H&M Foundation investerer i fremtidens mode

Med en global innovationskonkurrence og investeringer i forskningssamarbejder bidrager H&M Foundation til tøjgigantens målsætning om at gøre mode bæredygtig. I praksis er der dog mindst en armslængde mellem fond og virksomhed.

28.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I disse uger sidder der mennesker over hele verden og sveder over deres bidrag til Global Change Award. De skal være klar inden 31. oktober, og hvis de 2.700 ansøgninger og fem vindere fra sidste år er en indikator, så kommer de vidt omkring. Nye forretningsmodeller, nye måder at genbruge materialer og tekstilproduktion baseret på citrusskaller eller alger vandt i 2015 ikke bare æren, men også en andel af en million Euro og deltagelse i et forløb der skal øge hastigheden i udviklingen af ideerne.

To fluer med et smæk: tekstil lavet af alger

Tjeerd Veenhoven er en af de fem vindere fra 2015. Han har udviklet en metode til omdanne alger til genbrugelige tekstiler. Det i sig selv er jo en god idé, fordi alger absorberer CO2 og kræver meget få ressourcer for at vokse, men når man så lægger oveni at dele af Asien er udfordret af voldsom algevækst, så begynder det for alvor at give mening.

”Det har været en stor gave at være med i Global Change-forløbet. Pengene gør det muligt virkelig at fokusere på projektet, og deltagelsen i innovationsforløbet har givet både gode ideer og ikke mindst virkelig mange gode kontakter, som jeg ikke selv kunne have fået adgang til,” fortæller han. 

”Vi skal ændre branchen imod cirkulær produktion. Men det er ikke sandsynligt, at forandringen kommer indefra, de nye ideer opstår og udvikles tit andre steder,” siger Erik Bang fra H&M Foundation.

Og det er præcis noget af det, Global Change Award kan, hvis man spørger CSR-chef i Dansk Mode & Tekstil, Pia Odgaard:

”Det er godt set, at man skal trække så mange ildjæle og ideer frem som muligt, så man også kan få fat i de skæve og mærkelige, dem der skiller sig ud, dem der inspirerer og som måske har et stort potentiale. Det muliggør synlighed og ansporer til, at mange idémagere får udviklet og færdiggjort deres ideer, så de kan vises til andre, og det kan man næsten ikke overvurdere.”

Ingen særlige fordele til H&M’s forretning
Når året er omme, pengene brugt og innovationsforløbet afsluttet, så er H&M’s involvering i vindernes projekter også slut. Fonden får ingen penge eller rettigheder til ideer og materialer. Ligesom virksomheden H&M ikke har særlig adgang til opfindelserne.

”Pointen med H&M Foundations arbejde er ikke at hjælpe forretningen. Snarere er det sådan, at vi som fond kan løbe nogle risici, som en kommerciel aktør typisk ikke har mulighed for. Det gør vi inden for de fire områder, som H&M’s stakeholdere gennem en afstemning valgte som fondens fokusområder,” forklarer Erik Bang.

”Der er jo fin forbindelse mellem fondens mærkesager og forretningen H&M’s indsats, men der er ikke noget direkte link eller særlige fordele for os,” forklarer Mia Møgelgaard, som er ansvarlig for bæredygtighed i H&M Danmark.

Tøjindsamling finansierer forskning
Et sted hænger fond og forretning dog 100 procent sammen. H&M’s butikker har i et par år indsamlet tøj til genbrug. Det sælges videre til specialister i sortering, fordeling og genindvinding af materialer, og overskuddet herfra bliver sendt videre til H&M Foundation.

Fonden bruger de midler til delfinansiering af et af deres flagskibsprojekter, nemlig en investering på omkring 5-6 millioner Euro over fire år i et projekt som skal udvikle den nødvendige teknologi til at omdanne blandede tekstiler til nye materialer. Den teknologi findes ikke i dag, hvilket gør genbrug af en stor del af det producerede tøj umuligt.

”Vi skal fra forsøg til kommercialisering på de fire år. Herefter vil vi sørge for, at brugen af teknologien bliver tilgængelig for mange, så vi får størst mulig impact,” forklarer Erik Bang.

”Vi skal være med til at sørge for at modebranchen kan klæde alle godt på uden at påvirke miljøet. Det er det, der er målet,” afslutter han.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart