19.11.2018 | Klima, miljø og energi
Investeringsfonde lægger i stigende grad vægt på bæredygtighed
Det globale fokus på klima får europæiske investeringsforeninger til at satse på bæredygtighed – og danskernes private investeringer følger trop.
Grønne investeringer megatrender i Europa, hvor investeringsfonde aktivt opretter fonde med fokus på bæredygtighed. Arkivfoto.
I første halvdel af 2018 blev der investeret omkring 240 mio. kroner i europæiske bæredygtige fonde, det svarer til cirka 21 procent af alle nye investeringer, ifølge en opgørelse fra Morningstar.
Klima, bæredygtighed og grøn energi er på alles læber, og investorerne er med på vognen. I Europa er investeringsforeningerne opmærksomme på de skærpede krav fra investorerne og som følge heraf, vil de fokusere på at vælge de mest bæredygtige og ansvarlige investeringer. Det skriver finans.dk.
”Bevægelsen over mod ansvarlige investeringer er en af de største megatrends i Europa lige nu”, siger Mette Harbo Bossow, der står i spidsen for Sparindex, til finans.dk.
Læs også: Selvom grøn energi vinder over sort er det ikke nok
Presset kommer ikke til at blive mindre i de kommende år. F.eks. ønsker EU en definition af grønne investeringer, så fondene om få år at bør kunne redegøre præcis for, hvordan de arbejder med bæredygtighed, og hvad effekten er på porteføljen, ligesom de ønsker, at kunder om få år skal spørges til deres grønne profil såvel som til deres risikovillighed, før de investerer.
Kapitalforvalterne udvider
Fokus i investeringerne er også på vej fra at handle om frasalg og sortlistning til fokus på risiko inden for ESG (environment, social og governance) og god bæredygtighedsperformance som en indikator på forventet højere afkast.
Det er afgørende for os, at investorerne mener, vi gør tingene ordentligt. Vi kommer som andre til at købe ESG rating fra forskellige udbydere og bruge det i investeringsprocessen, men vi vil længere ned i tallene, så vi kan dokumentere overfor vore kunder, hvad valget af den ene virksomhed frem for den anden betyder for afkast, impact og risici,« siger direktør Robert Mikkelstrup Danske Invest til finans.dk. Danske Invest har i dag 13-14 mand dedikeret til ESG mod 2 for 2-3 år siden.
Han suppleres af direktør Lars Bo Bertram fra Bankinvest, som siger:
”Vi inddrager nu ESG – arbejdet med miljø, sociale forhold og governance - i alle vores fonde. Når porteføljemanagerne har en bruttoliste af interessante selskaber, bliver de kørt igennem et ESG filter, hvilket giver os mulighed for at vælge blandt de bedste virksomheder."
Rådgivere mangler værktøjer til private
I Danmark kommer efterspørgslen især fra pensionskasser, kommuner og andre institutionelle investorer, men de private investorer Ifølge finans.dk er interesserede men usikre.
Læs også: Miljøeksperter i opråb til regeringen: forkert omregningspris sænker grønne investeringer
”Jeg tror, at en af forklaringerne på, at de private ikke er helt med, er, at rådgiverne især i bankerne mangler viden, brugbare værktøjer og en reel palet af bæredygtige produkter”, siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, partner i Dannebrog Invest, til finans.dk.
-SDN
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.