Fart på klimatilpasningen
Siden første klimatilpasningsplan har udviklingen haltet i mange områder. Miljøministeriet lover planer om at øge indsatsen.
Tal fra DTU viser, det kan blive en dyr omgang, hvis Danmark ikke klimasikrer i tide.
På Christiansborg var der i denne sammenhænge indkaldt til stormøde om kystbeskyttelse af Landsforeningen for Digelag i Danmark.
På mødet understregede miljøminister Magnus Heunicke situationens alvor:
”Vi har ikke luksussen af en tidshorisont omkring 2040. I de scenarier, vi ser ind i, har vi ikke 10-15 år. Initiativerne skal sættes i gang og færdiggøres, og i løbet af dette årti skal vi have reelle projekter i gang”, sagde ministeren til Fyens Stiftstidende.
Han lovede en ny klimatilpasningsplan for at sætte tempoet op i udviklingen.
Opgør med bureaukrati
En af de større knaster, som står i vejen for en hurtigere kystsikring, er de såkaldte Natura 2000 områder.
I disse EU-udpegede områder gælder der særlige retningslinjer for at behandle planer og projekter, herunder ansøgninger om tilladelse, der kan påvirke området.
Der stilles meget store krav til undersøgelser af de områder for at kunne etablere eksempelvis diger, hvilket er en for stor opgave for digelagene, fremhæver Magnus Heunicke og lover, at han er klar til at se på reglerne.
”Der er muligheder inden for EU for at "omgå" problemerne med Natura 2000. Naturen er jo ikke beskyttet, hvis der kommer vand ind alligevel”, sagde han til Fyens Stiftstidende.
- lhs