Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Tiltaget gør mælk mere klimavenligt, men har fået britiske forbrugere til at vende mejerigiganten Arla ryggen. Danmarks Naturfredningsforening kalder det for ’en dårlig løsning’.

11.12.2024

CSR.dk

Hashtagget ’BoycuttArla’ spreder sig på sociale medier i Storbritannien.

Kampagnen brød ud med nyheden om, at Arla i en forsøgsordning på 30 gårde vil benytte tilsætningsstoffet Bovaer i deres foder. 

Der er imidlertid mange briter, der er bange for, tilsætningsstoffet er sundhedsskadeligt, hvorfor de har indledt boykottet. 

Både britiske eksperter og den danske fødevarestyrelse har dog afkræftet denne frygt og Arla henviser til den 15 år lange forskning på området, og at stoffet er godkendt i 68 lande og allerede i brug i 25 lande.

Bliver langt mere udbredt i Danmark

I Danmark er det fra den 1. januar 2025 et krav fra myndighederne til mælkeproducenter, at de skal mindske udledningen af metan fra køernes fordøjelse. Det kan enten gøres ved brug af fodertilsætningsstoffet Bovaer eller ved at øge fedtindholdet i foderet. Stort set alle mælkeproducenter har søgt kompensation til at gennemføre det nye krav ved brug af foder med tilsat Bovaer. Konkret er der søgt svarende til cirka 92 procent af de støtteberettigede malkekøer, fortæller Ministeriet for Grøn Trepart i en pressemeddelelse. 

Stoffet skulle angiveligt kunne reducere metanudslippet fra køer med mellem 30 og 45 procent. På baggrund af et dansk forskningsprojekt er klimaeffekten under danske forhold fastsat til en reduktion på 27 procent af udledningerne fra malkekøers fordøjelse. Metangas udgør 34 procent af landbrugets samlede drivhusgasudledning, så det ville være en betydelig reduktion af erhvervets klimabelastning.

Sovepude for reel omstilling

Kritikkerne er dog også at finde på den grønne fløj.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er de mulige reduceringer selvfølgelig velkomne, men de fremhæver risikoen for, at Bovaer kommer til at spænde ben for den reelle omstilling.

Daniel Hauberg, Klima- og miljøpolitisk rådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, peger på, at man med Bovaer ikke tænker langsigtet, da det som sådan ikke gør noget ved den store animalske produktion:

”Hvis landbrugets grønne omstilling virkelig skal batte, skal det være arealomlægning, der er motoren. Altså omlægning af fodermarker til natur og skovrejsning. Det vil nedbringe husdyrproduktionen og stoppe udledningerne fra dyrkning af jorderne samt udledningerne fra de meget klimabelastende lavbundsjorder”, siger han.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

10.12.2024CSR.dk

Nyt initiativ skal styrke det danske kriseberedskab

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

09.12.2024CSR.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

09.12.2024Verarca

Sponseret

cApung-direktør: Strategisk arbejde med bæredygtighed kræver indsigt i scope 3-udledninger

06.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

06.12.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i hele 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om CSRD

Stil dine spørgsmål om CSRD eller lyt med, når Senior ESG Advisor og CSRD-specialist i SustainX, Malte Øster, åbner op for spørgetime d. 12. november kl. 11.05.

Dato

12.12.2024

Tid

11:05

Sted

Online