prisreduktioner til en forbedring i indtjeningen, både for året og for fjerde kvartal, hvor indtjeningen før skat landede på 5,4 mia. svenske kroner, hvilket overgik analytikernes forventninger, der lød på 4,8 mia. I løbet af det seneste år er H&M’s aktie på børsen i Stockholm desuden steget 35 procent, næsten dobbelt så meget som gennemsnittet på børsens OMX-indeks.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V