13.12.2019  |  Klima, miljø og energi

IFU stopper investeringer i fossil energi

Indhold fra partner Hvad er dette?

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) stopper fra 2020 investeringer i nye kraftværksprojekter, der udelukkende er baseret på fossile brændstoffer.

IFU har de seneste år bidraget til den grønne omstilling i udviklingslande bl.a. gennem investeringer i vedvarende energiprojekter med en samlet kapacitet  på næsten 1.000 megawatt, hvilket svarer til omkring 1/6 af den installerede vindkraft i Danmark. Med en ny klimapolitik tager IFU endnu et skridt mod en mere bæredygtig udvikling i udviklingslande ved fra 2020 at stoppe for investeringer i nye kraftværker, der udelukkende er baseret på fossile brændstoffer. 

Det slås fast i fondens nye klimapolitik, som ligeledes medfører større fokus på CO2-reduktion og klimatilpasning i alle investeringer. Målsætningen er, at mindst 40 procent af investeringerne i 2030 skal være i projekter, der har et direkte klimarelateret formål.

- I samarbejde med danske pensionsselskaber har vi som nogle af de første vist, at investeringer i vedvarende energi i udviklingslande kan gennemføres kommercielt. Derfor er det også naturligt, at vi nu tager et yderligere skridt mod bæredygtig udvikling ved allerde fra næste år at stoppe for investeringer i nye kraftværksprojekter, der udelukkende er baseret på fossile brændstoffer, siger Torben Huss, CEO i IFU.

IFU's klimapolitik indeholder en overgangsordning på tre år, hvor det under visse forudsætninger er muligt at investere i kraftværksprojekter, som kombinerer naturgas med f.eks. sol eller vind. Det kræver, at investeringen sker i et af de fattigste udviklingslande, hvor der er særlige udviklingspolitiske behov, og at investeringen er i overenstemmelse med landenes egne klimahandlingsplaner.

- Der er fortsat næsten en milliard mennesker, der ikke har adgang til energi, og mange udviklingslande har i dag ikke en infrastruktur, der gør det muligt alene at investere i vedvarende energi. En treårig overgangsperiode vil derfor give os mulighed for både at bekæmpe fattigdom og introducere vedvarende energi i de fattigste udviklingslande, som også Paris-aftalen giver mulighed for, siger Torben Huss.

Fokus på klima i alle investeringer
Fra 2020 vil IFU vurdere potentielle CO2-udledninger i alle nye investeringer. Det gælder både direkte udledninger fra produktion og virksomhedens øvrige aktiviteter, indirekte fra energi, som købes af ekstern leverandør, samt udledninger f.eks. fra underleverandører, service og transport mv.

- Vores ambition er, at vi som investor skal spille en aktiv rolle i at drive den bæredygtige udvikling ved allerede fra starten at sætte fokus på, hvordan man gennem anvendelse af teknologi og forandring af produktion både i virksomheden selv og hos underleverandører kan opnå den maksimale klimaeffekt i vores investeringer, sigre Torben Huss.

Mindst 40 procent af investeringer i klimaprojekter
IFU's klimapolitik indeholder en målsætning om, at mindst 40 procent af IFU's portefølje i 2030 skal udgøres af direkte klimarelaterede projekter, som f.eks. vedvarende energi, energieffektivisering og klimatilpasning.

- Med et generelt fokus på klima i alle vores projekter og en målsætning om, at mindst 40 procent af investeringerne i 2030 skal være direkte klimarelaterede, har vi sat et solidt og seriøst pejlemærke for at kunne bidrage til en bæredygtig udvikling i udviklingslandene, siger Torben Huss. 

Mere fra IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

www.ifu.dk

  • ifu@ifu.dk
  • +45 33 63 75 00
  • Fredericiagade 27, 1310 København K

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og vækstmarkeder. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden og Danish Agribusiness Fund.Vi yder hverken bistand eller erhvervsstøtte, men arbejder på et kommercielt grundlag, fordi…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere