Hvorfor sorterer vi ikke i kantinen, når vi gør derhjemme?

”Når medarbejderne er vant til at sortere affaldet derhjemme virker det demotiverende, at alt affald i kantinen bare ender i den samme spand. Det er uhensigtsmæssigt, når de gode sorteringsvaner ikke udnyttes på arbejdspladsen, hvor der er stort potentiale i nedbringe madspildet og udnytte ressourcerne bedre”, siger Maria-Louise Dalby Buhl fra Daka ReFood.

Op mod halvdelen af danskerne sorterer i dag organisk affald derhjemme og mange flere kommer til det i de kommende år, efterhånden som kommunerne indfører nye ordninger for at leve op til EU's affaldsdirektiv, der træder i kraft i 2023.

Op til den enkelte virksomhed at gøre noget ved det
Når mange medarbejdere i dag oplever manglende sortering på arbejdspladsen, skyldes det, at organisk affald fra virksomheder er lidt en gråzone i det danske affaldssystem. Det er i høj grad op til den enkelte kommune at fortolke, hvad der skal sorteres, og mange kommuner tøver med at stille krav til virksomhederne om sortering af organisk affald.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at komme i gang med sorteringen og finde sin egen løsning.

Mange kantiner har allerede taget bolden op, og Daka ReFood henter i dag madaffald fra over tusind kantiner fordelt over hele landet.

Ejendomsadministrationsfirmaet DEAS er en af de virksomheder, der har gjort noget ved madspildet.

Kantinens personale arbejder målrettet på at udnytte råvarerne optimalt og genbruge rester. Samtidig har DEAS indgået aftale med Daka ReFood om indsamling af det organiske affald. Køkkenchef Lene Eriksen er glad for den forskel, fokus på madspild har gjort.

”Vores fokus på at udnytte hele råvaren motiveres af, at vi helt tydeligt kan se det, som frasorteres i beholderne fra Daka ReFood. Synligheden inspirerer os til at gøre den ekstra indsats, der er med til at sikre, at vi har råd til at indkøbe råvarer af høj kvalitet”, siger Lene Eriksen fra DEAS.

Når mindre madspild bliver en del af en grøn profil
Mange virksomheder arbejder med bæredygtighed og ønsker at være med til at opfylde FNs verdensmål. At spare på og genbruge ressourcer er en vigtig del af denne ambition, hvor også sorteringen af affaldet i kantinen spiller en rolle.

”Affaldssortering og mindre madspild kan være med til at gøre virksomhedens grønne profil konkret og nærværende for medarbejderne, for her kan alle være med og give deres bidrag”, siger Maria-Louise. Hun peger samtidig på, at bekæmpelse af madspild og affaldssortering bør gå hånd i hånd i kantinerne.

”Når kantinen indfører affaldssortering, er det oplagt at kombinere med andre tiltag, hvor medarbejderne kan være med til at mindske madspildet. Det kan fx være mindre tallerkener, a la carte menuer i stedet for buffet og informationskampagner”, siger Maria-Louise.

Daka ReFood vejer ved hver indsamling beholderne med madaffald, så både køkkenpersonale og medarbejderne kan følge med i udviklingen og sætte mål for at mindske madspildet. 

Det er nemt at komme i gang
Daka ReFood tilbyder en landsdækkende ordning for indsamling af organisk madaffald fra blandt andet kantiner. Fra den første kontakt til ordningen er på plads, går der typisk kun et par uger. Ordningen omfatter alle typer storkøkkener og kantiner, fx på virksomheder, skoler og andre offentlige institutioner.

Daka ReFood opstiller det antal beholdere til organisk affald, der er behov for. Beholderne bliver afhentet hver eller hver anden uge, og rengjorte beholdere bliver stillet op, så hygiejnen altid er i top. Daka ReFood kan også tilbyde informationsmateriale og sorteringsvejledninger til medarbejderne.

Når ordningen er etableret, kan kantinen tilmelde sig Refood mærket og dermed synliggøre indsatsen omkring madspild for både medarbejderne og eksterne interessenter.

Fakta

  • Hver gang I sender en Daka ReFood container til genanvende, så svarer det til:
  • At køre ca. 251 km i en dieselbil
  • At spare 44,2 kg CO2
  • At gøde jorden med næring nok til at producere 101 kg gulerødder

Det batter noget hos DEAS

  • På ét år, er madaffaldet fra DEAS omdannet til:
  • 12 tons gødning og 10.800 kWh strøm.
  • Desuden har DEAS sparet 7 tons CO2 på CO2 regnskabet.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

04.12.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Organisk gødning giver harmoniske juletræer

29.09.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Ufattelige mængder mad går stadig til spilde - kan detailhandlen gøre mere, hurtigere?