09.08.2019 | Klima, miljø og energi
International rapport: Grøn vækst er umulig
Det er ikke muligt for verdensøkonomien at vokse uden at kloden samtidig bliver varmere. Det konkluderer en omfattende analyse, der samtidig skyder tanker om grøn vækst til jorden.
”Det er vigtigt at klarlægge konsekvenserne af den førte politik og med omtanke bevæge sig væk fra den fortsatte stræben efter økonomisk vækst i lande med højt forbrugsniveau”, skriver forskerne i rapporten.
Verden kan ikke realisere drømmen om grøn vækst, hvor økonomien vokser samtidig med at miljøbelastningen falder. Det konkluderes i en omfattende, nyt internationalt undersøgelse.
Læs også: Zara sætter mål for at bruge 100 procent bæredygtigt stof i 2025
”Konklusionen er både overvældende og egnet til at bringe én ned på jorden: Ikke alene er der ikke nogen empirisk dokumentation til støtte for eksistensen af en afkobling af økonomisk vækst fra miljømæssigt pres i noget nær den udstrækning, der er nødvendig for at afværge miljømæssigt sammenbrud, men måske endnu vigtigere: Det er ikke sandsynligt, at en sådan afkobling vil finde sted i fremtiden”, konkluderer forskerne i rapporten.
Opråb til politisk idé om grøn vækst
Det er et forskerhold fra European Enviromental Bureau (EEB), der har udgivet rapporten. Rapporten ”Decoupling Debunked” er udarbejdet med økonomisk støtte fra EU-Kommissionen og den danske KR Foundation, men konklusionerne er for forskernes og EEB’s egen regning.
Det handler helt konkret om et opgør mod idéen om, at rige lande kan bekæmpe klimaforandringer med hjælp fra teknologi samtidig med at have en økonomisk vækst i det tempo, det kræver at sikre bl.a. biodiversitet.
”Det er vigtigt at klarlægge konsekvenserne af den førte politik og med omtanke bevæge sig væk fra den fortsatte stræben efter økonomisk vækst i lande med højt forbrugsniveau”, skriver forskerne i rapporten.
Diskuteret i årevis
Debatten om en såkaldt grøn vækst har stået på i flere årtier. På den ene side menes det, at den økonomiske vækst kan gøres grøn. Med det menes der, at det er realistisk, at CO2-udledningerne, tabet af biologiske arter, presset på vand og andre ressourcer kan bringes ned på bæredygtige niveauer, alt mens økonomien fortsætter med at vokse.
På den anden side menes det, at det ikke er muligt at bringe belastningerne ned i tilstrækkeligt omfang og tilstrækkelig hurtigt, hvis økonomien bliver ved at ekspandere.
”Gyldigheden af diskursen om grøn vækst er baseret på antagelsen om en absolut, permanent, global, omfattende og tilstrækkelig hurtig afkobling af økonomisk vækst fra alle kritiske miljømæssige belastninger. Den undersøgte litteratur viser klart, at der ikke er noget empirisk bevis for, at en sådan afkobling i øjeblikket finder sted”, står der i rapporten, der yderligere beskriver at:
Læs også: Mitsubishi bag verdens første nuludledningstankskib
”Det gælder for materialer, energi, vand, drivhusgasser, landjord, vandforurening samt tab af biodiversitet, hvor afkoblingen enten kun er relativ og/eller blot observeret midlertidigt og/eller udelukkende lokalt”.
- SDN
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.