Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Tiltaget gør mælk mere klimavenligt, men har fået britiske forbrugere til at vende mejerigiganten Arla ryggen. Danmarks Naturfredningsforening kalder det for ’en dårlig løsning’.

11.12.2024

CSR.dk

Hashtagget ’BoycuttArla’ spreder sig på sociale medier i Storbritannien.

Kampagnen brød ud med nyheden om, at Arla i en forsøgsordning på 30 gårde vil benytte tilsætningsstoffet Bovaer i deres foder. 

Der er imidlertid mange briter, der er bange for, tilsætningsstoffet er sundhedsskadeligt, hvorfor de har indledt boykottet. 

Både britiske eksperter og den danske fødevarestyrelse har dog afkræftet denne frygt og Arla henviser til den 15 år lange forskning på området, og at stoffet er godkendt i 68 lande og allerede i brug i 25 lande.

Bliver langt mere udbredt i Danmark

I Danmark er det fra den 1. januar 2025 et krav fra myndighederne til mælkeproducenter, at de skal mindske udledningen af metan fra køernes fordøjelse. Det kan enten gøres ved brug af fodertilsætningsstoffet Bovaer eller ved at øge fedtindholdet i foderet. Stort set alle mælkeproducenter har søgt kompensation til at gennemføre det nye krav ved brug af foder med tilsat Bovaer. Konkret er der søgt svarende til cirka 92 procent af de støtteberettigede malkekøer, fortæller Ministeriet for Grøn Trepart i en pressemeddelelse. 

Stoffet skulle angiveligt kunne reducere metanudslippet fra køer med mellem 30 og 45 procent. På baggrund af et dansk forskningsprojekt er klimaeffekten under danske forhold fastsat til en reduktion på 27 procent af udledningerne fra malkekøers fordøjelse. Metangas udgør 34 procent af landbrugets samlede drivhusgasudledning, så det ville være en betydelig reduktion af erhvervets klimabelastning.

Sovepude for reel omstilling

Kritikkerne er dog også at finde på den grønne fløj.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er de mulige reduceringer selvfølgelig velkomne, men de fremhæver risikoen for, at Bovaer kommer til at spænde ben for den reelle omstilling.

Daniel Hauberg, Klima- og miljøpolitisk rådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, peger på, at man med Bovaer ikke tænker langsigtet, da det som sådan ikke gør noget ved den store animalske produktion:

”Hvis landbrugets grønne omstilling virkelig skal batte, skal det være arealomlægning, der er motoren. Altså omlægning af fodermarker til natur og skovrejsning. Det vil nedbringe husdyrproduktionen og stoppe udledningerne fra dyrkning af jorderne samt udledningerne fra de meget klimabelastende lavbundsjorder”, siger han.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online