09.08.2019  |  Klima, miljø og energi

International rapport: Grøn vækst er umulig

Det er ikke muligt for verdensøkonomien at vokse uden at kloden samtidig bliver varmere. Det konkluderer en omfattende analyse, der samtidig skyder tanker om grøn vækst til jorden.

Verden kan ikke realisere drømmen om grøn vækst, hvor økonomien vokser samtidig med at miljøbelastningen falder. Det konkluderes i en omfattende, nyt internationalt undersøgelse.

Læs også: Zara sætter mål for at bruge 100 procent bæredygtigt stof i 2025

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Konklusionen er både overvældende og egnet til at bringe én ned på jorden: Ikke alene er der ikke nogen empirisk dokumentation til støtte for eksistensen af en afkobling af økonomisk vækst fra miljømæssigt pres i noget nær den udstrækning, der er nødvendig for at afværge miljømæssigt sammenbrud, men måske endnu vigtigere: Det er ikke sandsynligt, at en sådan afkobling vil finde sted i fremtiden”, konkluderer forskerne i rapporten.

Opråb til politisk idé om grøn vækst
Det er et forskerhold fra European Enviromental Bureau (EEB), der har udgivet rapporten. Rapporten ”Decoupling Debunked” er udarbejdet med økonomisk støtte fra EU-Kommissionen og den danske KR Foundation, men konklusionerne er for forskernes og EEB’s egen regning.

Det handler helt konkret om et opgør mod idéen om, at rige lande kan bekæmpe klimaforandringer med hjælp fra teknologi samtidig med at have en økonomisk vækst i det tempo, det kræver at sikre bl.a. biodiversitet.

”Det er vigtigt at klarlægge konsekvenserne af den førte politik og med omtanke bevæge sig væk fra den fortsatte stræben efter økonomisk vækst i lande med højt forbrugsniveau”, skriver forskerne i rapporten.

Diskuteret i årevis
Debatten om en såkaldt grøn vækst har stået på i flere årtier. På den ene side menes det, at den økonomiske vækst kan gøres grøn. Med det menes der, at det er realistisk, at CO2-udledningerne, tabet af biologiske arter, presset på vand og andre ressourcer kan bringes ned på bæredygtige niveauer, alt mens økonomien fortsætter med at vokse.

På den anden side menes det, at det ikke er muligt at bringe belastningerne ned i tilstrækkeligt omfang og tilstrækkelig hurtigt, hvis økonomien bliver ved at ekspandere.

”Gyldigheden af diskursen om grøn vækst er baseret på antagelsen om en absolut, permanent, global, omfattende og tilstrækkelig hurtig afkobling af økonomisk vækst fra alle kritiske miljømæssige belastninger. Den undersøgte litteratur viser klart, at der ikke er noget empirisk bevis for, at en sådan afkobling i øjeblikket finder sted”, står der i rapporten, der yderligere beskriver at:

Læs også: Mitsubishi bag verdens første nuludledningstankskib

”Det gælder for materialer, energi, vand, drivhusgasser, landjord, vandforurening samt tab af biodiversitet, hvor afkoblingen enten kun er relativ og/eller blot observeret midlertidigt og/eller udelukkende lokalt”.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere