Indsats for Verdensmålene giver stolte medarbejdere

Responsible Business Events konferencen d. 30. oktober havde et stort opbud af internationale eksperter og hotelkæder, der rykker kraftigt i en bæredygtig retning. En af dem var Scandic, førende i Norden på miljømærkede hoteller

Scandic er netop blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads med mere end 500 medarbejdere.

28.11.2017

CSR.dk

På Responsible Business Events var Scandic den ene af to cases på Miljømærkning Danmarks seminar om, hvordan miljømærkning kan generere værdi inden for hotelbranchen. Scandic var særligt udvalgt som case, fordi hotelkæden som ægte frontløber var den første, der opnåede licens til det nordiske miljømærke Svanen for et af sine hoteller. Siden er engagementet i Svanemærket øget med stadigt flere miljømærkede hoteller. Men selv om miljømærkning er et højt prioriteret område for Scandic, udgør det kun en mindre del af bæredygtighedsindsatsen, oplyser Tommy Nederman, direktør for hotelkædens Sustainable Business.

Læs mere: Responsible Business Events

Scandic’s bæredygtighedsindsats udspringer af den traditionelle People-Planet-Profit tilgang, men efter vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling er fire af målene valgt ud som ramme. Og det giver god mening, for med valget af de fire mål, kan Scandic i højere grad afspejle det samfund, hotelkæden er del af og indgår i samspil med, siger han.

”Når vi som virksomhed agerer ud fra Verdensmålene har det tre direkte fordele: det gør vores medarbejdere mere stolte af at arbejde hos os, det er godt for forretningen, fordi der er en række økonomiske gevinster ved det, og ikke mindst mærker vi klart, at vores kunder efterspørger det.”

CO2-regnskab er en klar konkurrencefordel
Det er måske overset af mange virksomheder, at hotelovernatninger ofte ikke vil være en uvæsentlig parameter i deres klimaregnskaber. Med Svanemærket følger det som et krav, at licenshaverne skal rapportere om CO2-emissioner for overnatninger, og derfor kan Scandic også levere dette til de kunder, der efterspørger det. Og det er der mange kunder, der gør, understreger Tommy Nederman.

Læs mere: Scandic Sustainability

”Når det kommer til el-forbrug, er vi 100 % på vedvarende energi. Det ser vi som en klar konkurrencefordel i forhold til de kunder, som har hotelovernatninger til at indgå i deres KPI for klimapåvirkning. Mange virksomheder har betydelig rejseaktivitet, og der kan det godt ses i regnskabet, om de indregner overnatninger, og om de vælger dem ud fra et miljømæssigt hensyn.”

Frontløber på madspild
Et af de områder, hvor der er særligt store og meget direkte gevinster ved at tænke bæredygtigt, er madspild. Som for miljømærker har Scandic været engageret i at mindske sit madspild lige fra det dukkede op som problemstilling, fortæller Food & Beverage direktør i Scandic Danmark Jens Christian Andersen: ”Vi var med til at stifte Madspildschartret i 2011, og siden har vi arbejdet meget aktivt med området og sat os nogle meget ambitiøse mål for det.”

Taget i betragtning, at Scandic ikke er nybegyndere på området, er det ikke småting, de har sat sig for at opnå på madspildsområdet: 50 % reduktion inden 2020. Og de er allerede godt på vej, understreger Jens Christian Andersen. Således er der på det største af hotellerne, Scandic Copenhagen, sparet 17 %, mens det noget mindre hotel Scandic Glostrup har opnået en besparelse på hele 46 %. Besparelser, der er til at tage at føle på, fordi de er opnået med forholdsvist simple tiltag.

Læs mere: Scandic Annual Report 2016

En stor del af besparelserne er nemlig hentet ved app’en Winnow, som personalet kan indtaste de enkelte fødevareelementer i, og som resultat får et beløb, så de kan forholde sig til, hvor meget spildet koster.

”Winnow har betydet meget stor fokus på, hvad der sættes på bordet, og hvor meget af det, der ikke spises. Det har været super nemt for personalet at forholde sig til, og det har motiveret dem til at tænke i nye baner.”

Alle er velkomne
Miljømærker og madspild falder inden for Verdensmål 12, Ansvarligt forbrug og produktion, men i et servicetungt område som hotelbranchen betyder det naturligvis meget at kunne tiltrække gode medarbejdere, og derfor er det et meget bevidst valg fra Scandic’s side, når tre af deres fire Verdensmål ligger inden for ”People”: 5 (Ligestilling mellem kønnene), 8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst) og 10 (Mindre ulighed).

”Vi har med vores valg af Verdensmål villet tage et klart standpunkt til diversitet og inklusion,” siger Tommy Nederman, som dog understreger, at valget lige så meget er ud fra et forretningssynspunkt som etisk begrundet. For alle tegn viser i retning af, at det vil blive sværere at tiltrække talent i fremtiden.

Læs mere: flere artikler fra Responsible Business Events

Af samme grund har Scandic besluttet en meget åben ansættelsespolitik, som udelukkende har fokus på kompetencer, slutter han af:

”Lige meget, hvem du er – din alder, dit køn, din seksuelle orientering, handicaps – du er altid velkommen hos os – og du skal altid føle dig velkommen! Ved at have fuld åbenhed i vores ansættelsespraksis, kommer vi til at afspejle det samfund, vi befinder os i, og dermed også vores gæster. Så det er ikke kun ud fra et etisk standpunkt, vi gør det – det er simpelthen godt for vores forretning.”

Som et bevis på, at medarbejderindsatsen bærer frugt, er Scandic af konsulent- og analysevirksomheden Great Place to Work netop blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads med mere end 500 medarbejdere.

Læs mere: Danmarks Bedste Arbejdsplads

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams