Industriorganisationer efterlyser mere affaldsenergi
Der mangler kapacitet til affaldsenergi i Europa, mener to store europæiske industriorganisationer, der taler på vegne af affalds- og genanvendelsesvirksomheder i Europa. Affaldsenergi er en del af løsningen i den cirkulære økonomi, mener de.
Manglen på affaldsenergianlæg i EU er begyndt at sætte en stopper for lokal genanvendelse, fordi genanvendelsesvirksomhederne ikke kan komme af med de ikke-brugbare rester fra oparbejdning af f.eks. elektronikskrot, pap, papir og plastik.
Det skriver brancheorganisationen EuRIC, der repræsenterer over 5.500 europæiske genanvendelsesvirksomheder, i sit høringssvar til EU Kommissionens Green Deal-udspil.
Faktabaseret diskussion
Organisationen – hvis medlemmer kommer fra 21 lande i Europa – kalder derfor på en ’pragmatisk tilgang’ til behandlingen af restaffald.
”Manglen på kapacitet til at energiudnytte og bortskaffe restaffald fra genanvendelsesaktiviteter er blevet mere akut over de seneste to år, og har fra tid til anden haft direkte konsekvenser for genanvendelsesaktiviteter,” skriver EuRIC i sit notat til EU-Kommissionen.
”EuRIC kalder derfor på en faktabaseret diskussion, som sigter mod en kvalitets- og kvantitetsmæssig kapacitet til behandling af restaffald fra genanvendelsesaktiviteter – på både kort, mellem og lang sigt i Europa,” mener EuRIC (som står for European Recycling Industries’ Federation).
Godt alternativ til deponi
Et næsten identisk budskab har tidligere lydt fra en anden industriorganisation, nemlig FEAD, som organiserer private affaldshåndteringsvirksomheder i Europa:
’Når kvaliteten stiger i genanvendelsen i de kommende år, vil der som konsekvens blive genereret mere affald, som er uegnet til genanvendelse. Energiudnyttelse af dette restaffald er et miljømæssigt godt alternativ til deponering, og det vil give os muligheden for at slutte cirklen tæt i den cirkulære økonomi,’ skrev præsidenten for FEAD, Jean-Marc Boursier, i sommeren 2019 i et brev til den daværende EU-Kommission.
FEAD gentager dette synspunkt i sit høringssvar til Green Deal-udspillet.
EuRIC og FEAD repræsenterer virksomheder i langt de fleste EU-medlemslande via nationale brancheorganisationer – dog ikke i Danmark. Imidlertid er en række udenlandske affaldsvirksomheder, som også opererer på det danske marked, repræsenteret gennem EuRIC og FEAD.