25.10.2022  |  Klima, miljø og energi

I Esbjerg vil man lagre energi i afløbsrens

En af koderne, vi stadig forsøger at knække, i den grønne omstilling er lagring af vedvarende energi. I Esbjerg satser man nu stort på en mulig løsning: Et kar af flydende hydroxidsalt - også kendt som afløbsrens.

Hvad nu, hvis man kunne lagre hele Københavns energiforbrug i Rundetårn?

Det lyder måske som fremtidsmusik, men hvis man benytter flydende hydroxidsalt – kaustisk soda eller i daglig tale afløbsrens – som lagringsmedium, kan det faktisk lade sig gøre. Det fortæller Ask E. Løvschall-Jensen, der er CEO i Hyme Energy.

Virksomheden er en ud af ni partnere i MOSS-projektet: Et pilotprojekt hos DIN Forsyning i Esbjerg, der skal demonstrere potentialet i afløbsrens, og som tager første spadestik til anlægget i sommeren 2023.

”Effektiv lagring af vedvarende energi handler om, at vi skal have adgang til grønne elektroner, når behovet er der. Det kan vi ved at lagre vedvarende energi i flydende salt: Vi kan flytte den vedvarende energi til de tidspunkter, hvor den er efterspurgt,” siger Ask E. Løvschall-Jensen i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt

En tank, der er ti meter høj og tyve meter i diameter, kan opbevare salt nok til at lagre 1 GWh, når projektet når fuld skala. Sådan en tank vil kunne levere årlige CO2-reduktioner på op til 110.000 tons ved at erstatte fossile kraftvarme-kilder.

Robuste råmaterialer

Saltlagringen af energien fungerer, fordi en heater konverterer den grønne strøm til varme, der så gennem en dampturbine kan laves til el eller til fremstilling af fjernvarme. Det kræver dog, at det flydende salt varmes op til 700 grader.  

Samtidig er en af samarbejdspartnernes vigtigste opgaver at udvikle komponenterne, der kan operere under korrosive, eller ætsende, vilkår såvel som de høje temperaturer, fordi saltene er et effektivt, men også stærkt basisk lagringsmateriale.

Globalt potentiale

Pilot-anlægget bliver det første af sin art i verden. Ifølge Ask E. Løvschall-Jensen er det planen at udrulle lageret i Danmark først, for så at lancere det som et produkt i det globale marked.

”Demonstrationsanlægget i Esbjerg bliver vores lakmustest. Det er bygget i den rigtige størrelse og vil sikre, at vi på sigt kan levere frekvensydelser og stabilitet som vi for eksempel kender det fra kraftvarmeværker. Potentialet er enormt, og vi glæder os til at komme i gang med byggeriet,” siger han.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere