En god idé + designtænkning = stor donation

Da Huset Venture på workshoppen Bæredygtig Fremgang blev introduceret for designtænkning, drømte de ikke om, hvad det ville føre med sig. I dag står de med et helt nyt forretningsområde, som kan skabe arbejdspladser til ufaglærte.

Design thinking betyder innovation, i fællesmængden mellem det, der kan lade sig gøre, det nogle vil have, og det der kan betale sig..

30.09.2018

Baseret på indhold fra partner, redigeret af CSR.dk, CSR.dk

Huset Venture er Danmarks største socialøkonomiske virksomhed, som arbejder for at skabe jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Selvom bæredygtigheden allerede er et naturligt og vigtigt afsæt for det daglige virke, valgte virksomheden at melde sig til workshoppen Bæredygtig Fremgang, som udbydes af Designskolen i Kolding.

”Markedet har for alvor fået øjnene op for vigtigheden af bæredygtighed. Derfor ønskede vi at få endnu flere redskaber til at tænke bæredygtighed hele vejen rundt,” siger afdelingsleder fra Huset Venture i Aarhus, Lars Holstein.

Designtænkning – i fire(ethalvt) trin

Designtænkning er en uhyre populær innovationsmetode, som ultrakort kan beskrives som mødet mellem teknologi og mennesker. Eller som Tim Brown fra californiske Ideo, som var nogle af de første til at udvikle og benytte designtænkning forklarer det:

"Designtænkning er en tilgang til innovation med udgangspunkt i mennesker. Den bruger redskaber fra designerens værktøjskasse, til at integrere de behov mennesker har, de muligheder ny teknologi tilbyder, og kravene fra markedet og virksomhederne.”

Ultrakort fortalt handler det om:

1. Find frem til det problem du vil løse – noget der ofte kræver nogen, der har været i kontakt med de mennesker der har problemet.
2. Find på og overvej mange mulige løsninger – uanset hvor åbenlys en bestemt løsning synes at være.
3. Giv løsningerne tid til at vokse og udvikle sig – selv de bedste ideer kan nemt slås ihjel i starten, så de skal passes og plejes i den tidlige fase.
3.5. Gentag – man kan skulle gennem punkt to og tre flere gange for at lande den bedste idé.
4. Udfør – tag din løsning med ud i virkeligheden og brug den.

Kilde: Ideo og Fast Company

En helt ny måde at tænke på
For Huset Venture var målet at få inspiration til at udvikle nye forretningsområder i bæredygtighedens navn. Undervejs blev de introduceret for en lang række forskellige værktøjer, som efterfølgende har fundet plads i virksomhedens interne værktøjskasse, som f.eks. designtænkning og at være bevidst om, hvorvidt man tænker åbent eller lukket.

”Det allervigtigste, vi har taget med os, er måden at tænke på. I dag tør vi kigge på en idé og arbejde i dybden med den, inden vi begynder at forholde os kritisk til den. Det giver nogle helt andre resultater,” siger Lars Holstein, der fortæller, at man førhen ofte fik aflivet idéerne, inden de for alvor fik en chance.

Fra skrot til arbejdspladser 
At designtænkningen virker, blev helt konkret for Huset Venture, da en medarbejder foreslog at arbejde med it-skrot.

”Før ville vi nok have skudt idéen ned, men i stedet valgte vi at gå i dybden med den ved at bruge de teknikker, vi havde lært. Vi tillod os kort sagt at turde tænke ind i alle mulighederne.” siger Lars Holstein.

Den proces har gjort, at Huset Venture i dag står med et helt nyt produktområde, der rammer ned i ét af deres vigtige fokusområder: At skabe nye beskæftigelsesmuligheder for ufaglærte. Projektet var så gennemtænkt og attraktivt, at Salling Fondene har valgt at støtte Huset Venture med en donation på 4,5 mio. kroner til projektet, der giver mulighed for at gøre it-skrot til en del af en cirkulær økonomi og for at give de tekniske komponenter en højere anvendelsesgrad.

Kultur af samhørighed og løsninger
Men også på et mere organisatorisk plan har workshoppen rykket ved arbejdsgangene i Huset Venture, fortæller Lars Holstein:

”Ved hjælp af de værktøjer, vi fik med os, har vi formået at inddrage medarbejderne i langt højere grad, så vi får tænkt deres bidrag ind i vore processer. Ofte er det jo personalet, der sidder med de helt rigtige løsninger. Vi har etableret en ny medarbejdergruppe, hvor alle husets afdelinger er repræsenteret, som fungerer som et anneks til samarbejdsudvalget. Dermed har vi fået skabt en kultur af samhørighed, hvor mange byder ind med løsninger.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: innovation og bæredygtighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)