I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom

Hver fjerde lever under fattigdomsgrænsen i de fattigste lande i verden – og det selvom de er i arbejde. Den internationale arbejdsorganisation ILO kritiserer, at der ikke er nok fokus på, om det er muligt at leve for sin løn.

En kvindelige arbejder i Yangon, Myanmar. Arkivfoto..

26.02.2019

CSR.dk

Der er i løbet af de sidste 30 år gjort flere indsatser for at mindske arbejdsløsheden i verden. Men det er stadig et problem, at mange, på trods af at de er i arbejde, lever i fattigdom, lyder kritikken fra ILO, der er en international arbejdsorganisation. Det skriver danwatch.dk.

Læs også: Ny dansk fond vil bekæmpe fattigdom i Afrika

Helt konkret, så lever hver fjerde arbejder i lav- og middelindkomstlande i fattigdom. Det svarer til 700 millioner mennesker på verdensplan. Det viser en ny rapport udarbejdet af ILO.

“Betalt arbejde er en vigtig drivkraft for materielt velvære, økonomisk sikkerhed, lige muligheder og menneskelig udvikling; dog oplever størstedelen af verdens arbejdstagere ikke fremskridt på disse områder. At være i beskæftigelse er ikke altid en garanti for en anstændig levevis”, skriver ILO i rapporten.

Dermed er det globale arbejdsmarkeds største problem at mindske andelen af fattige arbejdere samtidig med, at kvaliteten på arbejdspladsen skal styrkes, da mange har jobs med usikre vilkår. Det skriver ILO i rapporten.

Fokus på verdensmål nummer otte
ILO’s undersøgelse ser på fremskridt indne for Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst og konkluderer, at det er nødvendigt at have et større fokus på at forbedre kvaliteten af arbejdet. Det blandt andet kan sikre opnåelse af de resterende verdensmål om for eksempel udryddelse af fattigdom på globalt plan.

“Det 8. verdensmål handler ikke kun om fuld beskæftigelse, men også om kvaliteten af beskæftigelsen. Lighed og anstændige arbejdsforhold er to af grundstenene for bæredygtig udvikling”, siger ILO’s politik-vicedirektør, Deborah Greenfield, til ILO’s egen hjemmeside.

Andelen af fattige arbejdere falder på globalt plan, men der er stor forskel på lande og regioner.

Særligt de øvre middelindkomstlande og Kina har trukket statistikken op, mens lavindkomstlande trækker den ned. Det skyldes, at de ikke formår at skabe ordentlige arbejdspladser i samme tempo som befolkningstilvæksten.

Læs også: Virksomheder vil hjælpe 100.000 ud af fattigdom

Næsten 70 procent af den samlede arbejdskraft i verdens lavindkomstlande lever i moderat til ekstrem fattigdom. Og det tal medregner ikke alle dem, som er fattige på grund af arbejdsløshed eller manglende adgang til arbejdsmarkedet.

Oven i det kommer, at tre ud af fem af verdens arbejdere er en del af den uformelle økonomi, som er karakteriseret ved dårlige lønninger samt manglende sikkerhed og rettigheder for arbejdstageren. Uformelle arbejdere inkluderer både ansatte i familiens landbrug eller virksomhed, selvstændige og lønmodtagere.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

12.03.2024CSR.dk

Nyt maritimt forskningsprojekt: Maritime Culture Lab

12.03.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Millioner i mønter: Salling Group håndterede danskernes donationer til mennesker i nød

11.03.2024CSR.dk

Klimakrisen forværrer kvinders vilkår

08.03.2024CSR.dk

Kvinder rammes oftere af arbejdsrelateret stress end mænd

06.03.2024CSR.dk

Flere og flere topledere er mænd over 50

04.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Ukraine: The situation for the millions of internally displaced people is deteriorating fast

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX