Pandalabs, løvelamper og 314 innovationshubs

Techvelopment er en fremherskende trend i udviklingsorganisationerne i disse år, i jagten på nye veje til at nå deres målsætninger. Det handler om innovation, og WWF har gjort netop denne disciplin central i deres fremtidige strategi.

Tobias Trier Fuglsang i Pandalab-tshirt diskuterer teknologi og naturbeskyttelse med deltagere i en workshop under Techfestival i København. Foto: WWF.

30.09.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når man ser på det temmelig dystopiske billede af planetens tilstand inden for biodiversitet, klimaforandringer, fødevarer, vandressourcer, plastik i havet osv., så er det tydeligt for os, at man er nødt til at arbejde på nogle nye måder og komme op med nogle nye løsninger,” siger Tobias Trier Fuglsang, som arbejder med innovation og markeder i WWF Danmark.

PandaLabs er en af de nye måder, man vil prøve at rulle ud i WWF. Ideen er udviklet og testet i WWF’s australske afdeling, som i de sidste par år har samarbejdet med flere private partnere om at kombinere teknologi med verdens miljøproblemer. Det har bl.a. ført til en rapport om hvorvidt teknologi kan redde verden, og desuden forsøg med blockchain og tun, hackathons og støtte til startups med ideer derfra.

Nu også i Danmark
Ved at globalt innovationsmøde i WWF i juni 2018 besluttede man så at afprøve Panda-Labs i andre dele af netværket. Heriblandt Danmark.

”PandaLabs Danmark er for indeværende et soft launch – vi har trykt nogle t-shirts og er begyndt at tage ud og fortælle om det. Det, vi gerne vil, er, at invitere alle, der gerne vil byde ind på at løse nogle af de problemer, vi arbejder med. Målet er at indgår større partnerskaber med f.eks. danske virksomheder, hvor vi sammen innoverer og skaber nye løsninger,” forklarer Tobias Trier Fuglsang.

”Vi arbejder meget gerne med danske virksomheder, men vi har ikke fokus på, at danske virksomheder skal komme med nogle tech-løsninger til Afrika. De er ligeså avancerede teknologisk, som vi er. De bruger bare teknologi på en anden måde.”

Tobias Trier Fuglsang, WWF

”Vi kalder det en decentral accellerator-platform. PandaLabs er også en metode, hvor vi prøver at benytte  os af ”design thinking”, som er en struktureret tilgang til problemløsning og innovation med innovationssprints og inkubation og validering osv. Det er vigtigt for os, at etablere os med Pandalab-brandet for at signalere, at vi også i praksis har et organisatorisk set-up, som kan håndtere innovations- og samarbejdsforløb,” fortsætter Tobias Trier Fuglsang.

Flere års erfaring i WWF
Innovationsarbejdet er ikke helt nyt for WWF. I de seneste seks år har WWF haft en samarbejdsaftale med Impact Hub, som er ”verdens største netværk med fokus på at udvikle iværksættermiljøer, der skaber håndgribelige løsninger på verdens mestpresserende problemer”, som de selv skriver.

Det samarbejde har støttet 89 løsninger i 13 lande indtil nu. Desuden etablerede WWF i Schweiz i 2013 ”WWF Impact Ventures”, hvor man arbejder med business model innovation og investeringer i virksomheder og partnerskaber som kan medvirke til miljø- og naturbeskyttelse. Det har ført til 12 konkrete projekter, f.eks. sol-drevne lamper til Masaierne i Kenya, som bruges til at skræmme løver væk, som så ikke bliver dræbt for at beskytte menneskerne, og som samtidig har mange andre fordele for familierne, der benytter lamperne. Impact ventures-platformen er i år blevet åbnet for hele WWF-netværket.

Den danske stat er med på vognen
Danske NGO’er har ganske fine vilkår for at komme med på techvelopment-trenden, for den danske regering er stærkt begejstret for ideen.

Eksempler på techvelopment

Mobilbank til Nigers nomadefolk
CARE Danmark blev tidligere i 2018 Copenhagen Fintechs første partner i dette iværksættermiljøs virtuelle udviklingslaboratorie. CARE meldte ud, at de søgte en partner inden for finans-it til at hjælpe dem med at løse problemet med penge og lån til dem, som på engelsk kaldes ”the unbanked”. Det er de cirka to milliarder mennesker i primært udviklingslande som ikke har adgang til nogen form for finansielle services.

Efter en del fintech-selskaber bøde ind, har CARE har nu indgået en aftale med den danske fintechvirksomhed hiveonline, som arbejder med mobilbaserede finansielle services til små enheder. De skal sammen finde ud af, hvordan nomadefolk fra fjerntliggende egne i Niger får adgang til lån og kontanter. 

Prey Lang-appen – til kamp mod illegal træfældning
Med en app udviklet af et samarbejde mellem Danmission, Københavns Universitet, Prey Lang Community-netværket og WebEssentials, har Cambodias Prey Lang – også kaldet Cambodjas Amazonas på grund af bevoksningens særligt gode evner til at binde kulstof og dermed mindske klimabelastningen – været overvåget af hundredvis af frivillige, lokale aktivister. På den måde samler man data på og dokumenterer ulovlig skovhugst,og hvordan denne påvirker biodiversiteten og levevilkår i området.

Data behandles, verificeres og formidles af forskere på Københavns Universitet. De bliver præsenteret for lovgivere, politi og andre ansvarlige, for at fremtvinge et stærkere fokus på at loven overholdes.

Tunfisk serveret med blockchain
Verdensnaturfonden, WWF, i Australien, Fiji og New Zealand har slået sig sammen om at bekæmpe ulovligt fiskeri og slaveri i tunindustrien i deres del af verden. Det centrale redskab er blockchain-teknologi. NGO’en har i partnerskab med amerikanske ConsenSys og informations-sporingsvirksomheden TraSeable, fundet en måde at støtte Fijis fiskefirma Sea Quest med at følge tunfisk fra fangst til distribution.

Målet er at udvikle en mærkningsordning, der viser om et tunprodukts vej gennem værdikæden er både bæredygtig og etisk. Problemet, som denne teknologi vil påvirke, er ud over ulovligt fiskeri, at kommercielt fiskeri er en af de mest udsatte professioner i verden, ifølge WWF. Der er uforholdsmæssigt mange   arbejdsskader og afledte dødsfald, ligesom besætninger på kuttere fortæller om brug af vold, upassende afstraffelsesmetoder og sexuelle overgreb.

Sentry redder liv i Syrien
Når det syriske styre sender bombefly ud over de oprørskontrollerede områder, dør civile. En app, udtænkt og udviklet af to amerikanere og en syrer, sørger for, at sender beskeder ud via sociale medier, hvis et fly er på vej mod et bestemt område. Det giver folk tid til at samle sig selv og sin familie sammen og komme væk.   Appen benytter sig på en gang af meddelere, sensorer og virkelig snedig teknologi, som f.eks. genkender forskellige flytypers lyde, trækker på lagre af information om tidligere angreb.

Den ene af stifterne er tidligere hacker, finansmand og udsending til Syrien for den amerikanske regering. Efter nogle år i Syrien mente han, at det vigtigste problem at løse var de civile dødsfald. Herfra begyndte en lang udviklingsproces, som f.eks. er beskrevet i det amerikanske magasin Wired i august 2018. Sentry er en kommerciel virksomhed og forudser, at deres indtægter fremover vil komme fra salg af adgang til de store mængder data, de har indsamlet, og fra licenssalg til andre virksomheder.

”Techvelopment – brugen af teknologi som forandringskraft i udviklingssamarbejdet – rummer et enormt potentiale,” sagde minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse i august 2018.
Den blev udsendt i forbindelse med offentliggørelsen af for otte millioner kroner støtte til to initiativer, der skal hjælpe små virksomheder i Tanzania og Etiopien til at udnytte potentialerne i ny teknologi. I samme bane har Udenrigsministeriet siden marts måned i år haft en techvelopment-rådgiver i Nairobi, Kenya. Det har allerede givet WWF Danmark muligheder:

”Vi har af Udenrigsministeriet fået lov til at dedikere 10 procent af vores budget til innovation. Samtidig har vi en rigtig god relation til Kenya, der allerede er en hub for teknologi og iværksætteri, og hvor den lokale WWF-organisation allerede har et innovationsprogram, som dog har brug for nogle ressourcer til at bygge det op,” fortæller Tobias Trier Fuglsang

Launch i Kenya
Så PandaLab i Kenya startede for få uger siden med en innovationskonkurrence, hvor der var taget kontakt til unge og skoler og innovationshubs, store organisationer, politikere og community leaders for at melde WWF’s ankomst i innovationsfeltet.

”Vi afholdt en workshop med WWF-ansatte og repræsentanter fra denne her meget diverse gruppe af mennesker og kompetencer. Det har ført til nogle grupper, der arbejder videre med innovation af løsninger inden for nogle udvalgte problemstillinger og med at teste nogle prototyper, som allerede findes,” siger Tobias Trier Fuglsang.

F.eks. projektet Nairobi Green, som handler om at skabe opmærksomhed om og finde metoder til at rense den stærkt forurenede flod, der løber gennem Nairobi. Netop de lokale løsninger er vigtigt for WWF Danmark.

”Vi arbejder meget gerne med danske virksomheder, men vi har ikke fokus på, at danske virksomheder skal komme med nogle tech-løsninger til Afrika. De er ligeså avancerede teknologisk, som vi er. De bruger bare teknologi på en anden måde,” siger Tobias Trier Fuglsang.

Afrika – et teknologikontinent?
Det er her de 314 innovationshubs fra denne artikels overskrift kommer ind i billedet. De ligger nemlig fordelt i 42 afrikanske lande – f.eks. er der 27 i Kenya – og brager derudaf med teknologiske løsninger til afrikanske behov. Det betyder mobilt.

Nogle siger, at hele firs procent af menneskerne på det afrikanske kontinent har ikke adgang til elektricitet. Alligevel har noget der nærmer sig halvdelen en mobiltelefon. Globalt er det tal omkring 65 procent. McKinsey & Co har udnævnt Afrika til at have den globale førertrøje, når det handler om mobilpenge. I landene syd for Sahara udgør mobil-teknologier seks procent af bruttonationalproduktet. I Asien er samme tal 1,4 procent.
Eller som tech-investoren fra Ghana, Eric Osiakwan, forklarede det, ved Techfestival i København i september:

”Vi er i gang med at springe hele den industrielle æra over, og hoppe direkte ind i informationssamfundet. Der er en helt ny generation af iværksættere, som løser afrikanske udfordringer med teknologi. Og mobil er udgangspunktet – den eneste og foretrukne platform,” sagde han.

I hans optik er Afrika ikke længere et ressource-kontinent men et teknologi-kontinent. Og han opfordrede andre investorer til at tænke på samme måde, og udnytte den situation, at iværksættermiljøerne vokser lystigt, men at mangler mentorer og seed-kapital. Til gengæld giver børsnoterede teknologiselskaber i Afrika bemærkelsesværdigt større afkast end gennemsnittet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: innovation og bæredygtighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet