Uklare EU-regler hæmmer bæredygtige investeringer

EU’s regelsæt for bæredygtige investeringer er næsten to år gammelt. Men på grund af upræcise formuleringer opfylder det ikke sit eget mål om øget gennemsigtighed, lyder kritikken. Nu risikerer man, at det koster på både forbrugertilliden og udbuddet af grønne investeringsfonde.

EU's bæredygtighedsregulering risikerer ikke at leve op til sit eget mål om at bekæmpe greenwashing. Foto: Marian Vejcik / 123RF.

05.12.2022

CSR.dk

Et klart, transparent sæt af regler og standarder, som dæmmer op for greenwashing. Det var målet for den bæredygtighedsregulering, EU indførte i marts 2021. Til stor ærgrelse for stort set alle parter er det ikke lykkes:

”Nogle lokale myndigheder siger, at en artikel 9-fond skal være 100 procent bæredygtig, mens andre siger 90 procent. Der er også vidt forskellige metoder til at udregne, hvad en bæredygtig aktie er. Det gør, at ingen produkter kan sammenlignes overhovedet,” forklarer Hortense Bioy, der er chef for bæredygtig research hos analysehuset Morningstar, til Børsen.

EU’s klassificering af investeringer

Artikel 6: Produkter, der ikke stiller krav eller tager hensyn til bæredygtighed, klassificeres som artikel 6. De kaldes også sorte eller grå investeringer.

Artikel 8: Når et produkt får et artikel 8-stempel indeholder den bæredygtige elementer, men har ikke et grundlæggende bæredygtigt formål. De bliver ofte beskrevet som lysegrønne.

Artikel 9: Artikel 9-produkter regnes for de mest bæredygtige. Produktet skal have et bæredygtigt mål og bliver ofte beskrevet som mørkegrønne. Kriterierne for et artikel 9-produkt er brede, og der er endnu ikke direkte forbud mod investeringer i fossile aktiviteter.

Kilde: Børsen

”Derfor oplever vi lige nu, at mange udbydere er blevet mere forsigtige, indtil der er mere klarhed over reguleringskravene,” uddyber han.

Når forhandlere af for eksempel etf’er (exchange traded funds – eller investeringsfonde) går i en mere forsigtig retning, indebærer det, at de trækker grønne produkter ud af markedet eller nedgraderer dem indenfor EU’s klassificeringssystem. Amundi, som er en af de største udbydere af artikel 9-fonde, vil nedgradere deres artikel 9-fonde til artikel 8.

Føler sig snydt

Da en del af formålet med EU’s regulering også var at sikre et flow af investeringer ind i bæredygtige aktiviteter, er det et tab for Europa, når etf’er bliver nedgraderet til artikel 8-produkter på grund af en lille andel af investeringer i fossile aktiviteter.

Det mener i hvert fald Sondre Myge, som er esg-chef i norske Skagen Fondene:

“Jeg kan ikke pege på en 100 procent bæredygtig aktie. Kan du? Den findes ikke. EU har defineret bæredygtige investeringer meget statisk, men det er en dynamisk udviklingsproces,” siger han med henvisning til, at det, der er bæredygtigt i dag, ikke nødvendigvis fortsætter med at være det bæredygtige valg.

Men når artikel 9-produkter sælges som grønne investeringer, kan det på den anden side få andre negative konsekvenser, hvis de indeholder delelementer af grå investeringer.

Læs også: Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

”Som forbruger føler du dig enormt hurtigt snydt. For når det bliver kaldt for mørkegrønne investeringer, de grønneste af de grønne, man kan foretage hos bankerne, så kan man ikke undgå at føle sig lidt ført bag lyset, hvis man så bagefter finder ud af, at det er gas, olie og kul, jeg har investeret i,” fortæller Jacob Ruben Hansen, der er økonom ved Forbrugerrådet.

Han oplever ofte forbrugere ikke kan gennemskue graden af grå investeringer i deres grønne investeringsprodukt og føler sig ført bag lyset.

“Det ødelægger jo tilliden for forbrugerne til grønne investeringer, og hvis det først sker, så mister vi en stor del af de milliarder, vi skal bruge i den grønne omstilling. Det er til skade for os alle sammen”, siger Jakob Ruben Hansen.

Kapitalforvaltere bestemmer selv

I Danmark kan man investere i 244 forskellige mørkegrønne investeringsfonde, der altså er klassificeret som et artikel 9-produkt. Dog er det i næsten halvdelen, at kundernes penge er placeret i selskaber, der baserer i hvert fald noget af deres forretning på fossil energi eller flyindustrien.

Det viser en kortlægning, som Børsen har foretaget sammen med ti andre europæiske medier i The Great Green Investment Investigation.

Værdien af de samlede grå investeringer i de mørkegrønne fonde i Danmark løber op i 23,1 milliarder kroner, hvilket svarer til 1,72 procent af den samlede værdi i artikel 9-fondene.

På CBS har Steen Valentin brugt de seneste 20 år på at forske i bæredygtighed og csr. Han er ikke overrasket over, at 109 ud af 244 danske mørkegrønne investeringsfonde også indeholder grå investeringer.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

For det er kapitalforvalterne selv, der klassificerer deres produkter. Hvis de vurderer, at en investering i en sort virksomhed er grøn, fordi man bidrager til en bæredygtig udvikling i en fossiltung branche, er der ikke noget, der stopper dem i det. 

Det kan da også betale sig for fondsudbyderne. Hvor artikel 9-fonde kun går frem i popularitet blandt de europæiske investorer, gælder det samme ikke for hverken de sorte eller lysegrønne fonde. Ikke siden januar i år har der været vækst i investeringerne i artikel 8-fonde, mens det samme gælder for artikel 6-fonde siden marts. 

“Derfor er det ikke overraskende, at der er nogen, der synes, det er okay at tegne uden for stregerne,” siger Steen Valentin.

I sidste ende er EU’s regler i risiko for at blive netop det, som de skulle gøre op med, vurderer Mikael Bak, der repræsenterer næsten 15.000 danske aktionærer, som direktør i Dansk Aktionærforening.

“Vi skal undgå, at artikel 9-fonde bliver brugt som ren markedsføring, og derfor er det ekstra vigtigt, at de fonde, som i undersøgelsen (Børsens og de andre mediers kortlægning, red.) bliver fremhævet, enten forklarer deres investeringer bedre, eller får dem solgt fra,” udtaler han.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J