Hos Københavns Universitet bliver fremtiden opdaget i bæredygtige laboratorier

Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i nyt certificeringsprogram, som skal gøre Københavns Universitets laboratorier mere bæredygtige. Det skal både gavne klimaet og tiltrække nye talenter.

Professor Christian Adam Olsens team er blandt de forskningsgrupper på Københavns Universitet, som har styrket arbejdet med bæredygtighed i laboratoriet. Foto: Københavns Universitet..

04.01.2023

CSR.dk

”Nu er der endelig en mulighed for at gøre noget.”

Entusiasmen var til at føle på, da programleder Nikoline Borgermann kunne præsentere et nyt bæredygtigt certificeringsprogram for forskere og laboranter på Københavns Universitet.

Programmet hedder LEAF, der står for Laboratory Efficiency Assessment Framework, og det skal være med til at skabe mere bæredygtige laboratorier ikke bare på Københavns Universitet, men også på andre universiteter rundt omkring i verden.

For laboratorier udleder væsentlige mængder af CO2, påpeger Nikoline Borgermann, der er ildsjælen bag programmets implementering. Det skyldes det store forbrug af strøm, vand, reagenser og udstyr samt den store mængde affald, som laboratoriearbejde medfører. 

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

Det er derfor nødvendigt at vende øjnene mod tiltag, der kan mindske aftrykket. Og det er blevet taget imod med åbne arme.

Siden hun startede på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i november 2021, er mere end 1.200 forskere og laboranter blevet en del af programmet.

”De fleste laver rigtig mange grønne gerninger derhjemme, men har ikke vidst hvad de kunne gøre i laboratoriet. Det er selvfølgelig et paradoks for mange, og måske derfor har det været overraskende nemt at få så mange med i programmet. Forandringerne er nemlig super synlige,” fortæller Nikoline Borgermann.

”Overraskende nemt”
LEAF er delt op i en række niveauer af certificeringer, og hvis man skal opnå den højeste, som kaldes ’guld’, er der i alt 48 kriterier, som laboratoriet skal leve op til.

Det gælder eksempelvis, at overskydende udstyr og materialer i laboratoriet deles, repareres lokalt eller sælges samt at opløsningsmidler er valgt ud fra hensyn til miljøvenlighed og genanvendelighed.

Spørger man en af de forskere, som har været gennem LEAF-programmet, har det været helt oplagt at blive en del af et program, som styrker arbejdet med bæredygtighed.

Læs også: Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling

”Det har faktisk været overraskende nemt at omlægge processerne i en mere bæredygtig retning, og så er det fantastisk at kunne gøre en forskel,” fortæller Christian Adam Olsen, professor og gruppeleder på Københavns Universitet.

Han tilføjer, i det særligt har været de ph.d.-studerende i gruppen, der har gjort en stor indsats, og i laboratoriet har de efterfølgende fået et mere ”grønt” mindset, eksempelvis i forhold til at fokusere på, hvilke produkter der bruges og genbruges.

Fremtiden er grøn
Hos Københavns Universitet ser man heller ikke certificeringsprogrammet udelukkende som et middel til bedre og mere bæredygtige laboratorier.

Det kan også være med til at tiltrække de bedste talenter, mener dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Bente Merete Stallknecht.

Læs også: Pandora lancerer kollektion med laboratorieskabte diamanter

Hun er ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver et parameter for både studerende og fremtidens forskningsledere på samme måde som det også kommer til at spille en større rolle inden for eksempelvis funding af ny forskning.

LEAF er udviklet af University College London (UCL), og 23 institutioner har været med til at teste og optimere det. LEAF-ordningen bruges i øjeblikket af mere end 70 offentlige forskningsinstitutioner i 10 forskellige lande, herunder Østrig, Tyskland og Holland.

Københavns Universitet er det første universitet i Skandinavien, som implementerer programmet.

- HCL

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams