Hos Københavns Universitet bliver fremtiden opdaget i bæredygtige laboratorier

Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i nyt certificeringsprogram, som skal gøre Københavns Universitets laboratorier mere bæredygtige. Det skal både gavne klimaet og tiltrække nye talenter.

Professor Christian Adam Olsens team er blandt de forskningsgrupper på Københavns Universitet, som har styrket arbejdet med bæredygtighed i laboratoriet. Foto: Københavns Universitet..

04.01.2023

CSR.dk

”Nu er der endelig en mulighed for at gøre noget.”

Entusiasmen var til at føle på, da programleder Nikoline Borgermann kunne præsentere et nyt bæredygtigt certificeringsprogram for forskere og laboranter på Københavns Universitet.

Programmet hedder LEAF, der står for Laboratory Efficiency Assessment Framework, og det skal være med til at skabe mere bæredygtige laboratorier ikke bare på Københavns Universitet, men også på andre universiteter rundt omkring i verden.

For laboratorier udleder væsentlige mængder af CO2, påpeger Nikoline Borgermann, der er ildsjælen bag programmets implementering. Det skyldes det store forbrug af strøm, vand, reagenser og udstyr samt den store mængde affald, som laboratoriearbejde medfører. 

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

Det er derfor nødvendigt at vende øjnene mod tiltag, der kan mindske aftrykket. Og det er blevet taget imod med åbne arme.

Siden hun startede på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i november 2021, er mere end 1.200 forskere og laboranter blevet en del af programmet.

”De fleste laver rigtig mange grønne gerninger derhjemme, men har ikke vidst hvad de kunne gøre i laboratoriet. Det er selvfølgelig et paradoks for mange, og måske derfor har det været overraskende nemt at få så mange med i programmet. Forandringerne er nemlig super synlige,” fortæller Nikoline Borgermann.

”Overraskende nemt”
LEAF er delt op i en række niveauer af certificeringer, og hvis man skal opnå den højeste, som kaldes ’guld’, er der i alt 48 kriterier, som laboratoriet skal leve op til.

Det gælder eksempelvis, at overskydende udstyr og materialer i laboratoriet deles, repareres lokalt eller sælges samt at opløsningsmidler er valgt ud fra hensyn til miljøvenlighed og genanvendelighed.

Spørger man en af de forskere, som har været gennem LEAF-programmet, har det været helt oplagt at blive en del af et program, som styrker arbejdet med bæredygtighed.

Læs også: Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling

”Det har faktisk været overraskende nemt at omlægge processerne i en mere bæredygtig retning, og så er det fantastisk at kunne gøre en forskel,” fortæller Christian Adam Olsen, professor og gruppeleder på Københavns Universitet.

Han tilføjer, i det særligt har været de ph.d.-studerende i gruppen, der har gjort en stor indsats, og i laboratoriet har de efterfølgende fået et mere ”grønt” mindset, eksempelvis i forhold til at fokusere på, hvilke produkter der bruges og genbruges.

Fremtiden er grøn
Hos Københavns Universitet ser man heller ikke certificeringsprogrammet udelukkende som et middel til bedre og mere bæredygtige laboratorier.

Det kan også være med til at tiltrække de bedste talenter, mener dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Bente Merete Stallknecht.

Læs også: Pandora lancerer kollektion med laboratorieskabte diamanter

Hun er ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver et parameter for både studerende og fremtidens forskningsledere på samme måde som det også kommer til at spille en større rolle inden for eksempelvis funding af ny forskning.

LEAF er udviklet af University College London (UCL), og 23 institutioner har været med til at teste og optimere det. LEAF-ordningen bruges i øjeblikket af mere end 70 offentlige forskningsinstitutioner i 10 forskellige lande, herunder Østrig, Tyskland og Holland.

Københavns Universitet er det første universitet i Skandinavien, som implementerer programmet.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart