I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom
Hver fjerde lever under fattigdomsgrænsen i de fattigste lande i verden – og det selvom de er i arbejde. Den internationale arbejdsorganisation ILO kritiserer, at der ikke er nok fokus på, om det er muligt at leve for sin løn.
Der er i løbet af de sidste 30 år gjort flere indsatser for at mindske arbejdsløsheden i verden. Men det er stadig et problem, at mange, på trods af at de er i arbejde, lever i fattigdom, lyder kritikken fra ILO, der er en international arbejdsorganisation. Det skriver danwatch.dk.
Helt konkret, så lever hver fjerde arbejder i lav- og middelindkomstlande i fattigdom. Det svarer til 700 millioner mennesker på verdensplan. Det viser en ny rapport udarbejdet af ILO.
“Betalt arbejde er en vigtig drivkraft for materielt velvære, økonomisk sikkerhed, lige muligheder og menneskelig udvikling; dog oplever størstedelen af verdens arbejdstagere ikke fremskridt på disse områder. At være i beskæftigelse er ikke altid en garanti for en anstændig levevis”, skriver ILO i rapporten.
Dermed er det globale arbejdsmarkeds største problem at mindske andelen af fattige arbejdere samtidig med, at kvaliteten på arbejdspladsen skal styrkes, da mange har jobs med usikre vilkår. Det skriver ILO i rapporten.
Fokus på verdensmål nummer otte
ILO’s undersøgelse ser på fremskridt indne for Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst og konkluderer, at det er nødvendigt at have et større fokus på at forbedre kvaliteten af arbejdet. Det blandt andet kan sikre opnåelse af de resterende verdensmål om for eksempel udryddelse af fattigdom på globalt plan.
“Det 8. verdensmål handler ikke kun om fuld beskæftigelse, men også om kvaliteten af beskæftigelsen. Lighed og anstændige arbejdsforhold er to af grundstenene for bæredygtig udvikling”, siger ILO’s politik-vicedirektør, Deborah Greenfield, til ILO’s egen hjemmeside.
Andelen af fattige arbejdere falder på globalt plan, men der er stor forskel på lande og regioner.
Særligt de øvre middelindkomstlande og Kina har trukket statistikken op, mens lavindkomstlande trækker den ned. Det skyldes, at de ikke formår at skabe ordentlige arbejdspladser i samme tempo som befolkningstilvæksten.
Læs også: Virksomheder vil hjælpe 100.000 ud af fattigdom
Næsten 70 procent af den samlede arbejdskraft i verdens lavindkomstlande lever i moderat til ekstrem fattigdom. Og det tal medregner ikke alle dem, som er fattige på grund af arbejdsløshed eller manglende adgang til arbejdsmarkedet.
Oven i det kommer, at tre ud af fem af verdens arbejdere er en del af den uformelle økonomi, som er karakteriseret ved dårlige lønninger samt manglende sikkerhed og rettigheder for arbejdstageren. Uformelle arbejdere inkluderer både ansatte i familiens landbrug eller virksomhed, selvstændige og lønmodtagere.
- SDN