I Esbjerg vil man lagre energi i afløbsrens

En af koderne, vi stadig forsøger at knække, i den grønne omstilling er lagring af vedvarende energi. I Esbjerg satser man nu stort på en mulig løsning: Et kar af flydende hydroxidsalt - også kendt som afløbsrens.

Visualisering af pilotprojektet i Esbjerg. PR-foto: Energy Cluster Denmark.

25.10.2022

CSR.dk

Hvad nu, hvis man kunne lagre hele Københavns energiforbrug i Rundetårn?

Det lyder måske som fremtidsmusik, men hvis man benytter flydende hydroxidsalt – kaustisk soda eller i daglig tale afløbsrens – som lagringsmedium, kan det faktisk lade sig gøre. Det fortæller Ask E. Løvschall-Jensen, der er CEO i Hyme Energy.

Virksomheden er en ud af ni partnere i MOSS-projektet: Et pilotprojekt hos DIN Forsyning i Esbjerg, der skal demonstrere potentialet i afløbsrens, og som tager første spadestik til anlægget i sommeren 2023.

”Effektiv lagring af vedvarende energi handler om, at vi skal have adgang til grønne elektroner, når behovet er der. Det kan vi ved at lagre vedvarende energi i flydende salt: Vi kan flytte den vedvarende energi til de tidspunkter, hvor den er efterspurgt,” siger Ask E. Løvschall-Jensen i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt

En tank, der er ti meter høj og tyve meter i diameter, kan opbevare salt nok til at lagre 1 GWh, når projektet når fuld skala. Sådan en tank vil kunne levere årlige CO2-reduktioner på op til 110.000 tons ved at erstatte fossile kraftvarme-kilder.

Robuste råmaterialer

Saltlagringen af energien fungerer, fordi en heater konverterer den grønne strøm til varme, der så gennem en dampturbine kan laves til el eller til fremstilling af fjernvarme. Det kræver dog, at det flydende salt varmes op til 700 grader.  

Samtidig er en af samarbejdspartnernes vigtigste opgaver at udvikle komponenterne, der kan operere under korrosive, eller ætsende, vilkår såvel som de høje temperaturer, fordi saltene er et effektivt, men også stærkt basisk lagringsmateriale.

Globalt potentiale

Pilot-anlægget bliver det første af sin art i verden. Ifølge Ask E. Løvschall-Jensen er det planen at udrulle lageret i Danmark først, for så at lancere det som et produkt i det globale marked.

”Demonstrationsanlægget i Esbjerg bliver vores lakmustest. Det er bygget i den rigtige størrelse og vil sikre, at vi på sigt kan levere frekvensydelser og stabilitet som vi for eksempel kender det fra kraftvarmeværker. Potentialet er enormt, og vi glæder os til at komme i gang med byggeriet,” siger han.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V