I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom

Hver fjerde lever under fattigdomsgrænsen i de fattigste lande i verden – og det selvom de er i arbejde. Den internationale arbejdsorganisation ILO kritiserer, at der ikke er nok fokus på, om det er muligt at leve for sin løn.

En kvindelige arbejder i Yangon, Myanmar. Arkivfoto..

26.02.2019

CSR.dk

Der er i løbet af de sidste 30 år gjort flere indsatser for at mindske arbejdsløsheden i verden. Men det er stadig et problem, at mange, på trods af at de er i arbejde, lever i fattigdom, lyder kritikken fra ILO, der er en international arbejdsorganisation. Det skriver danwatch.dk.

Læs også: Ny dansk fond vil bekæmpe fattigdom i Afrika

Helt konkret, så lever hver fjerde arbejder i lav- og middelindkomstlande i fattigdom. Det svarer til 700 millioner mennesker på verdensplan. Det viser en ny rapport udarbejdet af ILO.

“Betalt arbejde er en vigtig drivkraft for materielt velvære, økonomisk sikkerhed, lige muligheder og menneskelig udvikling; dog oplever størstedelen af verdens arbejdstagere ikke fremskridt på disse områder. At være i beskæftigelse er ikke altid en garanti for en anstændig levevis”, skriver ILO i rapporten.

Dermed er det globale arbejdsmarkeds største problem at mindske andelen af fattige arbejdere samtidig med, at kvaliteten på arbejdspladsen skal styrkes, da mange har jobs med usikre vilkår. Det skriver ILO i rapporten.

Fokus på verdensmål nummer otte
ILO’s undersøgelse ser på fremskridt indne for Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst og konkluderer, at det er nødvendigt at have et større fokus på at forbedre kvaliteten af arbejdet. Det blandt andet kan sikre opnåelse af de resterende verdensmål om for eksempel udryddelse af fattigdom på globalt plan.

“Det 8. verdensmål handler ikke kun om fuld beskæftigelse, men også om kvaliteten af beskæftigelsen. Lighed og anstændige arbejdsforhold er to af grundstenene for bæredygtig udvikling”, siger ILO’s politik-vicedirektør, Deborah Greenfield, til ILO’s egen hjemmeside.

Andelen af fattige arbejdere falder på globalt plan, men der er stor forskel på lande og regioner.

Særligt de øvre middelindkomstlande og Kina har trukket statistikken op, mens lavindkomstlande trækker den ned. Det skyldes, at de ikke formår at skabe ordentlige arbejdspladser i samme tempo som befolkningstilvæksten.

Læs også: Virksomheder vil hjælpe 100.000 ud af fattigdom

Næsten 70 procent af den samlede arbejdskraft i verdens lavindkomstlande lever i moderat til ekstrem fattigdom. Og det tal medregner ikke alle dem, som er fattige på grund af arbejdsløshed eller manglende adgang til arbejdsmarkedet.

Oven i det kommer, at tre ud af fem af verdens arbejdere er en del af den uformelle økonomi, som er karakteriseret ved dårlige lønninger samt manglende sikkerhed og rettigheder for arbejdstageren. Uformelle arbejdere inkluderer både ansatte i familiens landbrug eller virksomhed, selvstændige og lønmodtagere.

- SDN

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams