18.01.2023 | Strategi & ledelse
Interesseorganisation: En bred definition af greenwashing kan hæmme banksektoren
En vag definition af greenwashing kan stoppe banker fra at lancere bæredygtige produkter, mener Finans Danmark forud for udsigten til en ny europæisk definition. NGO mener imidlertid, at det giver anledning til at arbejde mere fokuseret på sin markedsføring.
Hos Mellemfolkeligt Samvirke mener man, at ansvaret for at lancere produkter, der beviseligt er bæredygtige, ligger hos bankerne. Arkivfoto.
I øjeblikket diskuterer flere europæiske myndigheder, hvordan greenwashing skal defineres for den internationale, finansielle sektor.
Og det skaber bekymring i branchen, der frygter, at en for bred definition vil gøre bankerne skyldige i greenwashing på områder i tilfælde, hvor de ikke er klar over det. Omvendt mener miljøorganisationer, at ansvaret for at underbygge sin markedsføring ved blandt andet grønne investeringer bør ligge på bankernes banehalvdel.
Det skriver Børsen.
Læs også: Uklare EU-regler hæmmer bæredygtige investeringer
Bekymringen har fået bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, til at sende et såkaldt høringssvar til ESA, der er de europæiske finansielle myndigheder.
Her advarer interesseorganisationen mod en for bred definition, fortæller Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark.
“Hvis greenwashing er defineret så bredt, som der bliver lagt op til, svarer det til, at der kan uddeles bøder, hvor fartgrænsen ikke er fastsat endnu. Der er ingen tvivl om, at der skal slås hårdt ned på greenwashing, hvis det er bevidst, eller reglerne er klare, men i vores øjne handler greenwashing om, at nogle klare rammer overskrides,” siger hun til Børsen og tilføjer, at udsigten til beskyldninger om greenwashing på baggrund af omstændigheder, der ikke ligger klart for bankerne, kan gøre dem tilbageholdne i at lancere bæredygtige produkter.
Læs også: Danske Bank vil være bæredygtig, men investerer milliarder i olievirksomheder
Hos Mellemfolkeligt Samvirke ser man imidlertid anderledes på tingene. Her mener Eigil Johannisson, Climate Policy Lead hos organisationen, at den finansielle sektor bør arbejde ud fra et forsigtighedsprincip, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens produkter er grønne.
Han fortæller desuden, at det kan skærpe udvalget af produkter, netop fordi bankerne skal tage tydeligere stilling til det bæredygtige aspekt, og fordi greenwashing er et udbredt problem i hans øjne kan et øget fokus på området være ”rigtig tiltrængt.”
- HCL
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.